Fokus

Eksplozija čiji odjeci šire strah regionom: Koje su posledice ubistva lidera Hamasa u Libanu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN, BBC, Sky news

03/01/2024

-

12:00

Eksplozija čiji odjeci šire strah regionom: Koje su posledice ubistva lidera Hamasa u Libanu
Eksplozija čiji odjeci šire strah regionom: Koje su posledice ubistva lidera Hamasa u Libanu - Copyright EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM, AP/Bilal Hussein, Hussein Malla

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od visokih zvaničnika militantne grupe Hamas Saleh al Aruri ubijen je u napadu na jugu libanske prestonice Bejruta. Iako zvanično niko nije preuzeo odgovornost za eksploziju koja se dogodila, ubistvo lidera Hamasa pojačalo je strah od potencijalne eskalacije borbi u regionu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) odbile su da komentarišu vest, a njihov portparol Danijel Hagari izbegao je u utorak pitanje novinara rekavši samo da su oni "fokusirani na borbu protiv Hamasa". 

Međutim, u naizgled prikrivenom spominjanju ubistva, kako piše CNN, izraelski krajnje desničarski ministar finansija Bezalel Smotrič napisao je na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama da će svi neprijatelji Izraela "stradati". U međuvremenu, bivši izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Deni Danon pohvalio je izraelske bezbednosne i obaveštajne agencije za, kako je rekao, "atentat" na Arurija u utorak.

"Svako ko je bio umešan u masakr 7.10. treba da zna da ćemo stići do njih i zatvoriti račun sa njima", napisao je on na platformi X.

Ukoliko se uspostavi da je tačno da iza ubistva stoje izraelske snage, Aruri bi bio najviši zvaničnik Hamasa kog je Izrael ubio od početka rata koji je izbio 7. oktobra.

Međutim, osim zadavanja udarca Hamasovom rukovodstvu, ovakav napad rizikuje dalje širenje sukoba jer bi ovo zapravo bio najveći izraelski udar na libansku prestonicu još od rata između dve zemlje 2006. godine, piše CNN.

Libanski premijer Nadžib Mikati osudio je napad i rekao da je "eksplozija novi izraelski zločin" koji ima za cilj da uvuče Liban u novu fazu konfrontacije, misleći na višemesečni sukob između Hezbolaha i izraelskih snaga u pograničnom delu.

Strah od eskalacije

Skoro tri meseca borbe između izraelske vojske i Hezbolaha uglavnom su otale u dometu od oko četiri kilometara od graničnog regiona, pri čemu su dve strane naizmenično napadale jedna drugu. 

Ove borbe su izazvale strahove među Sjedninjenim Američkim Državama i drugim zapadnim zemljama da bi mogao da izbije rat punog obima između Izraela i najmoćnije paravojne formacije na Bliskom istoku - Hezbolaha.

Tanjug AP/Hussein Malla

 

Ti strahovi, kako piše CNN, do sada nisu uspeli da se materijalizuju, ali će eksplozija u Bejrutu verovatno doneti novu iskru. Tokom televizijskog obraćanja letos, lider Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je na izraelske atentate u Libanu, rekavši da će oni podstaći "snažan odgovor" militantne grupe.

Nasralah je takođe rekao u govoru u avgustu 2023. da će grupa pokušati da spreči da Liban postane "arena za atentate", pozivajući se na burnu prošlost zemlje.

Iran, koji inače podržava Hezbolah, osudio je Arurijevo ubistvo i okrivio Izrael za napad.

Dopisnik Skaj njuza sa Bliskog istoka Alisten Bankal rekao je da je sinoćno ubistvo podstaklo tenzije i znači da bi "ono što je već veoma krhka situacija moglo da postane mnogo opasnije". Činjenica da se napad dogodio u Libanu, kako kaže, znači da smo sada "u veoma nestabilnoj situaciji".

"Hezbolah do sada nije želeo da eskalira u potpuni rat sa Izraelom", rekao je on. Sada postoji pritisak na Hezbolah da odgovori, s obzirom na to da se napad dogodio u delu Bejruta koji kontroliše libanska militantna grupa.

Iako Izrael nije preuzeo odgovornost, Bankal kađe da je "pokušao da stavi do znanja da je ovo napad vrlo jasno usmeren na Hamas, a ne na Hezbolah". Obaveštajni izveštaji sugerišu da je vazdušni napad zadržan sve dok svi koji nisu bili članovi Hamasa nisu napustili to područje, dodao je. Izrael i drugi bi se, kako kaže, sada nadali da će Hezbolah da bude uzdržan u bilo kakvim uzvratnim napadima jer ovo nije bio napad na Hezbolah.

profimedia

 

Slično govori i dopisnik BBC Pol Adams. Viši vladin savetnik Mark Regeva, koji je govoreći MSNBC rekao "ko god da je ovo uradio", naveo je i da "ovo nije bio napad na libansku državu". Adams kaže da to jasno pokazuje da Izrael želi da ubedi svet, a posebno vlasti u Bejrutu, da je operacija sastavni deo sukoba Izraela sa Hamasom, a ne deo nekog šireg mešanja u unutrašnje poslove Libana.

Ko je Saleh al Aruri?

Istaknuti politički i vojni lider Hamasa rođen je 1966. godine u selu Arura u okrugu Ramala na Zapadnoj obali. Igrao je ulogu u osnivanju brigade Al Kasam, vojnog krila Hamasa na Zapadnoj obali, i smatra se "glavnim umom" koji stoji iza naoružavanja ove grupe.

Bio je član Hamasa od 1987. i smatrao se njegovim liderom na Zapadnoj obali pre svoje smrti, piše Evropski savet za spoljne poslove (ECFR). Član je politbiroa Hamasa od 2010. godine, a za njegovog zamenika izabran je 2017, dodaje ECFR.

Izrael ga smatra jednim od ključnih osnivača brigada Al Kasam na Zapadnoj obali i optužio ga je da stoji iza otmice trojice doseljenika u Hebronu, što je dovelo do rušenja njegove kuće. Počeo je da uspostavlja i organizuje vojni aparat za pokret na Zapadnoj obali 1991/92, što je doprinelo stvarnom pokretanju brigada Al Kasam na Zapadnoj obali 1992. godine.

Pomogao je u pregovorima o oslobađanju zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Šalita 2011. godine, u zamenu za 1.027 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Izrael ga je više puta pritvarao, uključujući duge periode između 1985. i 1992, kao i 1992. i 2007, prema podacima ECFR. Izrael ga je 2010. deportovao u Siriju gde je živeo tri godine pre nego što se preselio u Tursku i otputovao u nekoliko zemalja, uključujući Katar i Maleziju. Konačno se nastanio u Libanu.

Izraelska vojska srušila je Arurijevu kuću u Aruri u oktobru. IDF je tada saopštio da su snage "operisale u gradu" kako bi "rušile rezidenciju Saleha al Arurija, zamenika šefa političkog biroa terorističke organizacije Hamas i zaduženog za Hamasove aktivnosti u Judeji i Samariji".

Komentari (0)

Svet