Fokus

Treći put odloženo izvlačenje nuklearnog otpada iz Fukušime

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

15:37

Treći put odloženo izvlačenje nuklearnog otpada iz Fukušime
Treći put odloženo izvlačenje nuklearnog otpada iz Fukušime - Copyright Tanjug/AP/Kyodo News

veličina teksta

Aa Aa

Operater oštećene nuklearne elektrane Fukušima rekao je danas da je odustao od plana da do marta počne sa izvlačenjem otpada koji sadrži otopljeno nuklearno gorivo iz reaktora broj 2 zbog tehničkih poteškoća.

Prema novom planu, "Tokio Elektrik Pauver Kompani Holdings Inc." nastaviće proces izvlačenja nuklearnog otpada iz "Fukušime Dači", čiji su reaktori ozbiljno oštećeni u zemljotresu i cunamiju 2011. godine, do oktobra ove godine, prenosi Kjodo.

Prema revidiranom planu, za izvlačenje nuklearnog otpada koristiće se nova metoda, koja uključuje upotrebu teleskopske cevi umesto robotske ruke, dok se ne dobije odobrenje od Agencije za nuklearnu regulaciju.

Dodatno, oko 54.600 tona prečišćene radioaktivne vode biti ispušteno u more u sedam ciklusa tokom fiskalne 2024. godine, koja počinje u aprilu, saopšteno je iz TEPCO. U tom periodu, prema TEPCO, biće oslobođena ukupna količina od oko 14 biliona bekerela radioaktivnog izotopa tritiuma, što je znatno ispod godišnje granice od 22 triliona bekerela.

Izvlačenje visoko radioaktivne mešavine rastopljenog nuklearnog goriva i otpadaka iz oštećene elektrane smatra se jednim od najtežih zadataka u procesu njene razgradnje. Procenjuje se da TEPCO mora da ukloni ukupno oko 880 tona otpada iz tri oštećena bloka.

Nije poznato kako će treće i najnovije odlaganje uticati na TEPCO-ov plan za ukidanje reaktora do oko 2041. i 2051. godine. Preduzeće je prvobitno planiralo da počne sa izvlačenjem otpada iz jedinice broj 2 pre tri godine, ali je ono zbog pandemije koronavirusa i potrebe da se poboljša robotska ruka odloženo za narednu 2022. godinu.

Kasnije je izvlačenje otpada ponovo pomereno, za drugu polovinu 2023. godine. Otpadna voda, nastala u procesu hlađenja rastopljenog reaktorskog goriva i pomešana sa kišnom i podzemnom vodom, prošla je kroz sistem za preradu tečnosti koji uklanja većinu radionuklida osim tricijuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet