Fokus

Južna Koreja, SAD i Japan izveli zajedničke vežbe, Pjongjang protestuje

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2023

-

07:11

Južna Koreja, SAD i Japan izveli zajedničke vežbe, Pjongjang protestuje
Južna Koreja, SAD i Japan izveli zajedničke vežbe, Pjongjang protestuje - Copyright Tanjug/Kim Hong-ji/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan izveli su danas zajedničke vojne vežbe protivraketne odbrane kod Korejskog poluostrva, zbog čega je Severna Koreja optužila Vašington i njegove saveznike da stvaraju "nestabilnost" koja vodi ka "opasnosti od nuklearnog rata".

Tri zemlje organizovale su vežbe u međunarodnim vodama kod južnokorejskog ostrva Jeju, kako bi poboljšale svoju sposobnost otkrivanja i praćenja ciljeva i razmene informacija u slučaju provokacije od strane Pjongjanga, saopštila je vojska Južne Koreje, prenosi Rojters.

Vežbe su usledile nakon što je severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao na "radikalnu" modernizaciju naoružanja i opreme pomorskih snaga Severne Koreje, kritikujući povećano prisustvo američkih strateških trupa u regionu.

U govoru povodom Dana mornarice, Kim je rekao da su, kako je naveo, "šefovi bandi" SAD, Japana i Južne Koreje najavili redovne zajedničke vojne vežbe, prenela je novinska agencija KCNA, očigledno misleći na njihov samit 18. avgusta u Kemp Dejvidu u Merilendu.

"Zbog nepromišljenih konfrontacionih poteza SAD i drugih neprijateljskih snaga, vode Korejskog poluostrva su postale mesto sa najvećom koncentracijom ratne opreme u svetu, najnestabilnije vode, sa opasnošću od nuklearnog rata", prenosi KCNA izjavu Kima.

Na trilateralnom sastanku lidera SAD, Južne Koreje i Japana, lideri ovih država su se složili da prodube vojnu i ekonomsku saradnju, kao deo napora da unaprede jedinstvo u suočavanju sa rastućom moći Kine i nuklearnim pretnjama Pjongjanga.

Južna Koreja i SAD su prošle nedelje započele vežbe "Ulči Štit slobode", osmišljene da poboljšaju njihove zajedničke odgovore na nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje. Pjongjang duže vreme protestuje zbog takvih vežbi, koje naziva "probom za rat", navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet