Fokus

Evropski parlament pozvao na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, ali uz uslove

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

18/01/2024

-

14:44

Evropski parlament pozvao na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze, ali uz uslove
Tanjug/AP/Fatima Shbair - Copyright Tanjug/AP/Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju, u kojoj se poziva na trajni prekid vatre u Pojasu Gaze i ponovno pokretanje napora da se postigne političko rešenje pod uslovom da se svi taoci odmah i bezuslovno oslobode, a "teroristička organizacija Hamas" demontira.

Za rezoluciju, koja nije pravno obavezujuća, glasalo je 312 poslanika, 131 je bio protiv, a 72 su bila uzdržana. Poslanici EP ponovili su da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali su osudili, kako se navodi u saopštenju EP, nesrazmeran vojni odgovor na napad Hamasa na Izrael u Pojasu Gaze.

U rezoluciji su najoštrije osudili "gnusne terorističke napade" Hamasa na Izrael, ali i, kako su naveli, nesrazmeran vojni odgovor Izraela, koji je doveo do civilnih žrtava u neviđenim razmerama. Upozorili su da uzimanje talaca i namerni napadi na civile predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog prava.

Istovremeno su, kako se navodi u saopštenju EP, izrazili najdublju tugu zbog nevinih žrtava sa obe strane. Istakli su da Izrael ima pravo da se brani u granicama međunarodnog prava, što implicira da sve strane u sukobu moraju u svakom trenutku da prave razliku između boraca i civila, da napadi moraju biti usmereni samo na vojne ciljeve i da civili i civilni objekti ne smeju da budu meta napada.

Izrazili su duboku zabrinutost zbog "strašne humanitarne situacije u Pojasu Gaze koja se brzo pogoršava" i naglasili da je hitno potrebno obezbediti potpun, brz, sigurn i nesmetan humanitarni pristup celom Pojasu Gaze. Zatražili su i hitnu obnovu infrastrukture od vitalnog značaja.

U rezoluciji se poziva na evropsku inicijativu za vraćanje na pravi put rešenja o dve države i naglašava apsolutna neophodnost momentalnog ponovnog pokretanja mirovnog procesa. Evropski poslanici podržali su Arapsku mirovnu inicijativu iz 2002. godine, kojom se nudi potpuna normalizacija odnosa između Izraela i svih arapskih država, "u zamenu za potpuno povlačenje Izraela sa svih palestinskih i arapskih teritorija okupiranih od 1967. godine", i poziva na potpuno uključivanje palestinske uprave u tom pogledu.

Evroparlamentarci su pozvali na "okončanje okupacije palestinskih teritorija" i ocenili da su izraelska naselja na Zapadnoj obali, uključujući u istočnom Jerusalimu, nelegalna po međunarodnom pravu. Oštro su osudili porast nasilja među, kako su se izrazili, "ekstremističkim naseljenicima", koje je, kako su naveli, počinjeno nad Palestincima i pozvali na uvođenje restriktivnih mera EU "prema ekstremističkim naseljenicima koji krše ljudska prava i međunarodno pravo".

U rezoluciji se ističe snažna podrška EU radu Međunarodnog krivičnog suda i Međunarodnog suda pravde i poziva na privođenje odgovornosti onih koji su izveli terorističke akte i prekrišili međunarodno pravo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet