Planeta

SAD, Južna Koreja i Japan osudili Pjongjang zbog lansiranja balističke rakete: Zahtevaju dijalog "bez preduslova"

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

08:41

SAD, Južna Koreja i Japan osudili Pjongjang zbog lansiranja balističke rakete: Zahtevaju dijalog "bez preduslova"
SAD, Južna Koreja i Japan osudili Pjongjang zbog lansiranja balističke rakete: Zahtevaju dijalog "bez preduslova" - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan osudili su danas nedavno severnokorejsko lansiranje balističke rakete i pozvali Pjongjang da se uključi u "suštinski dijalog bez preduslova", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

"Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja zajedno stoje protiv severnokorejskog daljeg razvoja nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila", saopštili su američki državni sekretar Entoni Blinken, japanski ministar spoljnih poslova Joko Kamikava i južnokorejski ministar spoljnih poslova Park Jin.

"Nenajavljena lansiranja, ugrozila su bezbednost civilnog vazduhoplovstva i pomorskog saobraćaja u regionu", dodale su diplomate u saopštenju i pozvale Severnu Koreju da "prestane sa daljim provokacijama i prihvati poziv da se uključi u suštinski dijalog bez preduslova".

EPA-EFE/SOUTH KOREAN NAVY

 

Severna Koreja ispalila je interkontinentalnu balističku raketu u ponedeljak, a Južna Koreja i Japan saopštili su da lansirani projektil ima potencijal da pređe više od 15.000 km, što znači da je imao dovoljno veliki domet da stigne do Japana ili Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Rojters.

SAD i Južna Koreja povećale su intenzitet zajedničkih vojnih vežbi protiv rastućih pretnji od Sevrne Koreje, koja tvrdi da ima suvereno pravo da upravlja programom balističkih projektila za samoodbranu i odbacuje zabranu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, za koju, tvrdi, da je proizvod neprijateljske politike SAD. 

Severnokorejski lider Kim Džong-un rekao je da Pjongjang neće oklevati da pokrene nuklearni napad, ukoliko ga neprijatelj izazove nuklearnim oružjem, navode državni mediji.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet