Fokus

Strah nad Tihim okeanom zbog ispuštanja vode iz Fukušime: Protesti zbog odluke Japana, Kina i Južna Koreja na nogama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/07/2023

-

16:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Odluka japanskih vlasti da se prerađena radioaktivna voda iz nuklearne elektrane Fukušima ispušta u Tihi okean, izazvala je negativne reakcije ribara, prerađivača morskih plodova, ali i nekih zemalja poput Kine i Južne Koreje. Mišljenje o ovome dala je i Agencija za nuklearnu bezbednost UN (IAEA), koja je rekla da su "ispunjeni svi međunarodni standardi".

Japanski ministar industrije posetio je nedavno Fukušimu, kako bi video opremu koja će se koristiti za ispuštanje ove vode, a za to vreme su trajale demonstracije, u kojima je veliki deo učesnika bio iz Južne Koreje. 

"Ispuštanje će se vršiti kroz tunel, delom pod zemljom a delom pod vodom. Taj tunel dug je oko kilometar, i napravljen je da se voda ispušta malo dalje od obale, i ušla u otvoreno more", kaže za Euronews Srbija Ilja Musulin, dopisnik RTS-a iz Istočne Azije.

"Verovatno će trajati pune tri decenije, kako se procenjuje, a voda će biti generisana i od sada nadalje, pa postoji velika zabrinutost u Japanu da bi to moglo da naškodi ekosistemu, a posredno i ljudima preko morskih plodova", dodaje Musulin.

Planu se protive japanske ribarske organizacije, koje brinu o reputaciji morskih plodova, kao a pojedine grupe u Južnoj Koreji i Kini takođe su izrazile zabrinutost. U ponedeljak su se desetine demonstranata, uključujući južnokorejske zakonodavce i aktiviste, okupili ispred kabineta premijera, držeći transparente protiv ispuštanja radioaktivne vode. 

"Ne možemo ni razumeti, ni ćutati o situaciji u kojoj Japan ne uspeva da odloži nuklearni otpad na sopstvenoj teritoriji i preduzima nezakonite i neetičke radnje ispuštanja vode u more", rekao je jedan južnokorejski poslanik. 

U Seulu ipak veruju japanskoj vladi, Kina ima drugačiji stav

Kako objašnjava Musulin, generalno najviše protestuju ribari i proizvođači morskih plodova, naročito oni blizu Fukušime, dok su ostali zabrinuti, ali veruju vlastima koje tvrde da će uticaj na životnu sredinu biti minimalan.

"Ima u Japanu i ekoloških grupa i drugih grupa koje se protive ovome. Što se tiče zdravlja, najveća opasnost preti od toga šta će se desiti ljudskom organizmu ako se duže uzimaju morski plodovi koji su duže vreme radioaktivni, iako je ta kontaminiranost veoma niska. Te studije je veoma teško uraditi, pa je to nepoznanica", kaže Musulin.

Predsednik TEPCO, Tomoaki Kobajakava, obećao je da će bez odlaganja nadoknaditi štetu ribarskoj zajednici i drugim lokalnim preduzećima u slučaju bilo kakvog narušavanja njihove reputacije.

Vlade Južne Koreje i Kine takođe smatraju kako ova odluka Japana nije dobra, a Musulin navodi da se u Seulu već godinama održavaju protesti, jer je ispuštanje vode najavljeno još pre dve godine.

Tanjug/AP/Lee Jin-man

Protesti protiv ispuštanja radioaktivne vode

"Puno nevladinih organizacija i ekoloških organizacija u Južnoj Koreji protestuje, ali je vlada u Seulu prihvatila mišljenje japanske vlade da će posledice biti minimalne, jer su i južnokorejski stručnjaci učestvovali u misiji IAEA, a pozvani su i odvojeno da posete Fukušimu", ističe Musulin, dodajući da je stvar malo drugačija sa Kinom.

"U Kini se i dalje protive ispuštanju vode. Tvrde da je verovatno bila prskana direktno na jezgra reaktora, a ne da je bila korišćenja za hlađenje u cevima, na uobičajen način. Smatraju da ima dosta radioaktivnih čestica koje se ne mogu dovoljno ukloniti, pa izgleda da će Peking zabraniti uvoz morskih plodova iz velikog dela Japana. Smatraju i da izveštaj IAEA nije potpuno pouzdan, jer kažu da ima interes da na neki način promoviše nuklearnu energiju širom sveta", objašnjava Musulin.

Grosi: Zanemarljiv uticaj na životnu sredinu

Generalni direktor IAEA Rafael Marijano Grosi je prošle nedelje boravio u Japanu da bi podneo izveštaj svoje agencije japanskom premijeru Fumiju Kišidi i posetio fabriku. On je rekao da će uticaji ispuštanja vode na životnu sredinu i zdravlje biti "zanemarljivi", da će radioaktivnost u vodi biti gotovo nevidljiva, i da uticaj neće preći državne granice.

Japanska vlada je branila neutralnost izveštaja IAEA, upravo zbog pojedinih tvrdnji kako je Tokio vršio pritisak na to telo kako bi izveštaj bio što povoljniji za njih. Dugo se razmišljalo o najboljem načinu za rešavanje problema kontaminirane vode koja dolazi iz oštećenih reaktora, a koja se filtrira i skladišti u rezervoarima.

Naposletku, vlada u Tokiju odlučila je da tu vodu ispusti u Pacifik nakon dodatnog tretmana i razblaživanja morskom vodom, za šta kaže da će je učiniti bezbednijom nego što je propisano međunarodnim standardima.

Tanjug AP/Mari Yamaguchi

 

"U Japanu tvrde da imaju napredan sistem kojim su eliminisali sve radioaktivne čestice osim tricijuma koji je izotop vodonika, pa ne može fizički da se odvoji od vode. Tvrde i da ta radioaktivna voda koja sada stoji, u sebi sadrži četrdeseti deo dozvoljene radioaktivnosti po japanskom zakonu", kaže Musulin.

Iz Tokija, dodaje Musulin, kažu da su njihovi propisi u vezi sa radioaktivnom vodom mnogo stroži nego u Kini i Južnoj Koreji, i da su "toliko strogi da samo jedna u nuklearnoj centrali u Južnoj Koreji ili Kini godišnje pusti više vode u okean".

"Verovatno je mogao da se nađe i neki drugi način, i to je deo kritika. Smatra se da je Japan mogao da napravi neku vrstu veštačkog jezera, ili podzemne bunkere sa taknkovima gde bi se smeštala voda", zaključio je sagovornik Euronews Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet