Fokus

Meksiko vratio venecuelanske migrante kući u sklopu koordinisane repatrijacije

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2023

-

12:12

Meksiko vratio venecuelanske migrante kući u sklopu koordinisane repatrijacije
Meksiko vratio venecuelanske migrante kući u sklopu koordinisane repatrijacije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meksiko je vratio venecuelanske migrante kući prvi put od januara ove godine, u sklopu zajedničkog napora da se smanji migracija u SAD.

Povratak venecuelanskih migranata je usledio nakon sporazuma postignutog u ​​oktobru između predsednika Meksika Andresa Manuela Lopeza Obradora i lidera devet latinoameričkih nacija koji je predstavljen američkom predsedniku Džozefu Bajdenu kao način za obuzdavanje migracija i borbu sa trgovcima drogom, preneo je Blumberg. 

"Saglasili smo se da ponovo pokrenemo mehanizam koordinisanih repatrijacionih letova iz Venecuele", navodi se u saopštenju meksičkog Ministarstva spoljnih poslova objavljenom u subotu.

Delegacija visokih zvaničnika Bajdenove administracije, uključujući državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za unutrašnju bezbednost Alehandra Majorkasa, sastala se ove nedelje sa Lopezom Obradorom u Meksiko Sitiju na razgovorima koji su uključivali promovisanje "legalne umesto nelegalne migracije, saopštila je Bela kuća.

Bajden i Lopez Obrador su razgovarali 21. decembra o migracionim tokovima na južnoj američkoj granici, koji sve više postaju političko bojno polje pred američke predsedničke izbore koji će biti održani 2024. godine.
 

Komentari (0)

Svet