Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Drugi čovek Hamasa ubijen u snažnoj eksploziji u Bejrutu, Hezbolah preti odmazdom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

02/01/2024

-

09:18

RAT IZRAELA I HAMASA Drugi čovek Hamasa ubijen u snažnoj eksploziji u Bejrutu, Hezbolah preti odmazdom
Tanjug AP/Hassan Ammar - Copyright Tanjug AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 88 dana. Hiljade izraelskih vojnika se premešta iz Pojasa Gaze, saopštila je američka vojska, što je prvo značajno povlačenje izraelskih trupa iz palestinske enklave od početka rata. Ovu odluku SAD ocenjuju kao početak postepenog prelaska na operacije nižeg intenziteta na severu ove palestinske enklave. Istovremeno, IDF je saopštila da su njene trupe ubile Adila Mismaha, komandanta Hamasa, u centralnoj Gazi, dok je izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio da će pojedine izraelske zajednice severno od Pojasa Gaze, koje su evakuisane nakon napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, moći da se vrate u bliskoj budućnosti kako vojne operacije budu napredovale.

Ključni događaji: 

  • Izrael povlači deo vojske iz Pojasa Gaze, sledi nova faza rata
  • Galant: Pojedine zajednice severno od Gaze moći će uskoro da se vrate kućama
  • IDF: Ubijen komandant Hamasa u centralnoj Gazi
  • Od početka rata u Gazi ubijeno skoro 22.000 Palestinaca
  • Iranski ratni brod uplovio u Crveno more
  • Veliki protest protiv PKK i Izraela u Istanbulu

Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

23.24 Sutra sednica SB UN povodom situacije na Crvenom moru

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će verovatno sutra, 3. januara, održati sednicu povodom situacije na Crvenom moru gde jemenski Huti već nedeljama ispaljuju rakete na komercijalne brodove, izjavio je ambasador Francuske pri UN Nikolas de Rivijer.

"Savet će verovatno sutra održati sednicu povodom toga", rekao je De Rivijer na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje o odgovoru međunarodne zajednice na napade jemenskih Huta, prenosi Rojters.

Tanjug/Houthi Media Center via AP

 

On je naveo da je situacija loša i da se u Crvenom moru "ponavljaju prekršaji i vojne akcije".
Britanska kompanija za pomorsku bezbednost "Embri" saopštila je ranije danas da je kontejnerski brod pod zastavom Malte prijavio da su tri rakete ispaljene ka njemu iz pravca jemenske provincije Taiz.

Jemenski militanti Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, uključujući glavni grad Sanu, pojačali su napade na komercijalne brodove u Crvenom moru u znak protesta protiv izraelske ofanzive u Gazi.

Oni su u više navrata obećali da će nastaviti sa napadima dok Izrael ne zaustavi rat u Gazi i upozorili da će napasti američke ratne brodove.

22.29 Hezbolah: Ubistvo Hamasovih zvaničnika u Bejrutu neće proći nekažnjeno

Libanska militantna grupa Hezbolah poručila je danas da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

"Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Dodaju da je ubistvo Saleha el Arurija, jednog od najviših zvaničnika Hamasa, i njegovih kolega "u srcu predgrađa Bejruta ozbiljan napad na Liban, njegov narod i suverenitet".

21.35 Netanijahuov portparol: Gađanje Bejruta nije napad na Liban, nego na Hamas

Portparol izraleskog premijera Benjamina Netanijahua Mark Regev izjavio je danas da "ko god da je izvršio napad" na Bejrut nije napao Liban, već palestinsku militantnu grupu Hamas.

"Ko god da je ovo uradio, to nije napad na libansku državu. To nije napad na terorističku organizaciju Hezbolah. To je napad na Hamas, to je vrlo jasno", rekao je Regev za američku televiziju MSNBC.

Dodao je da je očigledno da je napad bio usmeren samo na zvaničnike Hamasa.

"U Libanu ima mnogo meta Hezbolaha, ali ko god da je izvršio ovaj napad bio je hirurški precizan i ciljao je Hamas", rekao je Hegev. 

AP Photo/Hussein Malla

 

21.00 Brigade Al-Kasam: Ubili smo pet izraelskih vojnika i uništili tenk

Brigade Al Kasam, naoružano krilo militantnog pokreta Hamas, saopštile su večeras da su njihovi borci ubili pet izraelskih vojnika na bojnom polju u Pojasu Gaze.

U saopštenju se navodi da je uništen i tenk izraelske vojske Merkava raketama  Al-Jasin 105 u blizini izbegličkog kampa Bureij u centralnoj Gazi, javili su palestinski mediji.

Izraelska vojska poslala je drugi helikopter za evakuaciju vojnika ranjenih na bojnom polju u južnoj Gazi, prenosi agencija IRNA.

Brigade Al-Kuds, vojno krilo Islamskog džihada, saopštile su da su izvele raketni napad na štab izraelskih snaga u centralnom gradu Kan Junis u južnoj Gazi.

20.53 Blinken odlaže put u Tel Aviv do sledeće nedelje

Američki državni sekretar Antoni Blinken odložio je svoj put u Izrael za sledeću nedelju, saopštio je za Tajms of Izrael zvaničnik upoznat sa ovim pitanjem.

Blinken je trebalo da doputuje u Izrael do kraja nedelje, ali je sada njegov dolazak odložen za početak sledeće nedelje, rekao je neimenovani zvaničnik.

Odlaganje Blinkenove posete nema nikakve veze sa današnjim napadom dronom na Bejrut, kada je ubijeno najmanje šest osoba, među kojima je i visoki zvaničnik Hamasa Saleh el Aruri, a za koji palestinski militanti, Liban i Iran optužuju izraelsku vojsku, navodi Tajms of Izrael. 

Prema pisanju američkih medija državni sekretar  SAD trebalo bi tokom boravka u regionu Bliskog istoka da poseti Izrael, Zapadnu obalu, Jordan, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

20.09 Izrael očekuje odmazdu

Izrael očekuje odgovor na navodno ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha el Arurija u Libanu, javljaju izraelski mediji. Prema ovim izveštajima, Izrael očekuje odmazdu, uključujući mogući napad raketama dugog dometa na svoju teritoriju, prenosi Tajms of Izrael.

20.00 Liban i Iran osudili ubistvo El Arurija

Iran je saopštio da će današnje ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha el Arurija u napadu izraelske bespilotne letelice u Libanu dodatno podstaći otpor protiv Izraela, izvestili su iranski mediji.

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati osudio je napad koja se dogodio u južnom predgrađu Bejruta, koji je rezultirao žrtvama i povređenima.

"Ova eksplozija je novi izraelski zločin koji ima za cilj da neizbežno uvuče Liban u novu fazu konfrontacije, nakon svakodnevnih napada na jugu, što je rezultiralo značajnim brojem ubijenih i ranjenih", rekao je Mikati, prenosi libanska agencija NNA.

Libanske vlasti su takođe saopštile da je eksplozija koja se dogodila u južnom Bejrutu flagrantno kršenje libanskog suvereniteta i relevantne rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od strane Izraela i najavile žalbu ovom telu.

"Krv mučenika će nesumnjivo zapaliti još jedan talas otpora i motivacije za borbu protiv cionističkih okupatora, ne samo u Palestini, već i u regionu i među svima onima koji tragaju za slobodom širom sveta", saopštio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani, prenosi Rojters.

Kanani je takođe osudio kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Libana od strane "agresivnog cionističkog režima".

19.15 Vašington post: Američke službe i dalje ispituju da li je El Aruri zaista ubijen

Izraelske odbrambene snage odgovorne su za današnji napad na Bejrut i ubistvo visokog zvaničnika Hamasa Saleha el Arurija, piše Vašington post (WP), pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.

Sagovornik lista dodao je da američke službe i dalje ispituju incident, kao i informaciju da li je El Aruri zaista ubijen. 

18.50 Prve slike eksplozije u Bejrutu

Počinju da stižu prve slike eksplozije u glavnom gradu Libana Bejrutu gde su ubijene četiri osobe.

Libanski državni mediji izveštavaju da je pogođena Hamasova kancelarija u Dahiiehu, jednom od južnih predgrađa grada.

U napadau je ubijen zamenik šefa Hamasa Saleh el Aruri. El Aruri je bio osnivač Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, a navodno je bio meta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, još pre napada grupe na Izrael 7. oktobra, prenosi Gardijan.

18.28 Ko je bio ubijeni El Aruri?

El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i navodno je imao važnu ulogu kada je reč o organizaciji terorističkih napada na Zapadnoj obali, piše Tajms of Izrael. Portal navodi da je El Aruri bio de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali i dodaje da izraelski obaveštajci veruju da je on pomogao u planiranju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. godine, kao i brojnih drugih napada.

Mohammad Austaz/Hamas Media Office via AP, File

 

Nekoliko godina je proveo u izraelskim zatvorima, a pušten je u martu 2010. godine, nakon čega je učestvovao u postizanju dogovora 2011. godine kojim je predviđeno oslobađanje više od 1.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamenu za oslobađanje izraelskog vojnika francuskog porekla Gilada Šalita. 

Živeo je u Istanbulu, ali je odande morao da ode kada je došlo do poboljšanja odnosa Izraela i Turske, posle čega je određeno vreme proveo u Siriji, da bi na kraju otišao u Bejrut odakle je navodno upravljao vojnim operacijama Hamasa na Zapadnoj obali.

Prema navodima portala Tajms of Izrael, El Aruri je bio jedan od zvaničnika Hamasa koji je najbliže sarađivao sa Iranom i libanskom militantnom grupom Hezbolah.

18.20 Hamas potvrdio da je ubijen El Aruri

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je da je u današnjem izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijen Saleh el Aruri.

Predsednik Likuda, stranke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, Deni Danon pohvalio je na društvenim mrežama izraelske bezbednosne snage zbog ubistva El Arurija.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič napisao je na društvenoj mreži X: "Neka nestanu svi naši neprijatelji".

Sa druge strane, izraelski mediji ističu da je iz vlade poslata direktiva kojom je ministrima naloženo da ne govore javno o napadu na Bejrut.

17.41 Drugi čovek Hamasa ubijen u eksploziji u Bejrutu 

U izraelskom napadu dronom na predgrađe Bejruta pogođene su prostorije Hamasa, usled čega je ubijen drugi čovek Hamasa Saleh el Aruri, javljaju libanski mediji. Prema pisanju Rojtersa, u napadu su ubijene četiri osobe, među kojima je i El Aruri.

On je navodno imao važnu ulogu u Hamasu kada je reč o organizaciji terorističkih napada na Zapadnoj obali, piše Tajms of Izrael. Izraelska vojska zasad nije komentarisala incident.

15.10 Galant: Borbe na jugu Pojasa Gaze i dalje će biti intenzivne

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da će borbe na jugu Pojasa Gaze i dalje biti intenzivne, a da je samo nekoliko hiljada militanata Hamasa ostalo na severu palestinske enklave. Prilikom posete centralnoj Gazi, Galant je rekao trupama 646. rezervne padobranske brigade 99. divizije, koje deluju na tom području, da je izraelska vojska fokusirana na podzemne tunele Hamasa u oblasti Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze, u kojima se, kako je naveo, kriju teroristi na velikim dubinama, objavio je "Tajms of Izrael".

15.04 IDF zauzele Hamasovo uporište u naselju Radvan u gradu Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su nedavno zauzele Hamasovo uporište u naselju Šeik Radvan u gradu Gazi. Kako je izraelska vojska navela, Hamasova takozvana istočna ispostava sastoji se od 37 zgrada u srcu civilnog naselja, okružena stambenim zgradama, školom i bolnicom, sa džamijom u kompleksu koja se koristi kao sastajalište za operativce Hamasa, preneo je Tajms of Izrael.

13.28 Izrael će se braniti od optužbi za genocid pred sudom pravde u Hagu

Izrael će braniti svoje postupke u Gazi pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, nakon što je Južnoafrička Republika prošle sedmice pokrenula postupak protiv te države optužujući je za genocid, javili su danas izraelski mediji. "Izrael, koji je dugogodišnji potpisnik Konvencije o genocidu, neće bojkotovati postupak. Mi ćemo učestvovati i odbaciti apsurdnu optužbu koja predstavlja klevetu", rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi za sajt Ynet.

12.02 Više od 22.000 Palestinaca ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra

U izraelskim napadima na Pojas Gaze, od 7. oktobra ubijeno je ukupno 22.185 Palestinaca, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Gaze. Pored toga, navodi se, u istom periodu ranjeno je 57.035 Palestinaca, prenosi Rojters. U protekla 24 sata, ubijeno je 207 Palestinaca, a ranjeno 338, dodalo je ministarstvo.

Associated Press

09.40 IDF: Vojnici ubili pet palestinskih naoružanih napadača na Zapadnoj obali

Izraelski vojnici ubili su pet naoružanih palestinskih militanata u razmeni vatre na Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska (IDF), prenosi Rojters. Vojnici su, kako se navodi u saopštenju IDF, u protivterorističkoj operaciji ubili četiri naoružana militanta koji su pucali na njih iz kuće u palestinskom selu Azun, dodajući da je tom prilikom ranjen i jedan izraelski vojnik. Dodatno, u palestinskom gradiću Kalkiliji izraelski vojnici su tokom racije zaplene oružja, ubili palestinskog napadača koji je na njih otvorio vatru.

Tanjug AP/Leo Correa

 

09.16 Izrael izveo vazdušni napad na ciljeve na periferiji Damaska

Sirijska vojska saopštila je da je Izrael rano jutros izveo vazdušni napad na periferiju Damaska i da je u napadu pričinjena materijalna šteta. Napad je izveden iz pravca Golanske visoravni, javila je sirijska agencija Sana. Izraelski zvaničnici nisu za sada komentarisali napad.

Rojters navodi da je Izrael, od početka napada palestinske militantne grupe Hamas na jug zemlje 7. oktobra, pojačao udare na položaje milicija u Siriji koju podržava Iran, kao i na položaje sirijske protivvazdušne odbrane.

07.42 SAD: Izrael povukao deo trupa iz Gaze, moguće operacije nižeg intenziteta

Odluka Izraela da povuče deo svojih trupa iz Pojasa Gaze čini se kao početak postepenog prelaska na operacije nižeg intenziteta na severu ove palestinske enklave, iako se još vode intenzivne borbe, izjavio je američki zvaničnik i dodao da je, prema svedočenju stanovnika Gaze, Izrael povukao tenkove iz nekih delova okupirane palestinske teritorije.

Ipak, na drugim mestima besne borbe uporedo sa intenzivnim izraelskim vazdušnim udarima, prenosi Rojters.

"Čini se da je ovo početak postepenog prelaska na operacije nižeg intenziteta na severu Gaze, što mi podstičemo. To odražava uspeh Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u razbijanju Hamasovih vojnih kapaciteta. Ipak, pozivamo na oprez jer još uvek se vode borbe na severu i to ne odražava nikakve promene na jugu", izjavio je američki zvaničnik za Rojters.

Euronews TV

07.30 IDF tvrdi da je ubijen komandant Hamasa u centralnoj Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su njene trupe ubile Adila Mismaha, komandanta Hamasa, u centralnoj Gazi. IDF tvrdi da je Mismah učestvovao u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra.

07.16 Galant: Pojedine zajednice severno od Gaze moći će uskoro da se vrate kućama

Pojedine izraelske zajednice severno od Pojasa Gaze, koje su evakuisane nakon napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela, moći će da se vrate u bliskoj budućnosti kako vojne operacije napreduju, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

profimedia

 

Galant je rekao na brifingu da će pojedine od evakuisanih zajednica u oblastima u prečniku od četiri do sedam kilometara severno od Pojasa Gaze uskoro moći da se vrate kući, preneo je Rojters.

07.00 Izrael povlači deo vojske iz Pojasa Gaze, sledi nova faza rata

Hiljade izraelskih vojnika se premešta iz Pojasa Gaze, saopštila je vojska, što je prvo značajno povlačenje izraelskih trupa iz palestinske enklave od početka rata Izraela i Hamasa, prenosi AP.

Vojska je u današnjem saopštenju navela da će pet brigada, ili nekoliko hiljada vojnika, biti povučeno iz Gaze u narednim nedeljama na obuku i odmor. U obraćanju u nedelju, na kojem je prvi put najavljeno povlačenje trupa bez preciziranja o koliko snaga je reč, portparol vojske Daniel Hagari nije rekao da li ta odluka znači da Izrael pokreće novu fazu u sukobu.

 

 

Komentari (0)

Svet