Fokus

IAEA o japanskom planu: Ispuštanje otpadne vode iz Fukušime u okean u skladu sa međunarodnim standardima

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

18:49

IAEA o japanskom planu: Ispuštanje otpadne vode iz Fukušime u okean u skladu sa međunarodnim standardima
Nuklearna elektrana Fukušima - Copyright Tanjug/AP/Hiro Komae

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da su planovi Japana za ispuštanje prečišćene otpadne vode, skladištene u nuklearnoj elektrani Fukušima u okean u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardima, saopšteno je danas iz Direktorata za radijaciju i nukleranu sigurnost i bezbednost Srbije.

Povodom vesti koju je IAEA objavila na svom sajtu, Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbezdnost Srbije, obaveštava javnost da je IAEA sprovela bezbednosni nadzor, kojim je utvrđeno da su planovi Japana da se prečišćena otpadna voda uskladištena u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči ispusti u more, u skladu sa sigurnosnim standardima IAEA. 

U izveštaju IAEA, koji je generalni direktor Rafael Marijano Grosi zvanično uručio japanskom premijeru Fumiu Kišidi, se između ostalog, navodi i da bi ispuštanje prečišćene vode imalo zanemarljivo mali uticaj na ljude i životnu sredinu.

Ovaj izveštaj je rezultat gotovo dvogodišnjeg rada radne grupe IAEA sastavljene od stručnjaka najvišeg ranga i potpomognute međunarodno priznatim stručnjacima iz oblasti nuklearne sigurnosti iz 11 zemalja, koji su tokom dve godine vršili detaljnu analizu planova Japana, rukovodeći se sigurnosnim standardima IAEA, koji predstavljaju opštu referencu za zaštitu ljudi i životne sredine širom sveta, navodi se u saopštenju Direktorata.

Prema rečima Grosija, na osnovu detaljne analize je zaključeno je da bi kontrolisano, postepeno ispuštanje prečišćene otpadne vode u okean imalo zanemarljivo mali radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu.

Voda koja se nalazi u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči je tretirana kako bi se uklonili gotovo svi radioaktivni elementi iz nje, sem tricijuma, što bi značilo da će pre samog ispuštanja vode ona dodatno da se razblaži kako bi se koncentracija tricijuma spustila ispod kriterijuma za ispuštanje.

Nadzor koji je sprovela IAEA je uzeo u obzir sve ključne sigurnosne aspekte plana za ispuštanje vode, procenu zaštite i sigurnosti, regulatorne aktvnosti i procedure, nezavisno uzorkovanje, dostavljanje informacija i analizu, navedeno je u saopštenju.

Generalni direktor Grosi naveo je da će IAEA nastaviti transparentno da obaveštava međunarodnu javnost i tako svim zainteresovanim stranama dostavlja proverene informacije i naučne činjenice tokom celokupnog procesa.

Kako je objašnjeno, IAEA će da nastavi da sprovodi nadzor i tokom trajanja samog ispuštanja, tako što će njeni predstavnici biti prisutni na samoj lokaciji čime će potvrditi da se međunraodni sigurnosni standardi poštuju i primenjuju i u praksi tokom višedecenijskog procesa koji će sprovoditi vlada Japana i TEPCO.

Japan je u utorak dobio odobrenje od IAEA za svoj plan ispuštanja tretirane radioaktivne vode u okean iz nuklearne elektrane Fukušima, razorene cunamijem, uprkos žestokom neslaganu Pekinga i drugih protivljenja na lokalnom nivou.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet