Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Lider Hezbolaha zapretio "borbom bez granica", Nemačka upozorila svoje građene da napuste Liban

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

03/01/2024

-

08:35

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 89 dana. U izraelskom napadu dronom na predgrađe Bejruta pogođene su prostorije Hamasa i ubijen Saleh el Aruri, drugi čovek ove palestinske militantne grupe. U napadu su ubijene još četiri osobe, a libanska militantna grupa Hezbolah poručila je da to neće proći nekažnjeno i zapretila da će Izrael biti kaženjen. S druge strane, Izrael očekuje odgovor na ubistvo El Arurija u Libanu, odnosno mogući napad raketama dugog dometa na svoju teritoriju.

Ključni događaji: 

  • Drugi čovek Hamasa ubijen u eksploziji u Bejrutu
  • Liban i Iran osudili ubistvo Saleha el Arurija
  • Blinken odložio posetu Izraelu
  • Hezbolah: Ubistvo visokih zvaničnika Hamasa neće proći bez kazne
  • Danas sednica SB UN povodom situacije na Crvenom moru

Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

23.24 Hezbolah imenovao tri člana ubijena u prekograničnim sukobima s Izraelom

Hezbolah je objavio imena tri člana te libanske militantne grupe, koja su ubijena u prekograničnim sukobima s Izraelom, čime je broj poginulih operativaca porastao na pet.

Hezbolah navodi da su trojica boraca Muhamad Akram Hamad, Abas Husein Zaher i Hasan Ali Dakik, kao i da je grupa gađala izraelske trupe u blizini naselja Šomera kod libanske granice, koristeći "odgovarajuće oružje", oko 20.55 po lokalnom vremenu.

Libanski sajt Al-Mejadin povezan sa Hezbolahom izvestio je o izraelskim napadima na grad Nakura, na jugu zemlje, dok izraelska vojska nije komentarisala optužbe.

23.05 Nemačka upozorila svoje građene da brzo napuste Liban

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je danas svoje državljane da ne putuju u Liban i da brzo napuste tu zemlju. 

Kako je navelo na svom sajtu, ne može se isključiti dalje pogoršanje situacije i širenje sukoba, posebno imajući u vidu ubistvo jednog od lidera Hamasa Saleha al Arurija u području Bejruta, prenosi Rojters. 

Iz ministarstva napominju da se upozorenje posebno odnosi na južne delove Libana, uključujući južne urbane oblasti Bejruta. 

 Al Aruri, koji je ubijen u utorak, bio je zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali.

EPA-EFE/MOHAMED HOSSAM, AP/Bilal Hussein, Hussein Malla

 

21.30 Stejt department: SAD zabinute zbog širenja sukoba nakon ubistva Al Arurija

SAD su zabrinute zbog rizika od širenja konflikta u Gazi na druge frontove nakon ubistva Saleha al Arurija, jednog od vođa Hamasa, u napadu u Bejrutu, izjavio je potparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je rekao da ne može da pretpostavlja ko je izvršio napad, ali je Al Arurija nazvao „brutalnim teroristom sa krvlju civila na svojim rukama", prenosi Rojters.

Izrael nije potvrdio niti demantovao da ta država stoji iza atentata koji se dogodio u utorak.

20.10 Lider Hezbolaha odao počast Al Aruriju i zapretio "borbom bez granica"

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala odao je počast ubijenom operativcu Hamasa Salehu al Aruriju, pri čemu je izjavio saučešće Hamasu i palestinskom narodu.

Hasan Nasrala nazvao je izraelski napad na južni Bejrut "očitom izraelskom agresijom", a ubistvo Arurija "opasnim činom" koji, kako je dodao, predstavlja "dvostruku eskalaciju".

Lider Hezbolaha takođe je upozorio Izrael da ne napada Liban, naglasivši da ubistvo Arurija neće proći nekažnjeno.

"Ako neprijatelj razmišlja o ratu protiv Libana, tada će naše borbe biti bez granica, bez ograničenja, bez pravila. I znaju na šta mislim. Mi se ne bojimo rata. Ne bojimo se toga. Nismo neodlučni. Da jesmo, stali bismo", istakao je vođa Hezbolaha. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

18.09 IDF: Talac ubijen tokom pokušaja spasavanja u decembru

Izraelske odbrambene snage obavestile su porodicu taoca Sahara Baruha da je on ubijen 8. decembra tokom neuspelog pokušaja spasavanja iz zatočeništva Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska saopštila je da u ovoj fazi nije u mogućnosti da utvrdi tačan uzrok smrti Baruha, prenosi Tajms of Izrael i ističe da trennutno nije poznato da li je Barhuha ubio Hamas ili Izrael.

Hamas je ranije tvrdio da su Izraelske odbrambene snage ubile Baruha i objavio snimak njegovog tela.

Izraelska vojska je, nakon incidenta, saopštila da su dva njena vojnika teško ranjena u neuspelom pokušaju spasavanja talaca.

16.34 Pariz: Smotrič i Ben Gvir raspiruju tenzije neodgovornim izjavama

Francuska se priključila osudama na račun izraelskih ministara, Bezazela Smotriča i Bena Gvira, koji su pozvali na emigraciju stanovništva Gaze kao i uspostavljanje izraelskih naselja u Gazi i njenu okupaciju.

Pariz je pozvao dvojicu izraelskih ministara da se "suzdrže od takvih provokativnih izjava, koje su neodgovorne i raspiruju tenzije", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova.

"Francuska podseća da prisilno preseljavanje građana predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava u sklopu Ženevske konvencije i Rimskog statuta", dodaje se u saopštenju ministarstva.

16.21 Šef Mosada: Svako ko je učestvovao u napadu 7. oktobra potpisao je sebi presudu

 Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad, David Barnea, rekao je danas da je svako ko je učestvovao u smrtonosnom napadu Hamasa na jug Izraela 7. oktobra "potpisao sebi smrtnu presudu", dan nakon što je zamenik Hamasa Saleh ar-Arouri ubijen u navodnom izraelskom napadu u Bejrutu, preneo je Tajms of Izrael.

Barnea je ovo rekao na sahrani bivšeg šefa Mosada, Zvija Zamira, povezujući aktuelnu izraelsku operaciju da se unište Hamasovi lideri sa poterom za palestinskim ekstremistima odgovornim za ubistvo 11 izraelskih sportista na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

"Neka svaka arapska majka zna da, ukoliko je njen sin učestvovao u maskaru (od 7. oktobra) - potpisao je sebi smrtnu presudu", izjavio je Barnea.

13.34 Huti tvrde da su gađali komercijalni brod u Crvenom moru

Jemenski Huti tvrde da su "gađali" kontejnerski brod CMA CGM Tage koji plovi za Izrael, rekao je u sredu vojni portparol grupe Jahja Sarea. Rojters prenosi da je dodao da "bilo koji američki napad neće proći bez odgovora ili kazne"

AP/AP Photo

 

13.04 Borelj: Međunarodna zajednica mora nametnuti rešenje za sukob u Pojasu Gaze

Međunarodna zajednica mora da nametne rešenje za sukob Izraela i Hamasa, s obzirom da zaraćene strane nisu u stanju same da se dogovore, izjavio je danas visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

"Verujem da smo za ovih 30 godina naučili da rešenje mora biti nametnuto spolja jer dve (sukobljene) strane nikada neće uspeti da postignu dogovor", rekao je Borelj na jednom događaju u Lisabonu, prenosi Rojters.

Borelj je upozorio da "ukoliko se ova tragedija uskoro ne završi, ceo Bliski istok bi mogao da završi u plamenu".

12.55 Levi: Od početka sukoba sa Hamasom poginulo 509 izraelskih vojnika

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi rekao je danas da je od početka sukoba sa Hamasom ukupan broj poginulih izraelskih vojnika porastao na 509. On je precizirao da je najmanje 174 vojnika poginulo u Pojasu Gaze tokom izraelske kopnene operacije, a ukupan broj izraelskih žrtava od 7. oktobra, uključujući civile, veći je od 1.200 jer je provobitna procena od 1.400 poginulih u međuvremenu revidirana, prenosi londonski Gardijan.

12.15 Ben-Gvir: SAD su naš najbolji prijatelj, ali prvo ćemo učiniti najbolje za Izrael

Izraelski minsitar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir kritiovao je američko protivljenje njegovom ranije navedenom zalaganju za prebacivanje stanovnika Gaze sa palestinske teritorije.

U poruci na društvenim mrežama objavljenoj preko noći, Ben-Gvir je rekao:

"SAD su naš najbolji prijatelj, ali prvo ćemo učiniti ono što je najbolje za državu Izrael: migracija stotine hiljada ljudi iz Gaze će omogućiti izraelskim stanovnicima da se vrate kući i žive u bezbednosti koju će štititi naša vojska"

Američki Stejt depratment odbio je sugestije da bi Izrael mogao da protera Palestince iz Gaze kao deo scenarija za "dan posle", rekavši da je "Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska".

12.05 Ministarstvo u Gazi: Od 7. oktobra ubijeno 22.313 Palestinaca

Ukupno 22.313 Palestinaca je ubijeno, a 57.296 ranjeno u izraelskim napadima od početka sukoba izraelske vojske i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja koje vodi ta palestinska militantna grupa u Gazi. Samo u poslednja 24 sata ubijeno je oko 128 Palestinaca i 261 je ranjen, navodi ministarstvo na koje se poziva Rojters. Najmanje 85 odsto stanovnika Pojasa Gaze je raseljeno od 7. oktobra.

Associated Press

10.08 IDF: Nastavljaju se intenzivne borbe u Kan Junisu

U svom najnovijem operativnom ažuriranju, izraelska vojska je rekla da se "intenzivne borbe" nastavljaju u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze i tvrdi da je locirala "tunelsko okno" u jednoj školi.

09.29 Libanska vlada apeluje na Hezbolah da se uzdrži od odmazde: "Veoma smo zabrinuti"

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da njegova vlada razgovara sa Hezbolahom kako bi tom pokretu "ukazala da ne treba da odgovara" na ubistvo visokog zvaničnika Hamasa, Saleha el Arurija, u Bejrutu.

Habib je za BBC rekao da libanska vlada predstavnicima Hezbolaha ne govori šta da rade, već da sa njima vodi dijalog.

"U naredna 24 sata biće jasno da li oni reaguju ili ne. Veoma smo zabrinuti, Libanci ne žele da budu uvučeni, čak ni Hezbolah ne želi da bude uvučen u regionalni rat“, rekao je Habib.

On je pozvao Zapad da "izvrši pritisak na Izrael da prekine sve nasilje i sve akcije, ne samo u Libanu, ne samo u Bejrutu, već i u Gazi".

09.05 Iran: Ubistvo Hamasovog zvaničnika "kukavička teroristička operacija" Izraela

Iran je opisao napad dronom na zgradu u Bejrutu u kojem je ubijen visoki zvaničnik Hamasa Saleh el Aruri kao "kukavičku terorističku operaciju".

"Times of Israel" citira iranskog ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana:

"Cionistički režim nije postigao nijedan od svojih ciljeva nakon nedelja ratnih zločina, genocida i razaranja u Gazi i na Zapadnoj obali, uprkos direktnoj podršci SAD. Zlo delovanje terorističke mašinerije ovog terorističkog režima u drugim zemljama predstavlja realnu pretnju miru i bezbednosti i ozbiljan alarm za bezbednost zemalja u regionu"

Tanjug AP/Hussein Malla

 

08.56 Američke službe uverene da je Hamas koristio bolnicu Al-Šifa kao komandni štab

Američke obaveštajne službe su uverene da su palestinske militantne grupe koristile najveću bolnicu u Gazi za smeštaj komandne infrastrukture i držanje nekolicine talaca zarobljenih tokom napada 7. oktobra, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik.

Američka procena predstavlja dodatnu podršku izraelskim tvrdnjama o bolničkom kompleksu Al-Šifa, u koji su izraelske snage upale u novembru. Tu operaciji su osudile mnoge svetske humanitarne organizacije, ali i neki članovi stranke predsednika SAD Džozefa Bajdena, prenosi AP.

profimedia

 

08.40 Berni Sanders pozvao Kongres da blokira paket vojne pomoći za Izrael

Uticajni američki senator Berni Sanders ponovio je poziv Kongresu da blokira predloženu vojnu pomoć vIzraelu vrednu više milijardi dolara i osudio izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze kao "Netanjahuov nezakonit, nemoralan, brutalan i krajnje nesrazmeran rat protiv palestinskog naroda".

Sanders, progresivni jevrejski poslanik iz države Vermont, naveo je u objavi na platformi X da je rat u pojasu Gaze izazvan Hamasovim "varvarskim napadom", ali je ocenio da je odgovor Izraela "krajnje nesrazmeran, nemoralan i u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

"Dosta je bilo. Poreski obveznici Sjedinjenih Država više ne smeju da budu saučesnici u uništavanju života nevinih muškaraca, žena i dece u Gazi", poručio je Sanders.

08.13 Hezbolah preti da će "kazniti" Izrael zbog ubistva El Arurija

Libanska militantna grupa Hezbolah poručila je sinoć da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom. "Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Dodaju da je ubistvo Saleha el Arurija, jednog od najviših zvaničnika Hamasa i njegovih kolega, "u srcu predgrađa Bejruta ozbiljan napad na Liban, njegov narod i suverenitet".

07.51 Netanjahuov portparol: Napad u Bejrutu nije bio napad na Liban

Portparol izraleskog premijera Benjamina Netanijahua Mark Regev izjavio je sinoć da "ko god da je izvršio napad" na Bejrut nije napao Liban, već palestinsku militantnu grupu Hamas. "Ko god da je ovo uradio, to nije napad na libansku državu. To nije napad na terorističku organizaciju Hezbolah. To je napad na Hamas, to je vrlo jasno", rekao je Regev za američku televiziju MSNBC.

Dodao je da je očigledno da je napad bio usmeren samo na zvaničnike Hamasa. "U Libanu ima mnogo meta Hezbolaha, ali ko god da je izvršio ovaj napad bio je hirurški precizan i ciljao je Hamas", rekao je Hegev. 

Associated Press

07.23 Ko je bio ubijeni El Aruri?

El Aruri je bio zamenik lidera Hamasa u inostranstvu i navodno je imao važnu ulogu kada je reč o organizaciji terorističkih napada na Zapadnoj obali, piše "Tajms of Izrael". Portal navodi da je El Aruri bio de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali i dodaje da izraelski obaveštajci veruju da je on pomogao u planiranju otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera u junu 2014. godine, kao i brojnih drugih napada.

Nekoliko godina je proveo u izraelskim zatvorima, a pušten je u martu 2010. godine, nakon čega je učestvovao u postizanju dogovora 2011. godine kojim je predviđeno oslobađanje više od 1.000 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora u zamenu za oslobađanje izraelskog vojnika francuskog porekla Gilada Šalita. 

Mohammad Austaz/Hamas Media Office via AP, File

 

Živeo je u Istanbulu, ali je odande morao da ode kada je došlo do poboljšanja odnosa Izraela i Turske, posle čega je određeno vreme proveo u Siriji, da bi na kraju otišao u Bejrut odakle je navodno upravljao vojnim operacijama Hamasa na Zapadnoj obali. Prema navodima portala "Tajms of Izrael", El Aruri je bio jedan od zvaničnika Hamasa koji je najbliže sarađivao sa Iranom i libanskom militantnom grupom Hezbolah.

07.15 Drugi čovek Hamasa ubijen u eksploziji u Bejrutu 

U izraelskom napadu dronom na predgrađe Bejruta pogođene su prostorije Hamasa i ubijen Saleh el Aruri, zamenik lidera ove palestinske militantne grpue. U napadu su ubijene još četiri osobe. El Aruri je navodno imao važnu ulogu u Hamasu kada je reč o organizaciji terorističkih napada na Zapadnoj obali.

07.05 Sednica SB UN povodom situacije na Crvenom moru

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će verovatno danas održati sednicu povodom situacije na Crvenom moru gde jemenski Huti već nedeljama ispaljuju rakete na komercijalne brodove, izjavio je ambasador Francuske pri UN Nikolas de Rivijer.

"Savet će verovatno sutra održati sednicu povodom toga", rekao je De Rivijer na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje o odgovoru međunarodne zajednice na napade jemenskih Huta, prenosi Rojters. On je naveo da je situacija loša i da se u Crvenom moru "ponavljaju prekršaji i vojne akcije".

 

Komentari (0)

Svet