Fokus

Venecuela i Gvajana započele pregovore oko sporne oblasti: Lideri sleteli u Kingstaun

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2023

-

18:20

Venecuela i Gvajana započele pregovore oko sporne oblasti: Lideri sleteli u Kingstaun
Venecuela i Gvajana započele pregovore oko sporne oblasti: Lideri sleteli u Kingstaun - Copyright Tanjug/AP Photo/Lucanus D. Ollivierre

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Gvajane i Venecuele sleteli su danas u Kingstaun, prestonicu ostrvske države Sent Vinsent i Grenadin u Centralnoj Americi, kako bi razgovarali o deeskalaciji dugogodišnjih teritorijalnih sporova, koji su nedavno eskalirali nakon što je na referendumu u Venecueli izglasano pripajanje oko dve trećine teritorije Gvajane Venecueli.

Na predlog regionalnih partnera, gvajanski predsednik Irfan Ali i predsednik Venecuele Nikolas Maduro dogovorili su se da se sastanu na međunarodnom aerodromu Argajl na istočnokaripskom ostrvu Sent Vinsent, a sastanku su prisustvovali i premijeri Barbadosa, Dominike i Trinidada i Tobaga, prenosi AP.

Premijer Sent Vinsenta i Grenadina, Ralf Gonsalves, rekao je da očekuje i dodatne sastanke Madura i Alija.

Američka agencija navodi da današnji sastanak ima za cilj ublažavanje tenzija koje su se rasplamsale oko Esekiba, pograničnog regiona bogatog naftom i mineralima koji predstavlja veći deo teritorije Gvajane, i za koji Karakas tvrdi da pripada Venecueli.

Maduro je nakon referenduma u Venecueli 3. decembra naredio svojim državnim kompanijama da započnu istraživanja i eksploatišu naftu, gas i rude u Esekibu, nakon čega su obe strane stavile svoje vojske u pripravnost.

Venecuela tvrdi da je region Esekibo bio deo njene teritorije tokom španskog kolonijalnog perioda, kao i da je Ženevski sporazum iz 1966. između njihove zemlje, Britanije i Gvajane poništio granicu koju su 1899. povukli međunarodni arbitri.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet