Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Nastavljeni žestoki napadi na Pojas Gaze

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

30/12/2023

-

09:28

RAT IZRAELA I HAMASA Nastavljeni žestoki napadi na Pojas Gaze
RAT IZRAELA I HAMASA Nastavljeni žestoki napadi na Pojas Gaze - Copyright Tanjug/AP/Ariel Schalit, Hassan Eslaiah, Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 85 dana, a svetski zvaničnici upozoravaju da je situacija na Bliskom istoku alarmantna, te da postoji rizik od prelivanja sukoba u Gazi. Agencija UNRWA saopštila je da je ovo najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali od 2005. godine, dok je Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta zbog širenja zaraznih bolesti u Gazi. Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je sa članom izraelskog ratnog kabineta Benijem Gancom. On je tokom razgovora istakao potrebu da se zaštite civili i izbegnu regionalni sukobi.

Ključni događaji:

  • UNRWA: Najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali od 2005.
  • Borelj: Potreban hitan prekid vatre u Gazi
  • Palestinsko MSP pozdravilo tužbu JAR protiv Izraela za genocid u Gazi
  • Izraelska vojska tvrdi da je uništila skrovište vođe Hamasa Jahje Sinvara
  • Borelj: Potreban hitan prekid vatre u Gazi
  •  Izraelska vojska saopštila da je eliminisala "desetine terorista" u Pojasu Gaze

Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

 

20.31 Netanijahu:Iran će patiti ukoliko Hezbolah dovede do eskalacije rata sa Izraelom

Iran će patiti ukoliko Hezbolah dovede do eskalacije rata sa Izraelom, rekao je večeras premijer Izraela Benjamin Netanijahu. On je na konferenciji za novinare izjavio da će se Izrael suprotstaviti Iranu "na svaki mogući način", preneo je Džeruzalem post.

Istovremeno, izraelski premijer kaže da granična zona između Pojasa Gaze i Egipta treba da bude pod kontrolom Izraela, navodeći da će rat u palestinskoj enklavi i na drugim regionalnim frontovima trajati još mnogo meseci.

"Južna tačka Gaze mora biti u rukama Izraela", rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare, navodeći da je "jasno da bilo koji drugi aranžman ne bi obezbedio demilitarizaciju Hamasa koju traži Izrael. 

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

"Rat je na vrhuncu. Borimo se na svim frontovima. Za postizanje pobede biće potrebno vreme. Šef IDF-a je rekao da će rat trajati još mnogo meseci", istakao je Netanijahu.

20.18 Izraelski mediji: Galant i Ganc odbili da održe zajedničku KZN sa Netanijahuom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant i član ratnog kabineta Beni Ganc odbili su zahtev izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da večeras sa njim održe zajedničku konferenciju za novinare, javili su izraelski mediji.

Izvor iz Gancove partije Nacionalnog jedinstva rekao je za sajt Vala da "nema posebnog razloga za održavanje konferencije za novinare".

Kanal 13 je javio da su Ganc i Galant odbili da učestvuju na konferenciji za novinare zbog toga što je Netanijahu sprečio ratni kabinet da raspravlja o pitanju šta će biti posle rata u Pojasu Gaze, kao i zbog zabrinutosti da će premijer ponovo dati političke izjave na predstojećoj konferenciji za novinare, preneo je Tajms of Izrael.

16.15 Tenkovske jedinice IDF napreduju u Kan Junisu, racije na jugu Pojasa Gaze

 Tenkovske jedinice Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) napreduju u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, o čemu svedoče danas objavljeni snimci IDF. U saopštenju IDF se navodi da su trupe 7. oklopne brigade napredovale na jugu Pojasa Gaze, gde su u toku i racije na lokacijama Hamasa u Kan Junisu, uključujući štab obaveštajnog odeljenja te militantne grupe u tom gradu, prenosi Tajms of Izrael.

Hamasovo obaveštajno odeljenje je bilo odgovorno za sve Hamasove obaveštajne aktivnosti u oblasti Kan Junisa, navodi ID, dodajući da je u istom kompleksu lociran i komandni centar koji pripada Palestinskom islamskom džihadu.

Prema tvrdnjama IDF, na tim lokacijama su pronađeni "veoma vredni" obaveštajni materijali.

14.26 Više od 21.600 Palestinaca ubijeno u Gazi od početka sukoba Izraela i Hamasa

Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je 21.672 Palestinaca, a ukupan broj ranjenih iznosi 56.165, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

U poslednja 24 časa u toj enklavi ubijeno je 165, a povređeno 250 osoba, prenosi Rojters.U Gazi takođe postoji veliki rizik po život usled brzog širenja zaraznih bolesti zbog prenaseljenosti u kampovima, kao i manjka medicinskih zaliha.

14.09 Skoro polovina zgrada u Gazi oštećena ili uništena, 70 odsto stambeni objekti

Skoro polovina zgrada u Pojasu Gaze je oštećena ili uništena u ratnim razaranjima od 7. oktobra, a u taj bilans spada oko 70 odsto privatnih prebivališta, preneli su svetski mediji pozivajući se na satelitske snimke i druge metode daljinske analize.

Američki list Volstrit džurnal navodi da su pogođene i fabrike, verski objekti, škole, tržni centri i hoteli, prenosi Tajms of Izrael.

13.54 UN brine gustina naseljenosti u Gazi: Samo u Rafi je 100.000 interno raseljenih

Ujedinjene nacije su danas izrazile zabrinutost zbog sve veće gustine naseljenosti područja na kojima su interno raseljena lica u delovima Pojasa Gaze, pošto izraelska vojska širi operacije na više delova centralne i južne Gaze.

U svom najnovijem izveštaju, Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) saopštila je da je najmanje 100.000 interno raseljenih lica stiglo u Rafu, najjužniji grad u Gazi, poslednjih dana, nakon intenziviranja neprijateljstava u Kan Junisu i Deir Al Balahu i naređenja izraelske vojske za evakuaciju, preneo je CNN.

Euronews TV

13.17 Palestinski zdravstveni zvaničnik: U poslednja 24 sata ubijeno 100 Palestinaca u centralnoj Gazi

U protekla 24 sata u izraelskim napadima u centralnoj Gazi ubijeno je oko 100 Palestinaca, a 158 ih je ranjeno, saopštio je danas visoki palestinski zdravstveni zvaničnik.

Crveni polumesec objavio je na internetu snimke bolnice Naser u Kan Junisu, najvećoj i najvažnijoj medicinskoj ustanovi na jugu Pojasa Gaze, na kojima se vidi kako kola hitne pomoći cirkulišu po razorenim kvartovima i uništenim ulicama i prevoze ranjenu i povređenu decu, prenosi Rojters.

11.35 Izraelska vojska saopštila da je eliminisala "desetine terorista" u Pojasu Gaze

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je eliminisala "desetine terorista" u Pojasu Gaze, kao i da su snage njenog ratnog vazduhoplovstva i mornarice napale ključnu infrastrukturu operativaca Hamasa širom te palestinske enklave.

Prema navodima IDF, trupe su takođe uništile dve zgrade koje navodno koristi Hamas u Beit Lahiji u severnoj Gazi i zaplenile velike količine vojne opreme, uključujući bombe, oružje i komunikacionu opremu, prenosi Tajms of Izrael.

09.32 WAFA: Nastavljeni izraelski napadi širom Pojasa Gaze

Vazdušni, kopneni i pomorski napadi izraelske vojske nastavljaju se širom pojasa Gaze dok sukob Izraela i Hamasa ulazi u 85. dan, prenosi palestinska agencija Wafa.

Kako se navodi, nekoliko osoba je ranjeno u izraelskom bombardovanju kuće u kampu Nuseirat u centralnom Pojasu Gaze, u južnom delu Pojasa Gaze Izraelske odbrambene snage (IDF) izvele su teško artiljerijsko granatiranje, dok su izraelski brodovi ispalili granate na središnji i južni deo Pojasa Gaze.

Associated Press

Agencija navodi da je IDF ispalio nekoliko tenkovskih granata na kamp Džabalija na severu Pojasa Gaze, dok su ratni avioni izveli niz napada na južni grad Kan Junis.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je u petak da je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, kada je sukob počeo napadom Hamasa na Izrael, ubijeno 21.507 Palestinaca, a da je ranjeno 55.915 ljudi.

07.43 Borelj: Potreban hitan prekid vatre u Gazi

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je da je potreban hitan prekid vatre u Pojasu Gaze. "Izraelska kopnena ofanziva u centralnoj Gazi nastavlja da dovodi do velikih žrtava, uprkos obavezi izraelske vojske da zaštiti civile", napisao je Borelj na društvenoj mreži X. On je naveo da je bombardovanje izbegličkog kampa Magazi bilo je jedno od najsmrtonosnijih, dodavši da je registrovano raseljavanje još 150.000 ljudi.

 

 

07.15 Palestinsko MSP pozdravilo tužbu JAR protiv Izraela za genocid u Gazi

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je odluku Južnoafričke Republike da pokrene postupak protiv Izraela zbog, kako se navodi, genocida u Gazi. "Politika Izraela, dela i propusti su genocidnog karaktera i počinjeni su sa namerom da se uništi palestinski narod koji se nalazi pod njegovom kolonijalnom okupacijom i režimom aparthejda, čime je prekršena Konvencija o genocidu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je potrebna hitna akcija kako bi se zaštitio palestinski narod i kako bi se sprečila dalja šteta. "Sud mora odmah da preuzme mere da zaštiti palestinski narod i pozove Izrael, okupatorsku silu, da zaustavi napad na palestinski narod", poručili su iz palestinskog ministarstva.

07.00 Izraelska vojska tvrdi da je uništila skrovište vođe Hamasa Jahje Sinvara

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su uništile jedno od skrovišta vođe Hamasa Jahje Sinvara i mreže tunela povezanih sa njim u severnom delu Pojasa Gaze.

"Borbeni tim 14. rezervne brigade otkrio je i uništio jedno od skrovišta vođe terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze Jahje Sinvara. Štab se nalazio u blizini grada Gaze na severu Pojasa Gaze. Vojno osoblje je izvršilo inspekciju stana uz pomoć dodatnih tehničkih sredstava i otkrilo da se u prizemlju nalazi tunelski šaht. Vojnici su pregledali šaht i pronašli utvrđeni tunel koji je koristilo rukovodstvo vojnog i političkog krila Hamasa", navodi se u saopštenju IDF-a.

Kako se dodaje, rudnik je vodio do tunela dužine 218 metara i dubine oko 20 metara. Tunel je imao električnu mrežu, ventilacionu i kanalizacionu infrastrukturu, skloništa, sobe za molitvu i toalete.

Komentari (0)

Svet