Fokus

Tramp se ipak obratio sudu, optužio sudiju za pristrasnost: Imamo situaciju gde sam ja nevin

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2024

-

23:20

Tramp se ipak obratio sudu, optužio sudiju za pristrasnost: Imamo situaciju gde sam ja nevin
Tramp se ipak obratio sudu, optužio sudiju za pristrasnost: Imamo situaciju gde sam ja nevin - Copyright Tanjug AP/Shannon Stapleton/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp optužio je danas, u iznenadnom obraćanju na suđenju za prevaru u Njujorku, sudiju Artura Engorona za pristrasnost i izneo niz žestokih kritika na njegov račun.

Tramp, kome je bilo zabranjeno da sam iznosi završne argumente u svoju odbranu, ipak je iskoristio priliku da govori u sudu na kraju građanske parnice, a prema pravilima imao je pravo da se u obraćanju usredsredi na pitanja u vezi sa suđenjem. 

"Imamo situaciju gde sam ja nevin. Progoni me neko ko se kandiduje za položaj...Nisam uradio ništa pogrešno. Trebalo bi da mi plate...Ja sam prevaren. Ja", rekao je bivši predsednik SAD.

Zatim je optužio sudiju da ga ne sluša.

"Znam da vam je ovo dosadno", rekao je Tramp, prenosi Glas Amerike.

Sudija Artur Engoron, koji je prethodno odbacio Trampov zahtev da na suđenju sam iznese završne argumente, prvobitno je pustio bivšeg predsednika da govori skoro neometano, nakon čega ga je prekinuo i proglasio pauzu za ručak.

Trampu se sudi po optužnici njujorške tužiteljke da je preuveličavao svoje bogatstvo u finansijskim dokumentima koja je davao bankama, osiguravajućim kompanijama i drugima.

"Lov na veštice"

Po dolasku u sudnicu, ponovio je da je suđenje "lov na veštice" i političko mešanje "na najvišem nivou".

Naveo je da za 44 dana suđenja nijedan svedok nije došao u sudnicu i rekao da je bilo prevare. 

"Ovaj ceo slučaj je izmišljena tvrdnja da bi se promovisala politička agenda. Bilo je saopštenja i iznošenja stavova, ali ne i dokaza", rekao je u završnim argumentima Trampov advokat Kristofer Kise.

Iako je Tramp tokom svedočenja u novembru priznao da je davao netačne procene imovine njegov advokat je tvrdio da je to bilo bezopasno i da su banke i osiguravajuće kompanije koje su radile sa Trampovom organizacijom i dalje profitirale i da su želele da posluju sa Trampom, čak iako je njegovo bogastvo bilo manje.

Tanjug AP/Shannon Stapleton/Pool Photo via AP

 

Sudija je doveo u pitanje argument da Tramp zbog toga ne bi trebalo da bude kažnjen.

Uoči suđenja, vlasti su odgovorile na pretnju bombom u kući sudije Engorona. Sudski zvaničnici saopštili su da su da je Engoronu zaprećeno u njegovom domu na Long Ajlendu. 

Lažnja pretnja bombom usledila je nekoliko dana nakon što je lažno prijavljena pucnjava u kući sudije, koja vodi slučaj protiv Trampa u prestonici Vašingtonu. 

Proteklih dana je bilo prijavljeno više lažnih vanrednih situacija u kućama američkih zvaničnika.

Glavna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms, demokrata, želi da sudija izrekne kaznu od 370 miliona dolara i da Trampu zabrani da posluje sa nekretninama u Njujorku. Tramp tvrdi da nije uradio ništa nezakonito, da nije lagao o svom bogastvu i da je žrtva političkog progona.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet