Fokus

Otpečaćena treća serija dokumenata u vezi sa Džefrijem Epstinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

05/01/2024

-

20:14

Otpečaćena treća serija dokumenata u vezi sa Džefrijem Epstinom
Džefri Epstin - Copyright Tanjug AP/New York State Sex Offender Registry via AP, File

veličina teksta

Aa Aa


Američki sud otpečatio je danas treću seriju dokumenata iz tužbe u vezi sa seksualnim predatorom Džefrijem Epstinom, javljaju tamošnji mediji.

Do objave novih dokumenata dolazi nakon što su već objavljene stotine stranica dokumenata koja su otpečaćena u sredu i četvrtak, prenosi CNN.

Dokumenta su deo građanske tužbe za klevetu iz 2015. godine koju je protiv Epstina podnela Virdžinija Džufri, Amerikanka koja tvrdi da ju je on seksualno zlostavljao dok je bila maloletna i njegove partnerke Gilejn Maksvel, koja mu je pomogala u zlostavljanju.

Očekuje se da će dokumenta, uključujući materijal koji tek treba da bude otpečaćen, sadržati skoro 200 imena, uključujući neke od Epstinovih optuživača, istaknute biznismene, političare i mnoge druge.

Megan Keli: Javnost bi uskoro mogla da čuje Džefrija Epstina "direktno"

O svemu se oglasila i američka novinarka Megan Keli koja je danas izjavila da bi javnost uskoro mogla da čuje "direktno" Džefrija Epstina, nakon što je objavljen niz dokumenata koji se odnose na pokojnog seksualnog predatora i poznate ličnosti koje su se družile sa njim.

"Nismo završili sa Džefrijem Epstinom. To mogu da vam kažem. Ne mogu da vam kažem kako znam, ali ove godine ćemo čuti mnogo više o Džefriju Epstinu, možda čak i direktno od njega", rekla je Keli u svom podkastu "The Megyn Kelly Show".

Dodala je da će više o Epstinu reći kada bude bila u mogućnosti. Američki mediji pišu da je Keli verovatno mislila na izjave Epstina snimljene pre njegove smrti u zatvoru na Menhetnu 2019. godine.

profimedia

 

Poznata novinarka je komentarisala i svedočenje jedne devojke koje se pojavilo među objavljenim dokumentima, u kojem ona kaže da je bivši predsednik SAD Bil Klinton jednom prilikom rekao da "voli mlade devojke", istakavši da je to otkriće "šokantno, ali ne i iznenađujuće".

Dezinformacije o poznatim ličnostima zatrpale mreže

Podsetimo, prema ranijem pisanju Euronews Srbija, nova runda informacija o Epstinu i njegovom pedofilskom prstenu praćena je baražom dezinformacija na društvenim mrežama, nakon što je prethodno spekulisano kako će biti objavljena lista njegovih klijenata.

Pošto se to ipak nije dogodilo neki su rešili da sastave svoje lažne spiskove koji podrazumevaju brojna imena iz sveta poznatih i slavnih.

Pored već pomenutih političara u dokumentaciji se spominju i pokojna muzička tvetda Majkl Džekson i iluzionista Dejvid Koperfild, ali ne postoje informacije koje upućuju na to da su oni bili deo te mreže.

Brojna druga imena slavnih se pominju u dokumentaciji poput Kameron Dijaz, Kejt Blanšet, Kevina Spejsija, Naomi Kembel, Leonarda Dikaprija...

Međutim, oni nisu optuženi da su pomagali Epstinu u bilo kom svojstvu. Svedokinja je bila upitana da li poznaje neke od ovih ljudi. Ona je to negirala i na taj način su se pojavili u dokumentaciji, ali društvene mreže zloupotrebljavaju to, kao i pojedini mediji, i dovode ih u direktnu vezu.

profimedia

 

Takođe se šire i videi izbačeni iz konteksta poput onog sa manekenkom Naomi Kembel u kojem piše da stoji uz žrtve nakon što se pojavila na Epstinovoj listi. U stvarnosti nema nikakve liste, a Kembelova je objasnila u tom snimku izvorno objavljenom 2019. kako je upoznala Epstina.

Ona jeste povezivana sa Epstinom budući da se pojavljivala na fotografijama i da je posećivala njegove žurke, ali još tada je rekla da nije imala ideju šta se zapravo dešava. 

Mnogi su se iznenadili kada su videli i ime naučnika Stivena Hokinga u zapisima. Međutim, zapravo je reč o tome da se on pojavljuje samo kao pomenut 2015. godine u jednom mejlu, a ali zato postoje lažna svedočenja o njemu, što nije naznačeno na društvenim mrežama. 

Pre objavljivanja dokumentacije spekulisalo se naravno o toj nepostojećoj listi pa su neki ljudi dovedeni u vezu sa njom iako nisu imali veze. Među njima je i voditelj Džimi Kimel.

Jedan igrač američkog fudbala je je rekao da će se on sigurno tu naći pa se oglasio na mreži X  i rekao da se na taj način njegova porodica dovodi u opasnost i da on nema nikakve veze sa Epstinom, niti ga je ikada upoznao.

Sve ovo je navelo korisnike društvenih mreža da dele video iz 2020. godine sa dodele Zlatnog globusa na kojem komičar Riki Džarveis naziva holivudsku elitu iz šale perverznjacima i koji je u šali rekao da svi oni sigurno poznaju Epstina.

Komentari (0)

Svet