Fokus

Da li će Kim Džong Una naslediti njegova ćerka: "Severna Koreja je društvo gde dominiraju muškarci, ali i porodica Kim"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2024

-

17:56

Da li će Kim Džong Una naslediti njegova ćerka: "Severna Koreja je društvo gde dominiraju muškarci, ali i porodica Kim"
Da li će Kim Džong Una naslediti njegova ćerka: "Severna Koreja je društvo gde dominiraju muškarci, ali i porodica Kim" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prošlo je više od godinu dana od kada je ćerka severnokorejskog lidera Kim Džong Una prvi put viđena u javnosti, i to u pratnji svog oca na lansiranju rakete u Pjongjangu. Prema špijunskoj službi Južne Koreje - Nacionalnoj obaveštajnoj službi (NIS) upravo ona bi mogla da bude njegova "najverovatnija" naslednica.

Inače, Kin Džong Un poprilično vodi računa kad su u pitanju javne informacije o njegovoj porodici i zbog toga se vrlo malo zna o njima. On je jedno vreme krio i svoju suprugu i to odmah nakon venčanja, piše BBC. Naime, ona se u javnosti pojavila tek 2012. godine, a kako su mediji pisali, par se venčao 2009. godine, dok su prvo dete dobili 2010.

O ćerki severnokorejskog lidera takođe se dugo ništa nije znalo. Kako Gardijan navodi, zvanične fotografije od pre oko godinu dana prikazuju devojčicu staru oko devet ili deset godina, umotanu u debeli beli kaput, kako drži Kima za ruku dok šetaju i razgovaraju na međunarodnom aerodromu u prestonici, a u pozadini se nalazi interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 pripremljena za lansiranje.

Profimedia

 

Tadašnja pojava Kim Džun Ae neizbežno je pokrenula grozničave spekulacije da je svet tog dana bio svedok javnog debija sledećeg lidera Severne Koreje - četvrte generacije dinastije kojom su do sada dominirali muškarci od osnivanja zemlje 1948. godine.

Pored ove teorije, koja desetogodišnju devojčicu stavlja na vrh države, postoji još jedna, a to je da je otac koristi kao jedan od načina kako bi popravio svoj imidž u javnosti.

Međutim, prvobitna teorija da je ćerka očeva naslednica, dobila je podsticaj nedavno kada ju je južnokorejska špijunska agencija prvi put javno identifikovala kao Kimovu "najverovatniju" naslednicu.

"Na osnovu analiza njenih javnih aktivnosti i stepena poštovanja prema njoj od njenog prvog pojavljivanja, čini se da je Kim Džun Ae  najverovatniji naslednik u ovom trenutku", rekao je Čo Tae-jong, iz NIS-a u parlamentarnom izveštaju od 4. januara. On je, međutim, dodao da služba razmatra "sve mogućnosti" za plan sukcesije režima.

Brojni ključni događaji na kojima je prisustvovala

Od  šetnje oca i ćerke pistom u novembru 2022. godine, devojčica je prisustvovala još nekim važnim i javnim događajima, a državni mediji su je pominjali kao "najvoljenije" i "najpoštovanije" dete svog oca. 

I ljubazni izrazi takođe nude dragocene naznake o Kimovim namerama za svoju ćerku, ali i epiteti koji su joj se lepili, u smislu da je "jutarnja zvezda Koreje" i "generalka", sugerišu da je spremna za zvaničniju ulogu.

Kim Džun Ae je u bila prisutna i na brojnim drugim javnim događajima. Ona je pratnji svog oca posetila i sedište vazduhoplovnih snaga Korejske narodne armije. Tada je nosila kožni kaput i dizajnerske naočare za sunce i to sve dok je gledala lansiranje prvog špijunskog satelita. Bila je prisutna i na proslavi Nove godine na stadionu 1.maja u Pjongjangu gde su se njen otac i ona poljubili u obraz.

Profimedia

 

U februaru 2023. godine, Radio Slobodna Azija javio je da je vlada Severne Koreje naložila svima koji se zovu Kim Džun Ae da promene ime, za šta je se navodi da je uobičajena praksa kad je u pitanju vladajuća dinastija.

Posmatrači Severne Koreje takođe ističu da se Kim Džu Ae sada oslovljava sa "poštovana" ćerka, a ne "voljena" ćerka. Ovo je rezervisano isključivo za najcenjenije i najuglednije u Severnoj Koreji.

Buduća nasledinca ili sredstvo za "popravku imidža"?

Smatra se da je ona jedno od troje dece koje ima Kim. Navodno devojčica ima starijeg brata i sestru, ali to to obaveštajne službe nikada nisu potvrdile. Prema nekim analitičarima, činjenica da Kim ima sina malo je verovatna jer on se verovatno ne bi okrenuo ženskom nasledniku.

Gardijan navodi da Kim ima porodičnu istoriju koja govori da njegovo zdravlje može da bude narušeno. Navodno je stravstveni pušač, a imao je dosta bolesti koje se vezuju za njegov način života. U poslednje vreme se i dosta ugojio, nakon što je prethodno smršao za vreme pandemije koronavirusa. 

Profimedia

 

Analitičar sa Instituta Sejong u Seulu Čeong Seong-Čang kaže da postoji zabrinutost za Kimovo zdravlje. On kaže da ne bi bio iznenađen da Kim dodatno naruši svoje zdravlje. 

"Prateći svog oca u ključnim tačkama u severnokorejskom kalendaru, ona je učila kraljevstvo i gradila mrežu“, smatra on.

Međutim, severna propagandna mašina je bila tiha oko ovog pitanja, oni su čak odbijali da imenuju devojčicu u novinskim izveštajima. Prošlog meseca, sajt Daili NK citirao je neimenovane visoke zvaničnike Severne Koreje koji su rekli da bi bilo "nemoguće" da ona nasledi svog oca.

Profimedia

 

Britanski list navdi da kao i mnogo toga u korejskom političkom životu, možda je moguće formirati stav čitajući između redova. Naime, njeno pojavljivanje sa ocem u novogodišnjem izdanju državnih novina Rodong Sinmun deo je rastućeg portfolija slika koje ukazuju na to da devojčica ima dvostruku vrednost - kao ćerka ali i kao otelotvorenje buduće Severne Koreje i da njime zauvek vladaju članovi svete krvne loze Mount Paektu – referenca na dinastiju Kim.

Profesor na Institutu za dalekoistočne studije Univerziteta Kjungnam u Seulu Lim Eul Čul kaže za Gardijan da mnogi Kimovi postupci ne mogu da se uzmu zdravo za gotovo. 

"Na osnovu onoga što smo do sada videli, Kim Džong Un pokušava da projektuje imidž odgovornog vođe. On čak koristi svoju mladu ćerku da učvrsti svoje vođstvo, ali, naravno, ovo bi takođe moglo biti deo procesa njene obuke za nasledstvo", kaže on.

Da li bi Severna Koreja prihvatila da žena bude na njenom čelu?

Kim Džong Un ima oko 40 godina, a njegova ćerka je još uvek dete, pa se otvara pitanje zbog čega se uveliko govori da bi desetogodišnja devojčica mogla da ga nasledi? BBC piše da je i sam Kim imao osam godina kada je otkriven kao naslednik svog oca. 

Na vlast je došao kao mlad, i početak mu je bio težak jer je morao da nemilosrdno radi na konsolidaciji vlasti u zemlj. Britanski javni servis navodi da ovim javnim pojavljivanjem zapravo želi da ćerki olakša posao kada ga jednog dana nasledi. Međutim, kako se dodaje, ništa od toga nije zvanično rečeno, već se sve svodi na spekulacije. 

Drugi razlog, navodi BBC je taj što bi možda Kim želeo da prevaziđe predrasude koje su doboko ukorenjene u jako patrijahalnom društvu. Severnu Koreju nikada nije vodila žena, uprkos tome što ima nekoliko žena na visokim mestima - Kimova sestra Kim JoJong je najistaknutiji primer.
Džejms Fretvel, analitičar severnokorejske platforme za praćenje ne misli da je ovo pitanje nepremostivo.

Profimedia

 

"Dok je Severna Koreja društvo u kojem dominiraju muškarci, ona je takođe društvo u kom dominira prodica Kim“, rekao je on za BBC. 

"Više od svega, njena krvna loza će učiniti nju kao potencijalnog kandidata za lidera. Bilo bi više iznenađujuće da je neko van vladajuće porodice Kim – muškarac ili žena – uspeo da zauzme prvo mesto. Međutim, da bi se žena postavila na sam vrh biće potrebno mnogo truda da bi je ljudi, vojska i elita zaista prihvatili. Mesto Kim Ju Ae kao sledećeg lidera Severne Koreje daleko je od zagarantovanog, ali sa svakim njenim pojavljivanjem, svakako sve to izgleda verovatnije", rekao je.

Komentari (0)

Svet