Fokus

Građani Južne Koreje učestvuju u vežbama zaštite od vazdušnih napada, prvi put posle šest godina

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

08:43

Građani Južne Koreje učestvuju u vežbama zaštite od vazdušnih napada, prvi put posle šest godina
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja održaće danas prve vežbe odbrane stanovništva od vazdušnih napada u poslednjih šest godina, usred sve većih nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje.

Kako navodi Rojters, vežbe su ključni element godišnjih vežbi civilne odbrane ''Ulči'', koje se održavaju zajedno sa vežbama ''Ulči Štit slobode'', koje su južnokorejske i američke trupe započele u ponedeljak, kako bi se poboljšali odgovori na potencijalni severnokorejski napad ili druge nepredviđene situacije.

U okviru vežbi, oglasiće se sirena za vazdušni napad, što će pozvati stanovništvo da napusti ulice na oko 15 minuta pre nego što se signal za uzbunu povuče, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova i bezbednosti.

Dodaje se da će pešaci moratida se zapute direktno u sklonište ili obližnji podzemni prostor, dok vozači u oko 200 oblasti širom zemlje moraju da se zaustave pored puta. Zdravstvene ustanove i javni prevoz radiće kao i uobičajeno.

U pojedinim regionima, koji se graniče sa Severnom Korejom, očekuje se da će stanovnici morati da prate dodatne scenarije, uključujući hemijsku, biološku i radiološku obuku, nošenje gas maske i drugo, saopštilo je Ministarstvo.

Vežbe civilne odbrane ''Ulči'' pokrenute su 1969. godine nakon napada severnokorejskih komandosa na predsednički kompleks u Seulu, a vlasti su izgradile oko 17.000 skloništa širom zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet