Fokus

U Ekvadoru vanredno stanje nakon bekstva vođe bande iz zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

09:02

U Ekvadoru vanredno stanje nakon bekstva vođe bande iz zatvora
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa proglasio je vanredno stanje na 60 dana, nakon što je vođa jedne od najvećih kriminalnih bandi u zemlji Adolfo Masijas pobegao iz zatvora gde je služio kaznu.

"Upravo sam potpisao dekret o vanrednom stanju kako bi Oružane snage imale svu političku i pravnu podršku za svoje akcije. Prošlo je vreme kada su osuđenici za trgovinu drogom, ubice i organizovani kriminal diktirali vladi šta da radi", rekao je Noboa.

U toku vanrednog stanja vojska će biti raspoređena na ulice i u zatvore, a uvodi se i noćni policijski čas, prenosi Rojters.U nedelju je Adolfo Masijas, vođa kriminalne bande Los Čoneros, nestao iz zatvora u kojem je služio kaznu od 34 godine.

Vanredno stanje proglašeno je u ponedeljak i sve što ga prati je među prvim velikim bezbednosnim izazvima za Nobou, koji je preuzeo dužnost u novembru obećavajući da će suzbiti rastuće nasilje u toj južnoameričkoj zemlji, ocenjuje Rojters.

Zatvorska agencija Ekvadora saopštila je da je u ponedeljak bilo "incidenata" u šest prepunih zatvora u zemlji.

U zatvorima u Ekvadoru česti su sukobi između rivalskih bandi, a u njima je od 2021. godine poginulo više od 400 zatvorenika. 

 

Komentari (0)

Svet