Fokus

Bajden će na godišnjicu napada na Kapitol održati govor, glavna poruka: Tramp je pretnja po demokratiju

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

15:10

Bajden će na godišnjicu napada na Kapitol održati govor, glavna poruka: Tramp je pretnja po demokratiju
Tanjug/AP/Evan Vucci - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden će treću godišnjicu napada na Kapitol 6. januara obeležiti političkim govorom u Veli Fordžu, blizu istorijskog mesta Američke revolucije, gde će podsetiti da njegov najveći republikanski rival Donald Tramp predstavlja egzistencijalnu pretnju demokratiji, saopštila je menadžerka Bajdenove kampanje Džuli Čavez Rodrigez.

Posle govora u blizini ratnog logora u Pensilvaniji, Bajden će u ponedeljak, 8. januara, u okviru predizborne kampanje, posetiti crkvu u Čarlstonu, u Južnoj Karolini, gde je jedan beli supremacista 2015. godine ubio devet parohijana te istorijske crne crkve, prenosi Rojters.

Bajden će se fokusirati na ono što je kampanja opisala kao uspon pretnje političkim nasiljem.

Zajedno, te dve posete će predstavljati Bajdenov najdirektniju javni napad, u okviru ovog izbornog ciklusa, na Trampa i Republikansku partiju, pošto je veći deo 2023. godine proveo u reklamiranju svog zakonodavstva i ekonomije.

"Izbor birača sledeće godine neće biti samo izbor između različitih filozofija upravljanja. Izbor američkog naroda u novembru 2024. godine biće o zaštiti naše demokratije i osnovne slobode svakog Amerikanca", rekla je Džuli Čavez Rodrigez.

Hiljade Trampovih pristalica napale su američki Kapitol 6. januara 2021. godine u pokušaju da zaustave formalno potvrđivanje izbornog poraza republikanskog predsednika.

Tokom nemira, četiri građanina i jedan policaja su izgubili život, a naneta je šteta u visini od milion dolara. Dodatno, četiri policajca su od tada oduzela sebi život, a 140 drugih je povređeno.

Tramp se suočava sa federalnim optužbama za pokušaje da preokrene rezultate izbora 2020. godine, zbog čega je povučen sa glasačkih listića u Koloradu i Mejnu.

Međutim, Trampovi advokati osporavaju takve navode, tvrdeći da su primedbe njihovog branjenika, koje je uputio pristalicama tog dana 2021. godine bili zaštićeni njegovim pravom na slobodu govora.

Prema novoj anketi Rojtersa i Ipsosa, Tramp ima marginalnu prednost od 2 procentrna poena u odnosu na vodećeg kandidata Demokratske partije, Džozefa Bajdena, dok na nominalnim izborima u okviru svoje, Republikanske partije, u odnosu na druge kandidate, ima veliku prednost.

Potpredsednica SAD Kamala Haris će na stranačkom izjašnjavanju o demokratskim kandidatima za predsednika zemlje govoriti u Južnoj Karolini u subotu i ponovo, kasnije ovog meseca, na dan Martina Lutera Kinga, gde se, takođe, očekuje da će poruku o pretnjama demokratiji preneti većinski crnom demokratskom biračkom telu te države.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet