Fokus

Kuba obeležava 65. godišnjicu Revolucije

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2024

-

22:40

Kuba obeležava 65. godišnjicu Revolucije
Kuba obeležava 65. godišnjicu Revolucije - Copyright AP Photo/Ramon Espinosa, File

veličina teksta

Aa Aa

Na Kubi je danas proslavljena 65. godišnjica revolucije u kojoj su revolucionarne snage "Barbudosi" pod vođstvom Fidela Kastra zbacile sa vlasti diktatora Fulgencija Batistu.

"Revolucionari nisu stigli do 65. godišnjice da bi se predali i predali svoju zastavu. Tajna revolucije da izdrži sve nedaće bilo je učešće naroda u jedinstvenoj istoriji otpora i kreativnosti, sa čvrstim vođstvom i nizom principa", izjavio je predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel, a prenosi televizija Telesur.

U okviru obeležavanja godišnjice, kubanska zastava istankuta je na zgradama javnih uprava u više kubanskih gradova, uključujući Santjago, odakle je 1959. "u svet poslata vest o uspehu revolucije".

Vlasti i lokalno stanovništvo Santjaga posetiće groblje Santa Ifigenija, gde će pred spomenikom komandantu Fidelu Kastru biti odana počast.

"Kuba sa radošću slavi 65. godišnjicu trijumfa revolucije. Ovo je revolucija koja raste suočena sa nedaćama i nastaviće da ide napred, uprkos nehumanoj blokadi, sa odlučnošću Kubanaca da nikada ne posustaju", izjavio je  ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodrigez.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet