Fokus

Stejt department kritikovao izraelske ministre: "Zapaljiva i neodgovorna retorika"

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

07:50

Stejt department kritikovao izraelske ministre: "Zapaljiva i neodgovorna retorika"
AP/J. Scott Applewhite - Copyright AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department kritikovao je kao "zapaljive i neodgovorne" nedavne izjave izraelskih ministara Bezalela Smotriča i Itamara Ben-Gvira u kojima su pozivali na preseljenje Palestinaca iz Pojasa Gaze.

"Ova retorika je zapaljiva i neodgovorna. Više puta nam je saopšteno od strane vlade Izraela, uključujući i premijera, da takve izjave ne odražavaju politiku izraelske vlade", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Stejt department je naglasio da bi sa takvim izjavama trebalo "odmah prestati", prenosi Rojters.

U saopštenju se ističe više puta ponovljeni stav SAD o tome da je "Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska zemlja, bez Hamasa na vlasti i bez terorističkih grupa koje bi mogle da ugroze Izrael".

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir izjavio je u ponedeljak da rat predstavlja priliku da se podstakne migracija stanovnika Gaze.

Prema njegovim rečima, rat bi mogao da olakša povratak stanovnika izraelskih zajednica na granici sa Gazom, kao i izraelskih naselja u Gazi koja su evakuisana 2005. godine.

"To je ispravno, pravedno, moralno i humano rešenje. Ne smemo da se povučemo sa bilo koje teritorije na kojoj se nalazimo u Pojasu Gaze", rekao je Gvir.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič, lider krajnje desničarske stranke Verski cionizam, saopštio je u nedelju da Palestince treba ohrabriti da emigriraju iz Pojasa Gaze, ali nije rekao gde smatra da bi trebalo da odu.

"Moramo da podstaknemo imigraciju odatle. Da je u Pojasu bilo između 100.000 i 200.000 Arapa, a ne dva miliona, ceo razgovor o danu posle rata bi bio potpuno drugačiji. Oni žele da odu. Žive u getu 75 godina i u nevolji su", ocenio je Smotrič.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet