Fokus

Najveći Trampov kritičar napustio izbornu trku: Desantis i Hejli "u klinču", bivši predsednik SAD na korak od nominacije

Komentari

Autor: Euronews, Glas Amerike, CNN

11/01/2024

-

14:02

Najveći Trampov kritičar napustio izbornu trku: Desantis i Hejli "u klinču", bivši predsednik SAD na korak od nominacije
Najveći Trampov kritičar napustio izbornu trku: Desantis i Hejli "u klinču", bivši predsednik SAD na korak od nominacije - Copyright Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

U trenutku kada Trampov najveći kritičar iz redova republikanaca Kris Kristi napušta izbornu trku za predsedničku nominaciju, glavni protivkandidati bivšeg predsednika SAD, Ron Desantis i Niki Hejli vodili su oštru debatu ne birajući reči tokom sinoćne rasprave u Ajovi. I dok niko od dvoje kandidata nije jasno osudio republikanca sa najvećim rejtingom, čini se da je finiš trke u kojoj Tramp prednjači sve izvesniji. 

Ostalo je manje od 11 meseci do verovatno najvažnijih izbora u ovoj godini, a krug republikanaca koji se bore za predsedničku nominaciju polako se sužava, jer je bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi objavio da se povlači iz trke, samo nekoliko dana pre prvih stranačkih izbora - kokusa u Ajovi.

"Cilj mi nikada nije bio da samo budem glas protiv mržnje i podela i sebičnosti - onoga što je naša stranka postala pod Donaldom Trampom", rekao je Kristi na skupu sa biračima u Nju Hempširu, navodeći da će dati sve od sebe da Tramp nikada više ne bude prvi čovek SAD, prenosi Glas Amerike. 

"Uvek sam govorio da ako u jednom trenutku u trci dođem do tačke da ne vidim put ka ostvarenju tog cilja - da ću izaći iz trke. A večeras mi je jasno da za mene ne postoji put da osvojim nominaciju, zbog čega obustavljam kampanju za predsednika Sjedinjenih Država", izjavio je republikanac za koga i dalje nije poznato koga će podržati u daljoj trci protiv Trampa.

Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

 

Iako je Kristi 2016. podržao Trampa i, po nekima, zadao ključni udarac Trampovom rivalu Marku Rubiju, nakon izbora 2020. bivši Trampov savetnik prekinuo je odnos sa republikanskim kandidatom, nakon što Tramp nije hteo da prihvati izborne rezultate.

Pa tako Glas Amerike piše da je Kristi aktuelnu kampanju vodio kao najoštriji kritičar bivšeg predsednika u trci. Upozorio je birače da ne nominuju kandidata protiv koga su podignute četiri krivične optužnice i koji bi do novembarskih izbora mogao da bude i osuđen po nekoj od njih.

Takođe je isticao da će Tramp izgubiti revanš utakmicu protiv predsednika Džoa Bajdena koji je verovatni kandidat demokrata.

Oštra debata dvoje republikanaca

Iako mediji pišu da je Kristijevo povlačenje bilo iznenađenje, budući da je samo dan ranije rekao da ne planira da izlazi iz trke, rekavši da je jedini kandidat koji je spreman direktno da se suprotstavi bivšem predsedniku, neposredno nakon Kristijeve odluke, pljuštale su međusobne optužbe tokom debate Desantisa i hejlu u Ajovi.

Nekoliko dana uoči prvih glasanja na izborima za republikanskog predsedničkog kandidata, guverner Floride Ron DeSantis i bivša ambasadorka pri Ujedinjenim narodima Niki Hejli ukrstili su mačeve argumenata kako bi se biračkom telu predstavili kao najbolja alternativa Donaldu Trampu.

I dok po peti put Tramp preskače raspravu, dvoje republikanaca najveću pažnju tokom debate usmerilo je na kolegu koji se nalazio tik pored njih.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

 

"Ne treba nam još jedna bezobrazna političarka koja vam samo govori ono što misli da želite čuti, samo kako bi pokušala dobiti vaš glas, zatim dobiti mandat i ispuniti zahteve svojih donatora", rekao je tokom burne rasprave DeSantis.

S druge strane Hejli je spomenula internet stranicu koju je njen tim kreirao kako bi dokumentovali sve laži koje je izgovorio Desantis, dok je u jednom trenutku bivšeg guvernera Floride nazvala "očajnikom", perenosi CNN.

Tramp "nedovoljno" kritikovan

Američki medij primećuje da su dvoje republikanaca u nedovoljnoj meri tokom debate kritikovali Trampa koga, prema jučerašnjoj anketi koju su sproveli Rojters i Ipsos, podržava 49 odsto birača, na drugom mestu je Hejli sa 12 odsto, dok na osnovu istog istraživanja Desantis ima 11 odsto podrške. 

Tanjug/AP/Charlie Neibergall

 

"Slažem se s mnogim njegovim politikama, ali njegov način nije moj način, nemam želju za osvetom i ne shvatam stvari lično", rekla je tokom debate Hejli govoreći o bivšem predsedniku.

Međutim, ona je i kritikovala Trampa zbog toga što je povećao savezni deficit, navodeći da "nije bio dovoljno jak protiv Kine", te da nije uspeo da zaustavi ilegalnu imigraciju. 

S druge strane Desantis je naveo nekoliko Trampovim obećanja koja su neispunjena, a posebno mu je zamerio, kao što je učinila i Hejli, to što u toku predsedničkog mandata nije deportovao više migranata koji su ilegalno prešli granicu.

 

Komentari (0)

Svet