Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Toni Bler neće raditi na preseljenju Palestinaca iz Gaze, Hezbolah odgovorio Netanijahuu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/12/2023

-

08:32

RAT IZRAELA I HAMASA Toni Bler neće raditi na preseljenju Palestinaca iz Gaze, Hezbolah odgovorio Netanijahuu
RAT IZRAELA I HAMASA Toni Bler neće raditi na preseljenju Palestinaca iz Gaze, Hezbolah odgovorio Netanijahuu - Copyright Tanjug AP/Ariel Schalit, Ohad Zwigenberg, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 86 dana. Tenkovske jedinice Izraelskih odbrambenih snaga napreduju u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, gde su u toku racije na lokacijama Hamasa u tom mestu. Istovremeno, UN su izrazile zabrinutost zbog sve veće gustine naseljenosti područja na kojima su interno raseljena lica u delovima Pojaga Gaze, navodeći da je najmanje 100.000 interno raseljenih lica stiglo u Rafu. Za to vreme, Netanjahu je izjavio da granična zona između Pojasa Gaze i Egipta treba da bude pod kontrolom Izraela, ali i da će Iran "patiti" ukoliko Hezbolah dovede do eskalacije rata sa Izraelom. 

Ključni događaji:

  • Tenkovske jedinice IDF napreduju u Kan Junisu, racije na jugu Pojasa Gaze
  • UN brine gustina naseljenosti u Gazi: Samo u Rafi je 100.000 interno raseljenih
  • Izraelski mediji: Galant i Ganc odbili da održe zajedničku konferenciju za medije sa Netanijahuom
  • Više od 21.600 Palestinaca ubijeno u Gazi od početka sukoba Izraela i Hamasa
  • Izraelska vojska saopštila da je eliminisala "desetine terorista" u Pojasu Gaze

Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

23.00 Toni Bler, ipak, neće raditi na preseljenju Palestinaca iz Gaze

Portparol bivšeg premijera Velike Britanije Tonija Blera negirao je izveštaj izraelskih medija da će Bler biti glavni posrednik za "dobrovoljno preseljenje" Palestinaca iz Pojasa Gaze, prenela je Al Džazira.

21.55 Toni Bler posrednik između Izraela i arapskih zemalja posle rata u Gazi?

Bivši britanski premijer Toni Bler bi navodno mogao da bude posrednik između Tel Aviva i umerenih arapskih zemalja u periodu nakon rata u Gazi u, kako navodi Tajms of Izrael, "kontroverznom izraelskom cilju da ostale zemlje prime Palestince koji napuste Pojas".

Bler je boravio u Izraelu prošle nedelje i susreo se sa premijerom Benjaminom Netanijahuom i članom ratnog kabineta Benijem Gancom, preneo je Kanal 12.

U izveštaju se navodi da, ukoliko se plan ostvari, Bler bi bio na čelu nadgedanja zemalja koje bi mogle da prime izbeglice iz Gaze.

AP Photo/Petros Karadjias, File

 

21.21 Portparol IDF-a: Očekujem da će se borbe odvijati tokom cele godine

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da vojska prilagođava svoje raspoređivanje u Pojasu Gaze, jer predviđa dug rat protiv terorističke grupe Hamas, koji će trajati tokom cele naredne godine.

„Prilagođavamo metode borbe svakoj oblasti u Gazi, kao i potrebne snage za izvršenje misije na najbolji mogući način. Svaka oblast ima različite karakteristike i različite operativne potrebe. Večeras će početi 2024. Ciljevi rata zahtevaju duge borbe i mi smo u skladu s tim pripremljeni“, rekao je Hagari, prenosi Tajms of Izrael.

On je rekao da će vojska sprovoditi "pametno" upravljanje snagama u Gazi, omogućavajući rezervistima da se vrate kućama kako bi pomogli u oporavku ekonomije i kako bi se nastavila obuka vojnika.

20.53 Ubodena dvojica izraelskih bezbednjaka na Zapadnoj obali

Dva izraelska bezbednjaka ranjena su kada ih je napadač izbo na ulazu u industrijsku zonu MIšon Adumim na okupiranoj Zapadnoj obali i oni su prebačeni u bolnicu u Jerusalimu.

Ambulantna služba David Adom saopštila je da je muškarac u dvadesetim godinama lakše ranjen, dok je žena (24) zadobila nešto ozbiljnije povrede, preneo je Tajms of Izrael.

Nož je pronađen na mestu incidenta u blizini industrijske zone. Izraelska policija saopštila je da su na napadača pucale bezbednosne snage, ali za sada nije poznato u kakvom je stanju.

18.58 Hezbolah tvrdi da Izrael ne može da primora pripadnike te grupe da se povuku

Zamenik šefa libanske militantne grupe Hezbolah, Naim Kasem, tvrdi da Izrael "nije u poziciji" da primora naoružane pripadnike te grupe da se odmaknu od granice Libana sa Izraelom i da vrati kući desetine hiljada raseljenih stanovnika severnog Izraela.

Kasem je grupi pristalica u Bejrutu kazao da Izrael nije u poziciji da nameće svoja rešenja i da prvo mora da okonča napade na Pojas Gaze, da bi se zaustavili gotovo svakodnevni pogranični sukobi sa Hezbolahom duž izraelsko-libanske granice, objavili su arapski mediji, preneo je Tajms of Izrael.

Hezbolah podržava Iran, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu zapretio je u subotu napadom Izraela na Iran, ukoliko se nastavi gotovo svakodnevna razmena vatre preko izraelsko-libanske granice.

"Ako Hezbolah proširi rat, pretrpeće udarce koje nije ni sanjao - pa tako ni Iran", rekao je Netanijahu, preneo je Rojters.

profimedia

 

17.30 UN: Broj ubijenih Palestinaca na Zapadnoj obali od 7. oktobra povećan na 307

Broj poginulih Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra povećao se na 307, uključujući 79 dece, saopštile su Ujedinjene nacije.

Od ukupnog broja poginulih na Zapadnoj obali, 298 su ubile izraelske snage, a osam izraelski doseljenici.

Broj poginulih od 7. oktobra predstavlja 60 odsto svih Palestinaca ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali 2023. godine. Sa ukupno 506 Palestinaca ubijenih u napadima, 2023. je najsmrtonosnija godina za Palestince na Zapadnoj obali, od kada su agencije UN počele da beleže broj žrtava 2005. godine, prenela je Al Džazira.

15.48 Bivši ministar Palestinske uprave Jusef Salama ubijen u izraelskom napadu

Bivši ministar Palestinske uprave za verska pitanja Jusef Salama (68), ubijen danas u izraelskom napadu na Pojas Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje vodi Hamas. Salama je ubijen u izraelskom napadu na izbeglički kamp Al-Magazi u centralnom Pojasu Gaze, javila je zvanična palestinska novinska agencija WAFA. Salama, za koga se smatralo da je blizak Fatahu, partiji predsednika Palestinske uprave Mahmuda Abasa, bio je ministar od februara 2005. do marta 2006. godine, preneo je Gardijan.

15.16 Najmanje 16 Palestinaca uhapsile izraelske snage širom Zapadne obale tokom noći

Najmanje 16 Palestinaca uhapsile su protekle noći izraelske snage tokom racija širom okupirane Zapadne obale, saopštilo je Društvo palestinskih zatvorenika. U saopštenju se navodi da su racije sprovedene tokom protekle noći širom okupirane Zapadne obale, uključujući Nablus i Hebron. Izraelske snage su od 7. oktobra uhapsile ukupno 4.876 Palestinaca na Zapadnoj obali, ističe se u saopštenju, prenela je Al Džazira.

15.11 Vojno krilo Hamasa: Pogodili smo izraelski helikopter u gradu Gazi

Vojno krilo Hamasa, Brigade Al-Kasam, saopštilo je danas da je pogođen izraelski helikopter "Apač" u gradu Gazi, na severu palestinske enklave. Brigade Al-Kasam objavile su na Telegramu da je vojno krilo Hamasa, zajedno sa brigadama mudžahedina, pogodilo izraelski helikopter "Apač" u oblasti Az-Zejtun u gradu Gazi, prenela je agencija RIA Novosti. Drugi detalji nisu navedeni.

15.00 Najmanje 35 Palestinaca poginulo u centralnoj Gazi u izraelskim napadima

Najmanje 35 Palestinaca poginulo je danas u izraelskim napadima na centralni deo Pojasa Gaze, rekli su predstavnici bolnice iz Deir al-Balaha. Zvaničnici iz bolnice Al-Aksa u centru Deir al-Balaha rekli su da je u tu bolnicu danas dopremljeno 35 tela. U oblasti Zvajde u centralnoj Gazi, u izraelskom vazdušnom napadu poginulo je najmanje 13 ljudi, a na desetine ranjeno, rekli su svedoci za AP.

profimedia

 

13.20 Koen: Izrael spreman da pusti brodove da donesu pomoć na obale Gaze

Izrael je spreman da odmah dozvoli stranim brodovima da isporuče pomoć ratom razorenom Pojasu Gaze, kao deo predloženog morskog koridora sa Kipra, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen, navodeći četiri evropske zemlje kao potencijalne učesnike, prenosi Rojters.

"Može da počne odmah", rekao je Koen za Radio stanicu Tel Aviv, navodeći da bi Britanija, Francuska, Grčka i Holandija mogle da učestvuju u dostavi humanitarne pomoći preko kiparske luke Larnaka do Gaze, pošto u posedu imaju brodove koji mogu da pristanu direktno do plitke obale Gaze.

13.08 Izraelski kabinet jednoglasno za odlaganje opštinskih izbora do kraja februara

Izraelski kabinet jednoglasno se izjasnio za odlaganje opštinskih izbora u celoj zemlji do 27. februara 2024. godine. Opštinski izbori su prvobitno bili zakazani za 31. oktobar, ali su odloženi zbog rata u Pojasu Gaze, koji je izbio 7. oktobra kada je oko 3.000 Hamasovih terorista upalo u Izrael i ubilo 1.200 i kidnapovalo oko 240 ljudi, uglavnom civila, prenosi Tajms of Izrael.

"Iako bi ih bilo veoma teško odložiti izbore na veoma dug period, postoje dve mogućnosti: održati ih krajem januara ili krajem februara. U tom cilju, zatražili smo procenu naše vojske o tome koliko lokalnih kandidata će i dalje biti u aktivnoj službi krajem januara i oni su odgovorili oko 700. Moja preporuka je jasna: da to uradimo krajem februara, kako bi se što više rezervista kandidovalo na izborima. Ovo je elementarno i važno pravo", rekao je premijer Banjamin Netanijahu.

12.53 Islamski džihad: Neće biti dogovora o taocima dok su izraelske trupe u Gazi

Zijad al Nakla, lider palestinskog Islamskog džihada, rekao je da neće biti sporazuma o oslobađanju talaca sve dok traju borbe u Pojasu Gaze. Al Nakla je istakao da ta teroristička grupa neće biti strana ni u kakvom dogovoru dok trupe Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) ostaju u palestinskoj enklavi, navodi Al Arabi.

Katarski posrednici su navodno rekli izraelskim zvaničnicima da se Hamas "u principu slaže" da nastavi pregovore za oslobađanje novih talaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra, u zamenu za primirje u Pojasu Gaze u trajanju do mesec dana.

profimedia

 

13.45 Kameron: Iran deli odgovornost za sprečavanje napada na Crvenom moru

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u telefonskom razgovoru jasno je stavio do znanja iranskom šefu diplomatije Hoseinu Amirabdolahjanu da Iran deli odgovornost za sprečavanje napada Huta u Crvenom More.

"Jasno sam stavio do znanja da Iran deli odgovornost za sprečavanje ovih napadi, s obzirom na njihovu dugogodišnju podršku Hutima", napisao je Kameron u objavi na platformi društvenh medija Iks.

Britanski ministar spoljnih poslova je naglasio da napadi predstavljaju "pretnje nedužnim životima i globalnoj ekonomiji". Proiranski Huti kažu da su njihovi napadi usmereni na brodove koji plove ka Izraelu ili su u izraelskom vlasništvu, kao odgovor na izraelski napad na Pojas Gaze.

Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

 

12.30 Izrael: Kabinet odobrio zamenu dužnosti ministara spoljnih poslova i energetike

Izraelski kabinet je odobrio imenovanje ministra energetike Izraela Kaca za ministra spoljnih poslova i on će zameniti Elija Koena. Prema internom sporazumu o rotaciji dužnosti potpisanom prošle godine, Koen će preuzeti Ministarstvo energetike, ali će i dalje biti član bezbednosnog kabineta, piše Tajms of Izrael.

Kac dolazi u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u trenutku dok traje rat Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze. Zamena funkcija Koena i Kaca moraće da bude odobrena u Knesetu pre nego što stupi na snagu.

11.40 Helikopteri američke mornarice zaustavil napad Huta u Crvenom moru

Helikopteri američke mornarice potopili su u nedelju tri od četiri mala čamca Huta koji su nameravali da napadnu trgovački brod "Mersk Hangžou" u južnom delu Crvenog mora, saopštila je američka centralna komanda.

Kako je navedeno, odgovarajući na pozive u pomoć sa broda "Mersk Hangžou", helikopteri "USS Ajzenghauver" i "USS Graveli" su u samoodbrani uzvratili vatru na čamce Huta i potopili tri plovila, prenosi Gardijan. Niko sa potopljenih čamaca nije preživeo, a četvrti čamac je pobegao, navedeno je u saopštenju američke centralne komande.

11.10 Izrael: Kabinet odobrio zamenu dužnosti ministara spoljnih poslova i energetike

Izraelski kabinet je odobrio imenovanje ministra energetike Izraela Kaca za ministra spoljnih poslova i on će zameniti Elija Koena. Prema internom sporazumu o rotaciji dužnosti potpisanom prošle godine, Koen će preuzeti Ministarstvo energetike, ali će i dalje biti član bezbednosnog kabineta, piše Tajms of Izrael. Kac dolazi u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela u trenutku dok traje rat Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze.

profimedia

 

08.48 Netanijahu: Izrael ponovo preuzima kontrolu granice Gaze sa Egiptom

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da će Izrael ponovo preuzeti kontrolu nad granicom Pojasa Gaze sa Egiptom, kako bi bila proširena misija "neutralisanja" palestinske militantne grupe Hamas. Netanijahu je u subotu rekao da je ''rat na vrhuncu'' i da tampon zona Filadelfijskog koridora, koja se proteže duž granice Gaze sa Egiptom ''mora biti u rukama Izraela'', prenosi Gardijan. On je dodao da će rat Izraela i Hamasa potrajati još ''mnogo meseci''.

08.30 WAFA: U izraelskim napadima na kampove u Gazi ubijeno više od 25 Palestinaca

Više od 25 Palestinaca je ubijeno, a nekoliko desetina je ranjeno sinoć u napadu izraelskih snaga na kampove Nuseirat i Al-Magazi, javlja palestinska agencija WAFA. Zdravstveni izvori su rekli da su najmanje tri građana poginula, a drugi su ranjeni, uglavnom žene i deca, nakon što su izraelski ratni avioni gađali kuću porodice Salem u oblasti Al-Savara u kampu Nuseirat.

Dodaje se da je još nekoliko ljudi iz druge porodice nakon što je, takođe, avionom gađana njihova kuća kod Nuseirata. Pet građana je ubijeno, a više njih je ranjeno nakon što su ratni avioni gađali kuću jedne porodice u kampu Magazi u centralnom Pojasu Gaze. Ističe se da je najmanje 12 građana ubijeno, a više njih, većinom dece, ranjeno nakon što je izraelski avion bombardovao kuću u obolasti Al-Zavaida.

08.08 Huti napali komercijalni brod, ratna mornarica SAD oborila dve rakete

Američka vojska oborila je dva projektila ispaljena u subotu iz Jemena, sa područja koje kontrolišu pobunjenici Huti, na komercijalni, kontejnerski brod koji je plovio u južnom delu Crvenog mora, saopšteno je danas iz američke Centralne vojne komande (CENTCOM). Posada kontejnerskog broda koji je plovio pod zastavom Singapura, a u vlasništvu je Danske, potvrdila je da je brod pogođen projektilom, nakon čega je usledio odgovor sa američkih ratnih brodova USS Graveli i USS Labun, navodi CENTCOM na platformi X, prenosi Rojters.

07.37 Netanijahu:Iran će patiti ukoliko Hezbolah dovede do eskalacije rata sa Izraelom

Iran će patiti ukoliko Hezbolah dovede do eskalacije rata sa Izraelom, rekao je večeras premijer Izraela Benjamin Netanijahu. On je na konferenciji za novinare izjavio da će se Izrael suprotstaviti Iranu "na svaki mogući način", preneo je Džeruzalem post.

Istovremeno, izraelski premijer kaže da granična zona između Pojasa Gaze i Egipta treba da bude pod kontrolom Izraela, navodeći da će rat u palestinskoj enklavi i na drugim regionalnim frontovima trajati još mnogo meseci.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

"Južna tačka Gaze mora biti u rukama Izraela", rekao je Netanijahu na konferenciji za novinare, navodeći da je "jasno da bilo koji drugi aranžman ne bi obezbedio demilitarizaciju Hamasa koju traži Izrael. 

07.14 Izraelski mediji: Galant i Ganc odbili da održe zajedničku KZN sa Netanijahuom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant i član ratnog kabineta Beni Ganc odbili su zahtev izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da sinoć sa njim održe zajedničku konferenciju za novinare, javili su izraelski mediji.

Izvor iz Gancove partije Nacionalnog jedinstva rekao je za sajt Vala da "nema posebnog razloga za održavanje konferencije za novinare".

Kanal 13 je javio da su Ganc i Galant odbili da učestvuju na konferenciji za novinare zbog toga što je Netanijahu sprečio ratni kabinet da raspravlja o pitanju šta će biti posle rata u Pojasu Gaze, kao i zbog zabrinutosti da će premijer ponovo dati političke izjave na predstojećoj konferenciji za novinare, preneo je Tajms of Izrael.

07.00 Tenkovske jedinice IDF napreduju u Kan Junisu, racije na jugu Pojasa Gaze

Tenkovske jedinice Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) napreduju u Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, o čemu svedoče danas objavljeni snimci IDF. U saopštenju IDF se navodi da su trupe 7. oklopne brigade napredovale na jugu Pojasa Gaze, gde su u toku i racije na lokacijama Hamasa u Kan Junisu, uključujući štab obaveštajnog odeljenja te militantne grupe u tom gradu, prenosi Tajms of Izrael.

profimedia

 

Hamasovo obaveštajno odeljenje je bilo odgovorno za sve Hamasove obaveštajne aktivnosti u oblasti Kan Junisa, navodi ID, dodajući da je u istom kompleksu lociran i komandni centar koji pripada Palestinskom islamskom džihadu.

Prema tvrdnjama IDF, na tim lokacijama su pronađeni "veoma vredni" obaveštajni materijali.

Komentari (0)

Svet