Planeta

Kineski šef diplomatije pričao o jačanju saradnje sa Pjongjangom, dok je Kim lansirao raketu

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2023

-

10:13

Kineski šef diplomatije pričao o jačanju saradnje sa Pjongjangom, dok je Kim lansirao raketu
Kineski šef diplomatije pričao o jačanju saradnje sa Pjongjangom, dok je Kim lansirao raketu - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je danas u Pekingu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Severne Koreje Pak Mjong Hoom, u vreme kada je Pjongjang lansirao raketu koja može da dopre do bilo kog dela SAD. 

Kako se navodi u saopštenju kineskog Ministarstva spoljniih poslova, Vang je na sastanku rekao da Kina na svoje odnose sa Severnom Korejom oduvek gleda sa strateške i dugoročne perspektive, prenosi Rojters. 

Vang je naglasio da je Peking spreman da ojača bilateralnu komunikaciju i koordinaciju, kao i produbi razmenu i saradnju u različitim oblastima.

Vang i Pak razmenili su mišljenja o pitanjima od "zajedničke zabrinutosti", navodi se u saopštenju, bez daljeg preciziranja. 

Pak je rekao da će Severna Koreja nastaviti da jača multilateralnu saradnju sa Kinom radi "obezbeđivanja zajedničkih interesa" i kako bi održala "regionalni mir i stabilnost", dodaje se u saopštenju kineskog ministarstva. 

Prema ugovoru koji su Severna Koreja i Kina potpisale 1961. godine, obe zemlje treba da preduzmu sve neophodne mere, uključujući vojnu pomoć, kako bi pomogle jedna drugoj u slučaju napada ili pokušaja napada treće zemlje.

Severna Koreja danas je ispalila interkontinentalnu balističku raketu u more i nastavila testiranja raketnog naoružanja visokog profila, obećavajući snažne odgovore na poteze SAD i Južne Koreje usmerene na osnaživanje planova nuklearnog odvraćanja, saopštila je južnokorejska vojska.

Zvanični Seul je oštro osudio nesmotrenu provokaciju Severne Koreje, dodajući da će Pjongjang biti odgovoran za moguće posledice.
 

Komentari (0)

Svet