Fokus

Novac zaista vrti tamo gde burgija ne može: Zašto su Španci ljuti na Nadala

Komentari

Autor: Euronews

22/01/2024

-

19:45

Novac zaista vrti tamo gde burgija ne može: Zašto su Španci ljuti na Nadala
Novac zaista vrti tamo gde burgija ne može: Zašto su Španci ljuti na Nadala - Copyright AP Photo/Mark Baker)

veličina teksta

Aa Aa

Pre nego što je postao svetski šampion, Rafael Nadal je bio je jedan do najpopularnijih Španaca u toj zemlji. Nakon prihvatanja ponude da postane teniski ambasador Saudijske Arabije, srušen je ideal koji su mnogi u toj zemlji izrgadili o teniseru.

"Da li je sada jasno ko je Rafa Nadal", pitanje je koje ovih dana na društvenim mrežama postavljaju fanovi najboljeg španskog tenisera, nakon objave da je "omiljeni sportski sin Španije" potpisao ugovor kojim je postao "teniski ambasador" Saudijske Arabije.

Nadal je potpisao sporazum sa naftom bogatom arapskom zemljom kako bi "promovisao razvoj sporta", ali više od njegovog postupka, Špance je razbesnela izjava tenisera u kojoj, govoreći o toj zemlji, navodi - "Gde god pogledate, ovde možete videti rast i napredak".

"Novcem se sve može kupiti?", zapitale su se pristalice španskog tenisera, kritikujući nedostatak ljudskih prava u toj zalivskoj državi. 

"Vest o Nadalovom ugovoru sam pročitao kasno uveče, bio sam umoran, pa nisam obraćao previše pažnje na to da li je tačna, ali već sledećeg dana sam se uvrio da je to istina. Prvo sam pomislio - zašto mu je to potrebno, odnosno zašto se prodao, s obzirom na to da je osvojio sve i da ima dovoljno novca, te damu to nije trebalo", kaže za Euronews Madriđanin Hajme. 

"To je jako težak udarac za mene", dodaje Hajme, kome je Nadal oduvek bio idol. 

Španske novine su takođe bile pune pisama u kojima se građani žale zbog Nadalove odluke. 

"Ne razumem potrebu da se ovako proda, ali ne mogu da ga krivim, jer kada je reč o velikim sumama novca, nestaju i dostojanstvo i čast", ​​napisao je Pablo Erskine stanovnik Alkorkona u španskom listu "El Pais".

Javnost je podeljena, ima onih koji se pitaju zašto je najpopularnija španska sportska zvezda donela ovakvu odluku, a ima onih koji brane svog idola čak i kada ga prate kontroverze.

Neodoljivi miris petro-dolara

Rafael Nadal nije prvi, niti će biti poslednji sportista koji sarađuje sa Saudijskom Arabijom, zbog čega je reakcija Španac iznenađenje, jer javnost uglavnom nije previše komentarisala kada su drugi sportisti potpisivali ugovore sa ovom arapskom zemljom, prenosi Euronews.

Još jedan Španac, Jon Ram, pridružio se golf ligi Saudijske Arabije koju finansira vlada sa ugovorom za koji se procenjuje da vredi više od 500 miliona dolara.

A osim Španaca, Portugalac Kristijano Ronaldo trebalo bi da dobije 200 miliona evra za promovisanje kandidature Saudijske Arabije za domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine, prenose mediji.

Tanjug/ AP Photo/Amr Nabil

 

Pojavilo se jako malo informacija o Nadalovoj saradnji sa Saudijcima, pa i dalje nije poznat koliko će Arape koštati ovaj sporazum. Za sada je dostupno samo saopštenje u kom se navodi da se radi o "dugoročnoj posvećenosti pomoći razvoju sporta i inspiraciji nove generacije tenisera u Saudijskoj Arabiji".

U saopštenju Saudijske teniske federacije se navodi i da će u zemlji biti otvorena nova akademija koju će voditi Nadal i da će igrač tamo provesti neko vreme.

"Sin Španije"

Da bismo razumeli razmere rasprave izazvane Nadalovom saradnjom sa Saudijcima, neophodno je razumeti njegov uticaj u toj zemlji, u kojoj ga mnogi nazivaju i "sinom Španije", ali i uglednom ličnošću tog društva.

Ali kako to da skoro svi Španci obožavaju Nadala? Verovatno kao što svi Srbi obožavaju Novaka Đokovića.

Šef njegovog PR tima Benito Perez-Barbadiljo je pre dve godine objasnio zašto je to slučaj u intervjuu za španski list Diario de Kadiz.

"On je sasvim normalan momak i veoma dobra osoba. Mislim da je Rafa toliko popularan jer je veoma autentičan, bez ikakvih dvostrukih standarda i nije veštačka osoba", rekao je tom prilikom njegov klijent.

Tanjug/AP Photo/Michel Euler

 

Španci su popularnog tenisera oduvek posmatrali kao dečaka iz Manakora, grada na ostrvu Majorka, koji se ne hvali pobedama i ima umeren stav prema životu. Tamošnja javnost ga takođe percipira kao skromnog i velikodušnog šampiona koji se uz pomoć mukotrpnog rada i discipline bori protiv poraza.

Godine 2017, u intervjuu za list El Pais, Nadal je izjavio da bi u pogledu upravljanja svojim bogatstvom "možda bilo bolje da ode u drugu zemlju sa povoljnijim uslovima, ali mesto u kome je srećan je Španija, sa svojom porodicom i prijateljima.

"U drugoj zemlji bih imao duplo više novca, ali bih bio upola srećniji. Novac ne kupuje sreću", rekao je Nadal tom prilikom.

Ali, prihvatanjem ponude koju je dobio od Saudijaca, srušen je ideal "dobre osobe", koji su gajili mnogi prema njemu u toj zemllji. 

Šta taži Saudijska Arabija?

Od 2021. godine procenjuje se da je ova zemlja uložila 6,3 milijardi dolara u sve što ima veze sa sportom, iako je ta cifra verovatno mnogo veća, ali nedostatak transparentnosti otežava utvrđivanje ukupnog iznosa sredstava koja su izdvojena u te svrhe.

Autoritarni režim ulaže milione dolara u sport kako bi projektovala sliku modernosti, i na taj način ojačala moć u svetu. 

"Saudijska Arabija pokušava da promoviše imidž otvorene i razvijene zemlje prema zapadnim standardima, ali je i dalje zemlja u kojoj se ne poštuju ljudska prava“, rekao je za Euronews David Hernandez, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Complutense u Madridu.

Upotreba petrodolara služi strategiji prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, njegovom projektu "Vizija 2030", pokrenutoj pre osam godina sa namerom da diverzifikuje saudijsku ekonomiju dalje od njene zavisnosti od nafte.

Tanjug/AP/Ricardo Mazalan

 

Princ je tom prilikom tvrdio da je sport doprineo povećanju BDP-a njegove zemlje za jedan odsto i nadao se da će videti dalji rast u tom sektoru. 

"Saudijci su shvatili da se međunarodna energetska tržišta menjaju, da se sve više promoviše obnovljiva energija, pa globalni igrači pokušavaju da transformišu svoje ekonomije", izjavio je tom prilikom saudijski princ.

Međutim, Hernandez smatra da Saudijska Arabija pokušava da ostvari nekoliko ciljeva. Prvi je pokazivanje snage saradnjom sa velikim sportskim zvezdama, demonstrirajući da ima kapacitet i resurse da organizuje šta god poželi. 

Drugi je da se pošalje poruka da je to zemlja koja je prisutna i otvorena za kontakt sa drugim kulturama. A krajnji cilj je da postane medijski moćnik u svetu.

"To je sličan model kao i Svetsko prvenstvo u Kataru. Kada je organizovano, bilo je mnogo optužbi za nepoštovanje ljudskih prava i uslova radnika, ali se na kraju Mundijala pričalo samo o fudbalu", zaključuje stručnjak.

Komentari (0)

Svet