Fokus

SAD, Japan i Južna Koreja saglasne u jačanju regionalne ekonomske bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

23:51

SAD, Japan i Južna Koreja saglasne u jačanju regionalne ekonomske bezbednosti
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici SAD, Japana i Južne Koreje razgovarali su u okviru trećeg trilateralnog indo-pacifičkog dijaloga o mogućnostima za saradnju tri zemlje, posebno u oblasti jačanja regionalne ekonomske sigurnosti, sapšteno je danas iz Stejt departmenta.

Zvaničnici su pozdravili napredak postignut u pregovorima o Indo-pacifičkom ekonomskom okviru za prosperitet, a pored toga, istaknuta je važnost preduzimanja mera za borbu protiv klimatskih promena i angažovanje sa indo-pacifičkim partnerima po pitanjima kao što su informaciona i komunikaciona tehnologija, sajber bezbednost i tehnologija u nastajanju.

Dotakli su se i "zabrinjavajućih trendova u regionu", uključujući pogoršanje humanitarne, političke i ekonomske krize u Mjanmaru. 

"Podsećajući na javno objavljene stavove tri zemlje u vezi sa nedavnim opasnim i eskalirajućim ponašanjem koje Severne Koreje u Južnom kineskom moru, oni su snažno ponovili svoju čvrstu posvećenost međunarodnom pravu", navodi se u saopštenju.

Pored toga, osudili su severnokorejske vlasti zbog "razvoja nezakonitih nuklearnih i balističkih raketnih programa, rastuće vojne saradnje sa Rusijom i teških kršenja ljudskih prava".

Potvrdili su važnost mira i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza kao neophodnih za bezbednost i prosperitet međunarodne zajednice.

Sastanku koji je održan u Vašingtonu prisustvovali su pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Kritenbrink, zamenik japanskog premijera Kobe Jasuširo i zamenik južnokorejskog premijera Čung Bjung Von.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet