Fokus

Stanovnici Fukušime zabrinuti zbog planiranog ispuštanja radioaktivne vode u okean

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

08:31

Stanovnici Fukušime zabrinuti zbog planiranog ispuštanja radioaktivne vode u okean
Stanovnici Fukušime zabrinuti zbog planiranog ispuštanja radioaktivne vode u okean - Copyright Tanjug AP/Mari Yamaguchi

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Međunarodne agencije UN za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi, sastao se danas sa stanovnicima u oblasti NE Fukušima, zabrinutim oko bezbednosti plana vlade Japana za puštanje u okean prečišćene radioaktivne vode iz razorene nuklearne elektrane Fukušima.

U planu za oslobađanje radioaktivne vode iz Fukušime, koji je odobrila IAEA, navodi se da bi oslobađanje vode imalo zanemarljiv uticaj na životnu sredinu, preneo je Rojters.

Japanski ribarski sindikati se dugo protive ovom planu i upozoravaju da bi poništio napore uložene na popravljanje štete nanete izvozu japanskih prehrambenih proizvoda iz straha od radijacije, iako Japan redovno testira ulov ribe i morskih plodova ulovljenih u oblasti Fukušime i tvrdi da su bezbedni za konzumaciju.

"Centralna vlada morala bi da razume da se oštro protivimo planu ispuštanja vode iz Fukušime u okean", izjavio je predsednik Udruženja ribara Fukušime Tecu Nozaki na današnjem sastanku na kojem je učestvovao Grosi.

Grosi je rekao nema magično rešenje za sumnje i zabrinutosti, ali je istakao da će IAEA biti uz građane u decenijama koje dolaze, dok i poslednja kap vode ne bude bezbedno ispuštena.
On će danas posetiti i uništenu nuklearnu elektranu i u tom mestu će otvoriti kancelariju IAEA, koja će nadgledati sukcesivno oslobađanje vode u narednih 30 do 40 godina. 

U saopštenju operatora NE Fukušima, kompanije Tepko, navodi se da je oko 1,3 miliona tona vode uskladištene u ogromnim rezervoarima na lokaciji NE filtrirano kroz napredni sistem za preradu tečnosti (Alpi), kako bi se uklonila većina radioaktivnih elemenata osim tricijuma, izotopa vodonika koji je teško odvojiti od vode.

Navodi se da će obrađena voda, pre nego što kroz specijalno konstruisani podvodni tunel bude ispuštena u okean, kilometar od obale, biti razblažena morskom vodom tako da koncentracija tricijuma bude znatno ispod međunarodno odobrenih nivoa.

Očekuje se da će taj proces početi već u avgustu, preneli su japanski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet