Fokus

Palestinci stišnjeni na četvrtinu teritorije: Izrael krenuo na jug Gaze i naredio dodatne evakuacije - ali gde?

Komentari

Autor: Euronews

05/12/2023

-

13:22

Palestinci stišnjeni na četvrtinu teritorije: Izrael krenuo na jug Gaze i naredio dodatne evakuacije - ali gde?
AP/Fatima Shbair - Copyright AP/Fatima Shbair

veličina teksta

Aa Aa

Oko dva miliona ljudi, odnosno većina stanovništva teritorije Pojasa, zaglavljeno je u južnoj i centralnoj Gazi, gde se sada kreće izraelska kopnena ofanziva.

Izraelski ratni avioni žestoko su bombardovali oblast oko Kan Junisa u južnoj Gazi u ponedeljak, dok je vojska naredila masovnu evakuaciju iz grada zbog sve veće kopnene ofanzive.

Palestinci su tako gurnuti u deo opkoljene teritorije koji se progresivno smanjuje, što nameće sve glasnija pitanja o tome šta će biti sa njima.

Prošireni izraelski napad predstavljao je smrtonosni izbor za stotine hiljada Palestinaca - da ostanu na putu izraelskih snaga ili da pobegnu unutar granica južne Gaze bez ikakvih garancija bezbednosti.

Humanitarni radnici su upozorili da će masovni pokret izraelske vojske ka jugu pogoršati ionako veliku humanitarnu katastrofu na toj teritoriji.

"U toku je još jedan talas raseljavanja, a humanitarna situacija se pogoršava iz sata u sat", rekao je Tomas Vajt, šef Agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA), u postu na mreži X.

Kao dodatak ovom haosu, telefonske i internet mreže širom Gaze su se ponovo urušile u ponedeljak uveče, izvestio je palestinski telekom provajder PalTel. Internet i mobilne veze su više puta bile u prekidu tokom ratu da bi sada potpuno prestale sa radom. Human Rights Watch je ranije upozorio da takvi prekidi u komunikaciji rizikuju da budu pokriće za zločine u Gazi.

AP/Fatima Shbair

 

Istovremeno, pod sve većim pritiskom svog glavnog saveznika, Sjedinjenih Država, čini se da se Izrael utrkuje u zadavanju smrtonosnog udarca Hamasu - ako je to moguće, s obzirom na duboke korene grupe u palestinskom društvu - pre bilo kakvog novog prekida vatre. Ali, nema sumnje da će rastući broj žrtava povećati međunarodni pritisak da se obe strane vrate za pregovarački sto.

Vazdušni napadi i kopnena ofanziva u severnoj Gazi učinili su velike delove grada Gaze i obližnjih oblasti da postanu pustoš puna ruševina. Stotine hljada stanovnika pobeglo je na jug tokom napada.

Od kolapsa primirja, vojska je naredila stanovništvu da napusti područje od oko 62 kvadratna kilometra u i blizini Kan Junisa, prema kartama evakuacije koje je izdala izraelska vojska. To dodatno smanjuje prostor koji je na raspolaganju Palestincima za više od četvrtine.

Borbe u centralnoj Gazi

Neprekidno bombardovanje na obodima Kan Junisa, drugog po veličini grada u Gazi, obasjalo je nebo nad gradom u ponedeljak uveče.

Proteklih nekoliko dana izraelski udari bili su "žestokih razmera", rekao je Mohamed Aghalkurdi, humanitarni radnik grupe Mediciska pomoć za Palestince u Kan Junisu.

"Ljudima je jedva dostavljana ikakva pomoć, niti je ostalo hrane u prodavnicama", rekao je on.

Leci koje je bacala izraelska vojska upozoravali su ljude da idu na jug prema granici sa Egiptom. Međutim, oni ne mogu da napuste Gazu, pošto su Izrael i susedni Egipat odbili da prihvate bilo kakve izbeglice.

Područje kojem je Izrael naredio da se evakuiše pokriva oko petinu Kan Junisa. Pre rata u tom području živelo je oko 117.000 ljudi, a sada je u njemu smešteno više od 50.000 raseljenih sa severa, koji žive u 21 skloništu, saopštile su UN.

Ne zna se koliko je njih otišlo u druge krajeve Gaze. Neki Palestinci su ignorisali ranija naređenja za evakuaciju, rekavši da se ne osećaju sigurnije jer su bombardovana i područja u koja im je rečeno da beže. Mnogi se takođe plaše da im nikada neće biti dozvoljeno da se vrate svojim kućama.

Nije još ni jasno gde su se tačno izraelske trupe stacionirale na jugu, ali je vojska rekla ljudima da se klone glavnog puta između Kan Junisa i Dir al-Balaha, sugerišući da se snage kreću između ova dva grada.

AP/Fatima Shbair

 

Na satelitskim fotografijama nastalim u nedelju vidi se oko 150 izraelskih tenkova i oklopnih transportera na nešto manje od šest kilometara severno od srca Kan Junisa.

Izraelski mediji su takođe izvestili o intenzivnim borbama između izraelskih trupa i militanata Hamasa u severnoj Gazi - u izbegličkom kampu Džabalija i okrugu grada Gaze u Šidžaji, tačnije na obe lokacije intenzivnog bombardovanja i borbi u poslednjih nedelja.

Kontraadmiral Danijel Hagari, portparol izraelske vojske saopštio je da vojska progoni Hamas "maksimalnom snagom" na severu i jugu dok pokušava da minimizira štetu po civile.

On je pokazao mapu koja deli južnu Gazu na desetine blokova kako bi stanovnicima dao "precizna uputstva" gde da se evakuišu. Većina je pozvana da pobegne na jug, ali potpuno zbunjujuće, karta koju je vojska postavila na mrežu X, pozvala je ljude da beže u Fahari, okrug istočno od Kan Junisa u kojem su dan ranije naložili evakuaciju.

"Nivo ljudske patnje je nepodnošljiv", rekla je Mirjana Špoljarić, predsednica Međunarodnog komiteta Crvenog krsta tokom retke posete Gazi - "Neprihvatljivo je da civili nemaju bezbedno mesto za odlazak u Gazu, a uz vojnu opasdu, trenutno nije moguć ni adekvatan humanitarni odgovor".

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da joj je Izrael rekao da isprazni svoje skladište medicinskog materijala u južnoj Gazi u roku od 24 sata pre napredovanja kopnene operacije. COGAT, telo u izraelskom ministarstvu odbrane koje se bavi palestinskim civilnim poslovima, negiralo je da je izdalo takvo naređenje.

Špoljarić, predsednica Crvenog krsta, pozvala je na hitno oslobađanje desetine talaca koje palestinski militanti još drže od napada 7. oktobra.

AP/Ohad Zwigenberg

 

U pismu Crvenom krstu, grupa oslobođenih izraelskih talaca zamolila je da se sastane sa njom dok je bila u poseti regionu i pozvala na dodatnu pomoć organizacije da oslobodi preostalih 137 zarobljenika.

"Svaki dan koji prođe mogao je biti njihov poslednji, a patnja koju trpe je neljudska", napisalo je osmoro oslobođenih zarobljenih i 102 rođaka talaca koji su još u zatočeništvu.

Raste broj žrtava

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je broj poginulih na toj teritoriji od 7. oktobra premašio 15.890 ljudi, od čega su 70 odsto žene i deca, sa više od 42.000 ranjenih. Ministarstvo ne pravi razliku između smrti civila i boraca.

Portparol Ministarstva zdravlja Ašraf al-Kidra rekao je da je stotine ubijeno ili ranjeno od kraja primirja, a da su mnogi i dalje zarobljeni pod ruševinama.

Bolnica Al-Aksa u Dir al-Balahu primila je tokom noći 32 tela nakon izraelskih napada širom centralne Gaze, rekao je Omar al-Daravi, administrativni službenik.

AP/Fatima Shbair

 

Izraelska vojska je u međuvremenu saopštila da su avioni pogodili oko 200 ciljeva Hamasa tokom noći, a kopnene trupe su delovale "paralelno" - ne dajući detaljnija objašnjenja. Rečeno je da su trupe u severnoj Gazi otkrile dva militantna tunelska okna u kojima su bili eksplozivi i oružje u okviru jedne škole.

Komentari (0)

Svet