Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika izvela napad na Hute u Jemenu, Netanijahu protiv uspostavljanju palestinske države

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/01/2024

-

08:25

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika izvela napad na Hute u Jemenu, Netanijahu protiv uspostavljanju palestinske države
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Amerika izvela napad na Hute u Jemenu, Netanijahu protiv uspostavljanju palestinske države - Copyright Tanjug AP/Ohad Zwigenberg, Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa ušao je u 103. dan. Američki Stejt department proglasio je jemenske Hute terorističkom grupom. U saošpštenju se navodi da su od novembra Huti pokrenuli veliki broj napada na međunarodne teretne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, kao i na vojsku raspoređenu u toj oblasti, koja je poslata da čuva bezbednost i sigurnost komercijalnog brodarstva. Jemenski militanti preuzeli su odgovornost za napad na američki teretni brod Genko Pikardi i poručili da će nastaviti da gađaju sve mete koje su pretnja arapskom svetu i Crvenom moru. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je 81 osoba ubijena u izraelskim napadima tokom noći. IDF, sa druge strane, tvrdi da je u izraelskim udarima u Pojasu Gaze ubijeno šest pripadnika Hamasa.

Ključni događaji

  • Britanska vojska: Huti ponovo napali tereteni brod kod Adenskog zaliva
  • Huti preuzeli odgovornost za napad na američki teretni brod
  • SAD: Huti proglašeni za terorističku organizaciju
  • Pomoć za palestinske civile i izraelske taoce stigla u Egipat
  • Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 24.448 Palestinaca
  • IDF: Podaci o lokacijama gde se nalaze taoci i dalje nepotpuni

              Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

21.40 Pentagon: SAD nisu u ratu sa Hutima 

Portparolka Pentagona Sabrina Sing izjavila je danas da Sjedinjene Američke Države nisu u ratu sa jemenskim Hutima.

Ona je na brifingu za novinare rekla da su američki napadi na jemenske militante bili "isključivo odbrambene prirode", prenosi Rojters.

"Mi nismo u ratu sa Hutima. Oni su ti koji nastavljaju da lansiraju krstareće i protivbrodske rakete na nevine ljude. Ono što radimo sa našim partnerima je samoodbrana", poručila je Sing. 

21.21 Ruski avioni počeli da patroliraju na granici između Sirije i Izraela

 Vazdušno-kosmičke snage Rusije počele su vazdušne patrole duž linije razgraničenja između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni, saopšteno je danas iz ruskog Centra za pomirenje  suprotstavljenih strana u Siriji. 

"U cilju praćenja situacije, jedinice vojne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije organizovale su vazdušne patrole duž linije razgraničenja koja razdvaja oružane snage Izraela i Sirijske Arapske Republike", rekao je zamenik načelnika Centra Vadim Kulit, prenosi TASS.

19.37 Netanijahu: Obavestio sam SAD da se protivim uspostavljanju palestinske države

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je obavestio SAD da se protivi uspostavljanju palestinske države u okviru bilo kakvog posleratnog scenarija.

Današnje saopštenje je razotkrilo duboke podele koje su se pojavile između bliskih saveznika Izraela i SAD, ocenjuje AP.  SAD su pozvale Izrael da smanji razmere svoje ofanzive i poručile da bi uspostavljanje palestinske države trebalo da bude deo "dana posle".

Na nacionalnoj konferenciji za novinare, Netanijahu je obećao da će nastaviti sa ofanzivom dok Izrael ne ostvari "odlučujuću pobedu nad Hamasom". On je, takođe, odbacio ideju palestinske državnosti i rekao da je svoje stavove preneo Amerikancima.   

"U svakom budućem aranžmanu… Izraelu je potrebna bezbednosna kontrola na celoj teritoriji zapadno od Jordana", rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare.    

19.19 SAD izvele novi napad na Hute u Jemenu

Sjedinjene Američke Države su danas izvele novi napad na protivbrodske rakete jemenskih militanata Huta, objavili su američki mediji, pozivajući se na vojne zvaničnike.

Američka vojska je izvela "preventivne napade" na tri projektila i lansera Huta, nakon što su nadzorni avioni SAD otkrili da se priprema napad na komercijalne i ratne brodove u Crvenom moru, piše Njujork tajms.

Reč je o petom napadu SAD na jemenske militantne u poslednjih nedelju dana, a napadi su usledili nakon što su Huti gađali komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

17.50 UNRWA: Broj ljudi u Rafi se povećao skoro četiri puta, na 1,2 miliona

Populacija grada Rafa na jugu Pojasa Gaze je od 300.000 stanovnika pre izbijanja sukoba porasla na oko 1,2 miliona tokom rata, saopštila je danas Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

Raseljeni Palestinci traže sklonište u prenaseljenim kampovima i šatorima, u kojima su zabeleženi slučajevi zaraznih i respiratornih bolesti, hepatitisa, žutice, upale pluća i stomačnih problema, usled nedostatka medicinske opreme i nege.

U izraelskim napadima na Gazu do sada je oštećeno 150 zgrada UNRWA i ubijeno 150 članova osoblja, navodi ta agencija.

17.14 Izraelska policija dozvolila antiratni protest u Haifi

Izraelska policija je pod pritiskom Visokog suda pravde, ipak, dozvolila organizovanje antiratnog protesta u gradu Haifi, po prvi put od početka sukoba u Gazi.

Vlasti su odobrile da se najviše 700 demonstranata okupi u subotu na Pariskom trgu u Haifi od 13.30 do 15.30 časova, prenosi "Tajms of Izrael".

Sudije su tokom današnje rasprave o peticiji Višeg suda, insistirale da je posao policije da pronađe način kojim bi omogućila bezbedno održavanje protesta.

Policija je prethodno odbila nekoliko zahteva za izdavanje dozvole, tvrdeći da bi mogli biti organizovani kontraprotesti koji bi ugrozili javnu bezbednost, dok su je, sa druge strane, podnosioci zahteva optuživali da "sistematski” krši njihovo osnovno pravo na slobodu izražavanja i protesta.

14.57 U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra ubijeno 24.620 Palestinaca

Ukupno 24.620 Palestinaca je ubijeno, a 61.830 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. Ministarstvo procenjuje da su u poslednja 24 časa u Pojasu Gaze ubijena 172 Palestinca, dok je njih 326 povređeno, prenosi Rojters.

14.25 Evropski parlament poziva na "trajni prekid vatre"

Evropski parlament je prvi put pozvao na "trajni prekid vatre" u Gazi i početak političkih napora za pronalaženje rešenja za rat između Izraela i Hamasa. Rezolucija, koja je čisto simbolična i nema nikakvu pravnu težinu, usvojena je danas sa 312 glasova za, 131 protiv i 72 uzdržana u plenarnoj sali Strazbura, nakon što je postignut kompromis da se umire poslanici desnog centra. 

Molba o prekidu vatre predstavlja značajan pomak u prethodnoj poziciji parlamenta, dogovorenoj u oktobru, koja je pozvala na humanitarnu "pauzu" kako bi se pojačao tok pomoći koji stiže do civila Gaze. To glasanje prošlo je sa 500 glasova za, 21 protiv i 24 uzdržana, piše Euronews.

Više pročitajte OVDE.

Tanjug/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

 

13.00 Fidan: Iran i Pakistan ne žele dalju eskalaciju

Iran i Pakistan ne žele dalju eskalaciju napetosti u regionu, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan posle razgovora sa šefovima diplomatija te dve zemlje. Turska je, prema rečima Fidana, preporučila Iranu i Pakistanu da dalje ne eskaliraju napetosti, i istakao da mir u tom regionu treba uspostaviti što pre, prenosi Rojters.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Iran, Irak i Pakistan da pokažu uzdržanost i zdrav razum nakon eskalacije napetosti u regionu.

"Smatramo da bi probleme trebalo rešiti prijateljskim i bratskim razumevanjem, zasnovanom na međusobnom poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja", navodi se u saopštenju turskog ministarstva spoljnih poslova.

12.25 Hercog: Izrael se 'moli' da lekovi doneti u Gazu stignu do talaca

Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je danas da Izraelci trenutno ne mogu da razmišljaju o mirovnom procesu sa Palestincima, ali da je osnovno pitanje nakon 7. oktobra je kakve će sigurnosne garancije postojati za izraelske građane. On je na panelu na Svetskom ekonomskom forumu rekao da je, kada govorimo o rešenju dve države, preliminarno pitanje kakva je bezbednost za izraelske građane, prenosi Ansa.

"Izrael želi da živi u miru i postoji snažna želja za suživotom i između Izraelaca i Palestinaca, ali terorizam mora da se eliminiše. Niko pri zdravoj pameti sada nije voljan da razmišlja šta će biti pravo rešenje mirovnih sporazuma. Svi žele da znaju da neće biti napadnuti na isti način sa severa ili juga ili istoka Izrael je izgubio poverenje u mirovne procese jer vidimo da naši susedi veličaju teror'', rekao je Hercog.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

Izrael se moli da hitna pošiljka, koja je preko Egipta stigla do granice Gaze, u okviru dogovora u kojem su posredovali Katar i Francuska, stigne do taoca koje Hamas drži u toj palestinskoj enklavi, izjavio je Hercog.

"Molimo se da svi lekovi…dođu do njih, ali to je samo početak", rekao je Hercog na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, prenosi Rojters i dodaje da je Hercog sedeo pored slike najmlađeg od 132 taoca, jednogodišnjeg Kfira Bibasa.

11.30 Najmanje 19 Palestinaca ubijeno u noćnom napadu na Rafu

Najmanje 19 Palestinaca, uglavnom dece i žena, ubijeno je tokom noći, a više njih je povređeno u izraelskom vazdušnom napadu na Rafu, na jugu pojasa Gaze, tvrdi palestinska agencija Wafa. Lokalni izvori su saoptili da su izraelski ratni avioni gađali naseljenu kuću istočno od Rafe, što je rezultiralo smrću 16 ljudi. U sredu uveče nekoliko civila je ubijeno, a drugi su povređeni u izraelskom bombardovanju južnog, centralnog i severnog pojasa Gaze.

profimedia

 

09.45 Broj ubijenih u napadu pakistanskih snaga povećan na devet

Broj ubijenih u napadu pakistanskih snaga na selo u iranskoj provinciji Sistan-Beludžistan povećan je na devet, saopštio je danas zamenik guvernera te provincije Ali Reza Marhamati. On je ranije potvrdio ubistvo tri žene i četvoro dece tokom raketnog napada, koji nisu bili Iranci. Do napada je došlo nakon što je Iran, u utorak, gađao baze militanata u Pakistanu, koji su povezani sa Izraelom.

09.14 Privremeni premijer Pakistana napustiće Davos usled napetosti sa Iranom

Privremeni premijer Pakistana Anvar-ul-Hak Kakar prekinuće posetu Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u vreme pojačanih napetosti sa Iranom. Iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje saopšteno je da su vazdušni udari koje su pakistanske snage izvele na iransku teritoriju bili opravdani zbog toga što su preduzeti ''u svetlu verodostojnih obaveštajnih podataka o predstojećim terorističkim aktivnostima velikih razmera'', prenosi Gardijan. ''Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Iran. Jedini cilj današnjeg čina bio je traganje za sopstvenom bezbednošću i nacionalnim interesom Pakistana koji je najvažniji i ne može biti kompromitovan'', navodi se u saopštenju.

08.34 Pakistan izveo vojne udare na teritoriju Irana

Pakistan je izveo niz "vrlo koordinisanih" vojnih udara u iranskoj provinciji Sistan i Baludžistan, saopštilo je danas pakistansko ministarstvo spoljnih poslova.

"Jedan broj terorista je ubijen tokom obaveštajne operacije", navodi se u saopštenju ministarstva.

Da je Pakistan izveo napade na teritoriji Irana, čija su meta bili militanti Baludžistana, saopštio je ranije danas Rojtersu visoki obaveštajni zvaničnik, dva dana nakon što je Iran izveo napade na pakistanskoj teritoriji. Iranski mediji izveštavaju da je nekoliko projektila pogodilo selo u provinciji Sistan-Beludžistan i da su ubijene tri žene i četvoro dece. Iran je u utorak saopštio da je gađao baze militanata u Pakistanu povezane sa Izraelom. Pakistan je saopštio da su u tom napadu pogođeni civili i da je dvoje dece ubijeno, uz upozorenje da će biti posledica za koje će Teheran biti odgovoran.

profimedia

 

08.30 Američka vojska izvela novi talas raketnih udara na položaje Huta u Jemenu

Američka vojska je u toku noći izvela novi talas raketnih udara sa brodova i podmornica na lokacije u Jemenu koje kontroliše pobunjenička grupa Huti, što je četvrti put da vojska SAD direktno gađa položaje u Jemenu u poslednjim sedmicama. Udari su pokrenuti sa Crvenog mora i pogodili su 14 projektila koje je komanda američke vojske ocenila kao ''neposrednu pretnju'', prenosi AP.

''Snage su izvele udare na 14 projektila Huta koje podržava Iran, a koji su bili spremni da budu ispaljeni iz oblasti pod kontrolom Huta u Jemenu. Projektili su bili na lansirnim šinama i predstavljali su neposrednu pretnju trgovačkim brodovima i brodovima američke mornarice u regionu, i mogle su biti ispaljene u bilo kom trenutku, što je navelo američke snage da iskoriste svoje pravo i obavezu da se brane'', navodi se u saopštenju američke vojske.

08.26 Izrael: U proteklom danu ubijeno oko 60 palestinskih militanata u Gazi

Izraelske snage ubile su oko 60 palestinskih boraca u Pojasu Gaze za poslednja 24 sata, navodi se u današnjem saopštenju vojske. Oko 40 boraca ubijeno je u oblasti Kan Junisa na jugu enklave i nekoliko još u severnom pojasu Gaze. Navodi se da su militanti ubijeni i u napadima na objekte koje koristi palestinska frakcija Islamski džihad, prenosi Rojters.

profimedia

 

08.20 Hezbolah odbacio predloge SAD za ublažavanje sukoba sa Izraelom

Libanska militantna grupa Hezbolah odbacila je ideje Vašingtona za ublažavanje sukoba sa Izraelom, što bi uključivalo premeštanje njenih boraca dalje od libansko-izraelske granice, ali ostaje otvorena za diplomatske napore kako bi se izbegao ''razorni rat'', saopštili su danas libanski zvaničnici.

''Hezbolah je spreman da sasluša ideje'', rekao je jedan neimenovani visoki libanski zvaničnik upoznat sa planovima Hezbolaha za Rojters, ističući da su pripadnici grupe upoznati sa idejama SAD, a koje im je preneo američki izaslanik Amos Hohštajn. Stav Hezbolaha u ovom trenutku je da će nastaviti da ispaljuju rakete na Izrael sve dok ne dođe do potpunog prekida vatre u Pojasu Gaze, ali uprkos tome, ta grupa ostaje otvorena za diplomatske kontakte, što, kako navodi britanska agencija, signalizira averziju Hezbolaha ka širem sukobu sa Izraelom.

08.04 Huti preuzeli odgovornost za napad na američki teretni brod

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za napad na američki teretni brod Genko Pikardi, koji je rezultovao, kako tvrde, "direktnim pogotkom", naveo je portparol militantne grupe Jahja Sarea.

"U znak otpora zbog represije nad Palestincima i u znak podrške čvrstini naše braće u Pojasu Gaze, ali i u sklopu odgovora na američko-britansku agresiju na našu zemlju, pomorske snage Jemenskih oružanih snaga izvele su operaciju protiv američkog broda (Genko Pikardi) u Adenskom zalivu, ispalivši određen broj raketa, a jedan pogodak je bio precizan i direktan", navodi se u saopštenju, prenela je jemenska novinska agencija Saba.

07.55 Britanska vojska: Huti ponovo napali tereteni brod kod Adenskog zaliva

Teretni brod napadnut je sinoć kod Adenskog zaliva, najverovatnije iz drona koji je nosio bombu, a lansirali su ga jemenski Huti, tvrdi britanska vojska.

Napad se desio na oko 110 kilometara jugoistočno od Adena, gde je dron udario u brod, navela je Britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), deo britanske ratne mornarice koja nadgleda plovne puteve na Bliskom istoku, preneo je AP. Kapetan broda javio je da je izbio požar na plovilu, koji je ubrzo ugašen, a vlasti istražuju okolnosti pod kojima je došlo do incidenta.

07.35 Pomoć za palestinske civile i izraelske taoce stigla u Egipat

Pomoć namenjena palestinskim civilima i izraelskim taocima u Pojasu Gaze isporučena je Egiptu kako bi preko graničnog prelaza Rafa bila transportovana u Pojas Gaze, nakon dogovora u kojem su posredovali Katar i Francuska.

Dva katarska aviona sa pomoći sletela su na Sinajsko poluostrvo u Egiptu, gde su zalihe istovarene i prebačene na granični prelaz Rafa sa Gazom, rekli su zvaničnici egipatskih bezbednosnih službi i Crvenog polumeseca, a prenosi Rojters. Jedan od aviona nosio je medicinske pakete za 45 od 253 talaca za koje Izrael kaže da ih drži palestinska militantna grupa Hamas još od upada u Izrael 7. oktobra.

profimedia

 

07.21 SAD: Huti proglašeni za terorističku organizaciju

Stejt department je saopštio da su jemenski Huti proglašeni terorističkom grupom, a da odluka stupa na snagu za 30 dana. U saopštenju se navodi da su od novembra Huti pokrenuli veliki broj napada na međunarodne teretne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, kao i na vojsku raspoređenu u toj oblasti, koja je poslata da čuva bezbednost i sigurnost komercijalnog brodarstva.

"Ovi napadi na međunarodne brodove su ugrozili pomorce, poremetili slobodan protok robe, i prekršili su međunarodna pravila o slobodnoj plovidbi", ističe se. Dodaje se da će, ukoliko Huti obustave napade u Crvenom moru i Adenskom zalivu, SAD preispitati odluku.

07.05 Iran kaže da je delio obaveštajne podatke o Mosadu sa Irakom

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan izjavio je da je Teheran sa Irakom podelio obaveštajne podatke o, kako kaže, aktivnostima izraelske obaveštajne agencije Mosad u iračkom poluatonomnom kurdskom regionu. Iran je ranije saopštio da su njegove Revolucionarne snage balističkim projektilima u Erbilu 16. januara "uništile glavni špijunski centar izraelske obaveštajne službe Mosad u iračkom Kurdistanu". Međutim, Irak je negirao da postoji bilo kakav špijunski centar u toj zemlji, navodi Rojters.

06.42 Gutereš: Za izraelsko-palestinski sukob jedino rešenje zasnovano na "dve države"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je tokom diskusije na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu podržao rešenje izraelsko-palestinskog konflikta zasnovano na "dve države" i istakao da je to jedini način da se na tom prostoru postigne trajni mir.

Profimedia

 

06.27 Hamas: U Gazu će ući 1.000 paketa lekova, za svaki paket poslat taocima

Visoki zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk kaže da bi za svaku kutiju lekova koja je data taocima, trebalo poslati 1.000 kutija palestinskim civilima. Međunarodni komitet Crvenog krsta će isporučiti sve lekove, uključujući i one namenjene taocima, bolnicama koje opslužuju sve delove Gaze, naveo je Abu Marzuka u objavi na platformi društvenih medija "X". Sporazum, prvi između zaraćenih strana od jednonedeljnog primirja u novembru prošle godine, takođe, uključuje isporuku dodatne hrane i humanitarne pomoći Gazi, prenosi "Tajms of Izrael".

06.15 Blinken u Davosu: Situacija u Gazi "slama srce"

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu opisao konflikt u Gazi kao "srceparujući" i dodao da je Palestincima potrebna država "koja ljudima daje ono što žele i sarađuje sa Izraelom da bude efikasna". Blinken je rekao da mu patnja muškaraca, žena i dece u Gazi "slama srce" i insistirao na tome da SAD izvrše pritisak na Izrael u vezi s odgovornostima koje ta zemlja ima, piše Gardijan.

06.00 Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 24.448 Palestinaca

U izraelskim napadima u Gazi, za poslednja 24 sati ubijeno je 163 ljudi, saopštilo je juče Ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, čime je broj žrtava od 7. oktobra povećan na 24.448. U protekla 24 sati ranjeno je 350 ljudi u Pojasu Gaze, navelo je Ministarstvo.

Ukupno je 61.504 ranjenih od početka sukoba 7. oktobra. Iz Hamasa ističu da većinu ubijenih čine žene i deca, prenosi Al Džazira. Izraelska vojska je saopštila da je od početka sukoba sa Hamasom ubila preko 9.000 militanata u Gazi, i oko 1.000 unutar Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

 

Komentari (0)

Svet