Fokus

Izraelska grupa za ljudska prava: U 2023. veliki porast nasilja doseljenika prema Palestincima na Zapadnoj obali

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2024

-

15:58

Izraelska grupa za ljudska prava: U 2023. veliki porast nasilja doseljenika prema Palestincima na Zapadnoj obali
Izraelska grupa za ljudska prava: U 2023. veliki porast nasilja doseljenika prema Palestincima na Zapadnoj obali - Copyright Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski doseljenici su tokom 2023. godine ubili najmanje 10 Palestinaca i zapalili na desetine palestinskih domova na okupiranoj Zapadnoj obali, što proteklu godinu čini najnasilnijom kada je reč o takvim napadima na Palestince, saopštila je danas izraelska grupa za ljudska prava "Ješ Din".

Brojne napade na Zapadnoj obali izvela je velika grupa izraelskih doseljenika, a nasilje je poraslo nakon Hamasovih napada na Izrael 7. oktobra, prenosi Gardijan.

"2023. godine je zabeleženo najviše nasilja doseljenika protiv Palestinaca na Zapadnoj obali i po broju incidenata i po njihovoj težini", navodi se u saopštenju ove organizacije.

Zapadna obala je pod izraelskom vojnom okupacijom od šestodnevnog rata 1967. godine, sa oko 490.000 doseljenika koji sada žive među otprilike tri miliona Palestinaca, u naseljima koja se po odredbama međunarodnog prava smatraju nelegalnim.

 

Komentari (0)

Svet