Fokus

Neimenovani lider pobunjeničke grupe: Pobunjenici u Mjanmaru postigli primirje sa regularnom vojskom

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2024

-

11:12

Neimenovani lider pobunjeničke grupe: Pobunjenici u Mjanmaru postigli primirje sa regularnom vojskom
Neimenovani lider pobunjeničke grupe: Pobunjenici u Mjanmaru postigli primirje sa regularnom vojskom - Copyright Tanjug/The Kokang online media via AP

veličina teksta

Aa Aa

Savez armija etničkih manjina u severnom Mjanmaru doneo je odluku o prekidu vatre sa regularnom vojskom, rekao je neimenovani lider jedne od grupa, TNLA, naoružanog krila Državnog oslobodilačkog fronta Palaung (PSLF).

Lider je izjavio za Rojters da je u pregovorima učestvovao i kineski izaslanik.

Vojska, koja je zbacila izabranu vladu 2021. godine, bori se protiv pobunjenika od kraja oktobra da bi okončala njihovu kontrolu nad određenim regionima, uz intenzivno nasilje na severnoj granici sa Kinom.

U pregovorima, koje je vodio kineski izaslanik Deng Si Đin, tri grupe pobunjenika su se saglasile da obustave sukobe sa regularnom vojskom, istakao je lider TNLA.

On je naveo da se vojska obavezala da ne napada pobunjenike u vazdušnim napadima ili teškim naoružanjem. Mjanmarska hunta nije odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentar.

Dve druge grupe u alijansi, Mjanmarska nacionalna armija demokratskog saveza (MNDAA) i Arakanska armija (AA), takođe nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet