Fokus

Japan 24. avgusta počinje ispuštanje radioaktivne vode iz NE Fukušima u okean

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

11:50

Japan 24. avgusta počinje ispuštanje radioaktivne vode iz NE Fukušima u okean
Japan 24. avgusta počinje ispuštanje radioaktivne vode iz NE Fukušima u okean - Copyright Tanjug AP/Mari Yamaguchi

veličina teksta

Aa Aa

Japan je saopštio da će 24. avgusta početi ispuštanje u more više od milion tona prečišćene radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima.

Ova operacija, koja će se sprovoditi na osnovu plana koji je pre dve godine odobrila japanska vlada, izazvala je kritike Kine, ali i japanskih ribara koji strahuju da će reputacija japanske ribarske industrije i egzistencija japanskih ribara biti ugrožena, prenosi Rojters.

"Zamolio sam kompaniju Tepco koja upravlja NE Fukušima da se brzo pripremi za ispuštanje vode u skladu sa planom koji je odobrilo regulatorno telo za nuklearnu energiju. Očekujte da će ispuštanje vode početi 24. avgusta, ako vremenski uslovi to budu dozvolili", poručio je rano jutros premijer Fumio Kišida.

Kišidina izjava dolazi samo dan nakon što je japanska vlada saopštila da je postignut viši "stepen razumevanja" sa japanskom ribarskom industrijom.

"Obećavam da ćemo preuzeti svu odgovornost da osiguramo da ribarska industrija može da nastavi da zarađuje iako će ceo proces trajati decenijama", rekao je Kišida. 

Japan tvrdi da je ispuštanje radioaktivne vode bezbedno, a Međunarodna agencija Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA), dala je u julu zeleno svetlo na plan vlade Japana.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

22.08.2023 14:46

Школски пример западне "зелене агенде" бриге за животну средину, борбу против такозваних "климатских промена"... бла бла - трућ трућ...

Svet