Fokus

Predlog koji je podelio izraelsku vladu: Šta predstavlja Galantov plan za posleratnu Gazu?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tajms of Izrael, Rojters

06/01/2024

-

09:02

Predlog koji je podelio izraelsku vladu: Šta predstavlja Galantov plan za posleratnu Gazu?
Tanjug/AP/Tsafrir Abayov - Copyright Tanjug/AP/Tsafrir Abayov

veličina teksta

Aa Aa

Iako je premijer Izraela Benjamin Netanjahu nedavno izjavio da će rat protiv Hamasa trajati mesecima, ministar odbrane te zemlje Joav Galant izneo je posleratni plan za Gazu koji podrazumeva da će na toj teritoriji biti ograničena palestinska vlast, da Hamas više neće kontrolisati Gazu, a Izrael će zadržati celokupnu sigurnosnu kontrolu nad enklavom. 

U trenutku kada svetska javnost oštro osuđuje predlog izraelskih ministara Bezalela Smotriča i Ben-Gvira, tvrde desničarske struje unutar Netanjahuove vlade, o ohrabrivanju Palestinaca da napuste Gazu, ministar odbrane te zemlje Joav Galant najavio je novu fazu rata protiv Hamasa. 

Nova faza podrazumeva da će Izrael na severu Pojasa Gaze preći na nov borbeni pristup u skladu sa vojnim učinkom na terenu, dok će izraelske operacije obuhvatiti racije, rušenje tunela, vazdušne i kopnene udare i akcije specijalnih snaga, predočio je Galant. 

Osim nove faze, izraelski ministar izneo je plan za buduće upravljanje Gazom posle završetka rata, nakon čega bi, kako kaže Galant, Izrael zadržao punu vojnu kontrolu nad tom teritorijom, ali ne i civilno prisustvo, dok bi lokalne palestinske vlasti imale centralnu ulogu u gradskim dužnostima. 

Četiri tačke Galantovog plana za posleratnu Gazu: 

  • Izrael će koordinisati i planirati nadzornu ulogu u civilnoj upravi i biti odgovoran za inspekciju pristigle robe u Pojas Gaze
  • Multinacionalna operativna grupa, koju predvode SAD u partnerstvu sa evropskim i umerenim arapskim nacijama, preuzeće odgovornost za vođenje civilnih poslova i ekonomsku rehabilitaciju Gaze
  • Egipat će u koordinaciji sa Izraelom preuzeti odgovornost za glavni civilni granični prelaz Pojasa Gaze
  • Postojeći palestinski administrativni mehanizmi ostaće na toj funkciji, pod uslovom da relevantni zvaničnici nisu povezani sa Hamasom. Tačnije, lokalne vlasti koje se trenutno bave komunalnim problemima i distribucijom humanitarne pomoći unutar Gaze nastaviće da rade, u saradnji sa multinacionalnom radnom grupom

 

Na brifingu za novinare, Galant je rekao da pitanje mogućeg angažmana palestinskih vlasti u posleratnoj Gazi u ovoj fazi nije relevantno, jer nije prošla kroz neophodne reforme. Netanjahu takođe insistira da Palestina, u svom sadašnjem obliku pod vođstvom predsednika Mahmuda Abasa, ne može upravljati Gazom, kao pre rata. 

Međutim, članovi multinacionalna operativne grupe su više puta jasno naglasili da je njihova podrška obnovi Gaze uslovljena time da Palestinci čine upravljačko telo koje bi ponovo ujedinilo Pojas sa Zapadnom obalom.

Nema povratka Palestinaca u Gazu

Pa ipak, Tajms of Izrael piše da Netanjahu ignoriše ideju da Pojas Gaze kontroliše "reformisana" Palestina, jer se to ne bi svidelo njegovim krajnje desno orijentisanim koalicionim partnerima. 

Osim toga, plan ne uključuje ulogu vrha aktuelne palestinske vlasti, niti je u planu naznačeno kako će izgledati telo koje će imati ulogu policije u enklavi.

Najviši izraelski bezbednosni zvaničnici rekli su za Tajms of Izrael da bi prenošenje odgovornosti u ruke lokalne administracije prema planu trebalo da se izvrši postepeno, a ne odjednom, s obzirom na postojeću infrastrukturu.

Zvaničnici su takođe rekli da će lokalne birokrate, vladini zvaničnici, pa čak i akademici koji žive u gradovima Gaze i izbegličkim kampovima, imati uloge civilne uprave u određenim oblastima Pojasa.

Plan ne predviđa ponovno naseljavanje Gaze, prenosi Tajms of Izrael, navodeći da stanovnicima severnog dela Gaze neće biti dozvoljeno da se vrate u svoje domove dok svi taoci koje hamasovci drže u Gazi ne budu oslobođeni. 

profimedia

 

Međutim, plan ne predstavlja zvaničnu politiku Izraela, jer postoje razmimoilaženja oko ove ideje unutar vladajuće koalicije.

"Stanovnici Gaze su Palestinci, zato će palestinska tela biti nadležna, uz uslov da neće biti neprijateljskih radnji ili pretnji protiv države Izrael", rekao je Galant.

Negodovanje desničarskog tabora 

Iako se Netanjahu takođe zalaže za potpunu izraelsku bezbednosnu kontrolu nad tom teritorijom, on nije javno govorio o bilo kakvim detaljima o tome kako misli da bi trebalo da se upravlja Gazom.

Ipak, Galantov plan naišao je na bedem unutar ekstremno desničarskih koalicionih partnera.

Ministar finansija te zemlje Bezalel Smotrič rekao je da se čvrsto protivi predlogu njegovog kolege, jer Bezalel se zalaže za "obnovu" jevrejskog stanovništa u Pojasu Gaze, što nije predviđeno u Galantovom planu, piše izraelski medij. 

profimedia

 

"Galantov plan za dan posle je repriza dana pre 7. oktobra", izjavio je Smotrič, navodeći da rešenje za Gazu  zahteva razmišljanje van okvira, što iziskuje promenu koncepcije, prenosi Tajms of Izrael. 

Tom prilikom Smotrič je ponovio svoj stav da rešenje treba da uključuje "podsticanje dobrovoljne emigracije Palestinaca i potpunu izraelsku kontrolu, uključujući obnavljanje jevrejskih naselja". 

Ovo je prvi put, od 7. oktobra, da visoki izraelski zvaničnik iznosi detaljan nacrt o tome kako bi izgledala ta enklava nakon rata, u kom se ističe da nema planova za ponovnu okupaciju ili preseljenje Gaze nakon što bi ciljevi rata bili postignuti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet