Fokus

Bil Klinton, Donald Tramp i princ Endru u zbirci dokumenata: Počelo otkrivanje imena iz tužbe protiv Epstina

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2024

-

07:48

Bil Klinton, Donald Tramp i princ Endru u zbirci dokumenata: Počelo otkrivanje imena iz tužbe protiv Epstina
Džefri Epstin - Copyright Tanjug AP/New York State Sex Offender Registry via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Žena koja tvrdi da ju je preminuli američki biznismen Džefri Epstin podvodio i seksualno zlostavljao rekla je i da je britanski princ Endrju stavio ruku na njene grudi u Epstinovoj kući na Menhetnu 2001, navodi se u sudskim dokumentima iz građanske tužbe koja je otpečaćena u sredu.

Incident, koji je ranije prijavljen, a koji je princ Endrju negirao, bio je među detaljima otkrivenim u gomili ranije redigovanih dokumenata, otpečaćenim prema sudskom nalogu od 18. decembra.

U objavljenim dokumentima spominju se i bivši američki predsednici Bil Klinton i Donald Tramp, iako nijedan nije optužen za bilo šta ilegalno. Čini se da u toj zbirci dokumenata, koja ima oko 900 stranica, nema nikakvih bombastičnih otkrića o Epstinu ili njegovim saradnicima, ali se očekuje da će više dokumenata u slučaju biti objavljeno u narednim danima, prenosi Rojters.

profimedia

 

Od više od 100 imenovanih ljudi, neki su optuženi za nedela, dok drugi u sudskim spisima iznose optužbe ili su potencijalni svedoci. Pravni podnesci opisuju dobro povezan društveni krug u Epstinovoj orbiti.

Epstin se družio sa uticajnim ljudima sa Volstrita, članovima kraljevske porodice i poznatim ličnostima pre nego što je 2008. priznao krivicu za podvođenje maloletnice.

Oduzeo je sebi život 2019. u 66. godini, dok je čekao suđenje po federalnoj optužbi za trgovinu ljudima. Desetine žena optužilo je Epstina da ih je prisiljavao da pružaju seksualne usluge njemu i njegovim gostima na njegovom privatnom karipskom ostrvu i u kućama u Njujorku, Floridi i u Novom Meksiku.

Imena više od 150 ljudi pomenutih u tužbi Virdžinije Džufri, jedne od Epstinovih najistaknutijih tužiteljki, godinama su bila zapečaćena sve dok savezni sudija prošlog meseca nije odlučio da ne postoji zakonsko opravdanje za to.

Steve Parsons/Pool Photo via AP, Bebeto Matthews/Pool Photo via AP, File

 

U izjavi, Džufri je rekla da je imala seks sa nekoliko istaknutih političara i finansijskih lidera, uključujući milijardera američkog biznismena Toma Prikera. Priker nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Princ Endru se nagodio

Džufri nije rekla da li je u to vreme bila maloletna, niti da li je seks bio bez pristanka. Činilo se da optužba protiv Prikera ranije nije bila prijavljena. U svom iskazu, ona je takođe rekla da je imala seks sa drugim istaknutim ličnostima koje su ranije negirale njene navode, uključujući vlasnika hedž fondova Glena Dabina, bivšeg američkog senatora Džordža Mičela i bivšeg guvernera Novog Meksika Bila Ričardsona.

U odvojenom iskazu, Johana Sjoberg koja je takođe tužila Epstina, rekla je da je princ Endru stavio ruku na njene grudi kako bi pozirao za fotografiju sa njom, Džufri i Gilejn Maksvel, bivšom Epstajnovom devojkom. Sjoberg je rekla da se na fotografiji nalazi i lutka na kojoj je pisalo "Princ Endrju". Endrjuu je oduzeta većina kraljevskih titula zbog povezanosti sa Epstinom.

Tanjug/AP/Neil Hall/PA

 

On je prošle godine postigao nagodbu po građanskoj parnicu sa Džufri za nepoznatu sumu i negirao je da je počinio prekršaj. Nije odmah bio dostupan za komentar.

Spisak proizilazi iz davno rešene tužbe za klevetu koju je Džufri podnela protiv Maksvel. Maksvel, ćerka britanskog medijskog mogula Roberta Maksvela, služi 20-godišnju zatvorsku kaznu zbog regrutovanja maloletnih devojaka za Epstina. Ona je podnela žalbu na presudu.

Džufri je optužila Maksvel da ju je regrutovala kada je bila maloletna da bi je Epstin zlostavljao. Američka sutkinja Loreta Preska, koja nadgleda slučaj, odlučila je da neka imena ostanu poverljiva, uključujući i osobe koje su bili maloletne kada ih je Epstin zlostavljao.

Prema britanskim medijima, tužba Džufri protiv Maksvel datira iz 2016. i rešena je sledeće godine. Ali list Majami Herald je tada preduzeo pravni postupak da pristupi dokumentima i istraži Epstinovu mrežu.

Brojni dokumenti u ovom slučaju su objavljeni u javnosti 2019, nekoliko dana pre nego što se Epstin obesio u zatvoru dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu. Maksvel i Epstin su bili par početkom 1990-ih pre nego što su skoro tri decenije bili poslovni saradnici i saučesnici u seksualnim zločinima.

Epstin, finansijer sa moćnom mrežom u Sjedinjenim Državama i inostranstvu, i sam je optužen za silovanje mladih devojaka, ali je njegovo samoubistvo vešanjem u njujorškom zatvoru u avgustu 2019. zaustavilo krivično gonjenje, podseća Glas Amerike.

NYP: Epstinova saznanja o Trampu i Klintonovima mogla da ponište izbore 2016.

Brat osuđenog seksualnog prestupnika, bivšeg američkog finansijera Džefrija Epstina, rekao je da je Džefri imao tako zapaljive informacije o Donaldu Trampu i Hilari Klinton, da bi, da su bile objavljene, poništile predsedničke izbore 2016. godine.

"Evo vam direktan citat (Džefrija): Da sam rekao šta znam o oba kandidata, otkazali bi izbore. Eto, to mi je rekao Džefri 2016. godine", rekao je Mark Epstin za Njujok post u sredu, prisećajući se razgovora koji je imao sa bratom o trci Trampa i Klinton za predsednika 2016. godine.

Međutim, investitor Mark (69), odbio je da da više detalja, rekavši da mu brat nikada nije otkrio šta zna o tadašnjim kandidatima. Oba kandidata su se kretala unutar Epstinovog kruga, direktno ili indirektno, dodaje njujorški list.

Tramp je leteo Epstinovim privatnim avionom sedam puta devedesetih godina, putujući od Palm Biča na Floridi do Njujorka. Nije poznato da se Hilari družila sa Epstinom, ali njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton, bio je Epstinov prijatelj još od 1993. tokom njegovog prvog mandata u Beloj kući. Džefi Epstin pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji 2019. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet