Fokus

Suđenje za pobunu u Hongkongu: Aktivista Džimi Lai se izjasnio da nije kriv, preti mu doživotna robija

Komentari

Autor: Tanjug

02/01/2024

-

16:40

Suđenje za pobunu u Hongkongu: Aktivista Džimi Lai se izjasnio da nije kriv, preti mu doživotna robija
Džimi Lai - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Aktivista i izdavač Džimi Lai izjasnio se danas na suđenju u Hongkongu da nije kriv po tri tačke optužnice za navodnu pobunu i dosluh sa stranim državama.

Lai (76), koji se smatra medijskim tajkunom i koji je osnovao sada ugašene novine "Epl dejli" (Apple Daily), suočava se sa jednom tačkom optužnice za zaveru za štampanje publikacija za podsticanje mržnje protiv vlada Kine i Hongkonga, kao i sa dve tačke za dosluh sa stranim zemljama da se uvedu sankcije i druge mere protiv Kine i Hongkonga, objavio je AP.

Lai se izjasnio danas da nije kriv ubrzo nakon što je sud odbio poslednji pokušaj njegovog advokata da odbaci optužbu za pobunu protiv njegovog klijenta. 

Tanjug/AP Photo/Daniel Ceng

 

Sud je počeo danas da saslušava uvodne reči tužilaštva.

Tužilac Entoni Čau je u svom uvodnom izlaganju opisao Laija kao "radikalnu političku ličnost" i "mozak" koji stoji iza zavere. 

Čau je takođe rekao da je Lai koristio svoju medijsku platformu da unapredi svoju političku agendu.

Tužilašvo je pustilo snimke intervjua i govora od 2019. do 2020. godine u kojima je Lai pozivao na podršku stranih vlada a američke zvaničnike, uključujući tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da uvede, kako je naveo, "drakonske" mere prema Kini i kineskim zvaničnicima u znak odmazde za, kako tvrdi, ograničavanje sloboda u Hongkongu.

Aktivisti preti doživotna robija

Lai je uhapšen tokom akcija protiv, kako navodi američka agencija, disidenata nakon velikih prodemokratskih protesta u Hongkongu 2019. godine.

Lai se suočava sa mogućom doživotnom robijom, ukoliko bude osuđen na osnovu zakona o nacionalnoj bezbednosti.

Očekuje se da će suđenje bez porote trajati oko 80 dana.

Suđenje Laiju kritikovale su SAD i Velika Britanija, a Peking je te komentare okarakterisao kao neodgovorne, navodeći da nisu u skladu sa međunarodnim pravom i osnovnim normama međunarodnih odnosa. 
 

Komentari (0)

Svet