Fokus

Lider Hezbolaha zapretio Izraelu zbog ubistva Al Arurija: Imaće "borbu bez granica"

Komentari

Autor: Tanjug

03/01/2024

-

20:11

Lider Hezbolaha zapretio Izraelu zbog ubistva Al Arurija: Imaće "borbu bez granica"
Tanjug/AP/Hassan Ammar - Copyright Tanjug/AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala odao je počast ubijenom operativcu Hamasa Salehu al Aruriju, pri čemu je izjavio saučešće Hamasu i palestinskom narodu.

Hasan Nasrala nazvao je izraelski napad na južni Bejrut "očitom izraelskom agresijom", a ubistvo Arurija "opasnim činom" koji, kako je dodao, predstavlja "dvostruku eskalaciju".

Lider Hezbolaha takođe je upozorio Izrael da ne napada Liban, naglasivši da ubistvo Arurija neće proći nekažnjeno.

"Ako neprijatelj razmišlja o ratu protiv Libana, tada će naše borbe biti bez granica, bez ograničenja, bez pravila. I znaju na šta mislim. Mi se ne bojimo rata. Ne bojimo se toga. Nismo neodlučni. Da jesmo, stali bismo", istakao je vođa Hezbolaha.

Nasrala je u govoru povodom godišnjice ubistva bivšeg komandanta elitne jedinice Kuds Iranske revolucionarne garde, Kasema Sulejmanija, naglasio da Hezbolah "ne pere ruke" od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali da je taj napad isključivo palestinski i da njegova grupa nije imala informacije o planovima.

“Izraelcima je sada jasno da se suočavaju s narodom koji neće zaboraviti svoju zemlju ili svoju istoriju ili svoju sadašnjost, ili svoje svetinje”, rekao je Nasrala.

Tanjug AP/Nariman El-Mofty

Saleh al Aruri

Dodao je da pokreti otpora dobijaju na popularnosti uprkos nekim pokušajima da se Hamas okrivi za izraelske masakre u Gazi, prenosi Al Džazira.

On je istakao da je Izrael potpuno pao “humano, moralno, pravno”, dodajući da se širom sveta na tu zemlju gleda kao na zemlju koja ubija i izgladnjuje decu i civile, kao i da mnogo mladih u SAD podržavaju Palestince.

Vođa libanske militantne grupe povezane s Teheranom pohvalio je napade jemenskih Huta na komercijalna plovila u Crvenom moru, opisujući ih kao “učinkovit, velik prkos u Crvenom moru”.

Nasrala, je govoreći o Sulejmaniju, koji je poginuo u napadu američke bespilotne letelice 2020. godine, rekao da je podržavajući “pokrete otpora” u celom regionu, Sulejmani nastojao da im pomogne da deluju bez pomoći Irana.

Rekao je ''da su Sulejmani i njegov Korpus čuvara islamske revolucije bili uz Palestince na svakom koraku kako bi im pomogli u izgradnji njihove vojne snage'', prenosi Al Džazira.

Palestinska militantna grupa Hamas potvrdila je da je u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta u utorak ubijen njen visoki zvaničnik Saleh al Aruri.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet