Fokus

Japan: Kina i Južna Koreja ispustile otpad sa visokim nivoom tricijuma

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

14:14

Japan: Kina i Južna Koreja ispustile otpad sa visokim nivoom tricijuma
Nuklearna elektrana Fukušima - Copyright Tanjug/AP/Hiro Komae

veličina teksta

Aa Aa

Japan je danas saopštio da su i Kina i Južna Koreja ispustile tečni otpad koji sadrži visoke nivoe radioaktivnog materijala tricijuma, suprotstavljajući se kritikama Pekinga na plan Tokija da ispusti u okean prečišćenu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno je rekao da će Japan objasniti Kini "na osnovu naučnih perspektiva" planirano ispuštanje vode u okean iz nuklearnog kompleksa, devastiranog razornim zemljotresom i cunamijem u martu 2011. godine, preneo je Kjodo.

Japanski standard za oslobađanje tricijuma, ispod 22 triliona bekerela godišnje, daleko je stroži od standarda drugih zemalja, uključujući njegove susede Kinu i Južnu Koreju, rekao je Macuno, glavni portparol vlade, na redovnoj konferenciji za novinare.

Nuklearna elektrana Jangđijang u Kini izbacila je 2021. godine oko 112 biliona bekerela tricijuma, dok je elektrana Kori u Južnoj Koreji izbacila oko 49 biliona bekerela radioaktivnog materijala, saopštilo je japansko Ministarstvo industrije.

 

Komentari (0)

Svet