Fokus

UN objavile izveštaj o ugroženim pravima žena pod talibanskom vlašću: "Hapse žene koje ne nose hidžab"

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

12:35

UN objavile izveštaj o ugroženim pravima žena pod talibanskom vlašću: "Hapse žene koje ne nose hidžab"
UN objavile izveštaj o ugroženim pravima žena pod talibanskom vlašću: "Hapse žene koje ne nose hidžab" - Copyright Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews, File

veličina teksta

Aa Aa

Talibani ograničavaju avganistanskim ženama pristup poslu, putovanju i zdravstvenoj zaštiti ako su neudate ili nemaju muškog staratelja, navodi se u danas objavljenom izveštaju UN.

U jednom incidentu, zvaničnici talibanskog ministarstva za poroke i vrline savetovali su ženi da se uda ako želi da zadrži posao u zdravstvenoj ustanovi, rekavši da je neprikladno da nevenčana žena radi, prenosi AP. U okviru oštrih mera koje su uveli nakon preuzimanja vlasti 2021. godine talibani su zabranili ženama da učestvuju u gotovo svim oblastima javnog života i sprečili devojčice da idu u školu nakon završenog šestog razreda iako su u početku obećavali umereniju vladavinu.

Takođe su zatvorili kozmetičke salone i počeli da primenjuju restriktivni kodeks oblačenja, kao i da hapse žene koje ne nose hidžab i ne pridržavaju se njihovog tumačenja islama.

U maju 2022. godine Talibani su izdali dekret kojim pozivaju žene da pokažu samo oči i preporučuju im da nose burke od glave do pete, slično ograničenjima tokom njihove prethodne vladavine u periodu između 1996. i 2001. godine.

U Avganistanu nema zvaničnih zakona o muškom starateljstvu, ali talibani nalažu da žena ne može da se kreće ili putuje bez muškarca koji je s njom u krvnom srodstvu ili braku.

Ministarstvo, koje služi kao talibanska moralna policija, takođe sprovodi propis o nošenju hidžaba na javnim mestima, kancelarijama i obrazovnim ustanovama uspostavljanje kontrolnih punktova i inspekcija. Žene se takođe hapse zbog kupovine lekova za kontracepciju koju Talibani zvanično nisu zabranili. Za sada niko iz talibanskog ministarstva za poroke i vrline nije odmah bio dostupan za komentar izveštaja UN.

Komentari (0)

Svet