Fokus

Si i Bajden razmenili čestitke povodom 45. godišnjice diplomatskih odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2024

-

09:52

Si i Bajden razmenili čestitke povodom 45. godišnjice diplomatskih odnosa
Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool - Copyright Tanjug AP/Doug Mills/The New York Times via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping razmenio je čestitke sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom povodom 45. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si je u poruci naveo da su obe zemlje "prebrodile oluje i ostvarile opšti napredak", što je doprinelo blagostanju njihovih naroda i svetskom miru, stabilnosti i prosperitetu, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Si je uspostavljanje diplomatskih veza Kine i SAD nazvao "velikim događajem" u istoriji bilateralnih i međunarodnih odnosa.

Kina i SAD su imali period zahlađenja odnosa pre nego što su zvaničnici američke administracije posetili Peking i sastali se sa svojim kolegama kako bi obnovili komunikaciju i poverenje u mesecima koji su prethodili samitu Sija i Bajdena u San Francisku u novembru, koji je ocenjen kao prilika za smirivanje tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Si je saopštio da je samit ukazao na pravac razvijanja odnosa za obe države, u okviru vizije usmerene na budućnost i poručio da je voljan da sa američkim predsednikom nastavi da radi u cilju promovisanja svetskog mira i razvoja, navodi Rojters.
 

Komentari (0)

Svet