Fokus

Demonstranti u Seulu traže od vlade da preduzme akcije po pitanju vode iz Fukušime

Komentari

Autor: Tanjug

26/08/2023

-

13:46

Demonstranti u Seulu traže od vlade da preduzme akcije po pitanju vode iz Fukušime
Demonstranti u Seulu traže od vlade da preduzme akcije po pitanju vode iz Fukušime - Copyright Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

veličina teksta

Aa Aa

U Seulu su se danas okupili demonstranti koji od Vlade Južne Koreje zahtevaju da preduzme korake kako bi se izbegla, kako navode, katastrofa koja preti usled ispuštanja prečišćene radioaktivne vode u Japanu iz uništene nuklearne elektrane Fukušima.

Organizatori tvrde da je protestu prisustvovalo oko 30.000 ljudi.

"Nećemo odmah videti katastrofe kao što je otkrivanje radioaktivnih materijala u morskim plodovima, ali izgleda neizbežno da će ovo ispuštanje predstavljati rizik za lokalnu ribarsku industriju. Vlada treba da nađe rešenja", rekla je Čoi Kjungsuk iz organizacije koja prati nivo radijacije u Južnoj Koreji, prenosi Rojters.

Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

 

Sa druge strane, vlasti Japana i naučne organizacije poručuju da je voda bezbedna.

Iz Japanske agencije za ribarstvo saopšteno je da riba, koja je testirana u vodama oko fabrike, nije sadržala detektivne nivoe tricijuma.

Japan je u četvrtak počeo da izbacuje vodu iz nuklearne elektrane Fukušima, severno od Tokija, u more uprkos primedbama ribarskih zajednica i drugih zabrinutih zbog uticaja na životnu sredinu, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet