Fokus

Fukušima nije političko pitanje: Japan predložio Kini zajedničku konsultaciju eksperata o ispuštanju vode iz nuklearke

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

17:17

Fukušima nije političko pitanje: Japan predložio Kini zajedničku konsultaciju eksperata o ispuštanju vode iz nuklearke
Kina i Japan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Japan je predložio Kini da započnu konsultacije sa stručnjacima iz nuklearne oblasti obe zemlje kako bi se razgovaralo o planu Tokija da ispusti u more prečišćenu radioaktivnu vodu iz ruiniranog nuklearnog kompleksa Fukušima, saopštili su danas izvori iz japanske vlade.

Navodi se i to da Kina, koja se i dalje protivi japanskom planu, tek treba da odgovori na poziv za konsultacije na radnom nivou, prenela je agencija Kjodo.

Japan, koji je dobio uveravanja od Međunarodne agencije za atomsku energiju u pogledu bezbednosti plana, ima za cilj da otpočne puštanje vode tokom ovog leta.

Tokio i Peking su se sukobili oko planiranog ispuštanja vode, koja je prošla kroz proces uklanjanja većine radionuklida, osim tricijuma, u Tihi okean iz fabrike Fukušima, uništene razornim zemljotresom i cunamijem u martu 2011.

Kako napominju izvori, Japan se nada da će razgovori stručnjaka moći da preventivno deluju na Kinu da ne politizuje pitanje ispuštanja vode.

Dodaje se da sve to dolazi u vreme kada je Kina započela testiranje radijacije na morskoj hrani uvezenoj iz Japana.

Glavni sekretar kabineta japanske vlade Hirokazu Macuno rekao je danas da je deo japanske morske hrane, planiran za izvoz u Kinu, zaustavljen na kineskoj carini.

Japan očekuje da će u razgovore biti uključeni inženjeri iz kompanije Tokio Elektrik Pauer, operatera nuklearne elektrane Fukušima Daiči, kao i visoki zvaničnici kompetentnih ministarstava i agencija iz obe zemlje.

Japan je od maja vodio brifinge sa vladama Južne Koreje i Hong Konga kako bi objasnio da planirano ispuštanje vode neće negativno uticati na zdravlje ljudi ili životnu sredinu.

Jedan od izvora je rekao da se Japan nada da će sa Kinom stvoriti okvir sličan onom koji ima sa Južnom Korejom i Hong Kongom i "uključiti se u kontinuirane razgovore" sa Pekingom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA ) je ranije ovog meseca u izveštaju dostavljenom japanskoj vladi zaključila da je plan usklađen sa globalnim bezbednosnim standardima i da će imati "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu".

Međutim, Kina je pozvala Japan da ne ide do kraja sa planom, rekavši da bezbednosna revizija koju je uradila IAEA ne predstavlja "zeleno svetlo" za ispuštanje nečega što naziva "nuklearno kontaminiranom vodom" u more.

S druge strane, Macuno je pozvao je Kinu da vodi "diskusije zasnovane na naučnim dokazima", rekavši da "nacija širi netačne informacije".

Prošlog petka u Džakarti ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši izneo je primedbu na politizaciju ovog pitanja tokom razgovora sa kineskim visokim diplomatom Vang Jijem.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova citiralo je Vanga da bi Japan trebalo da "razgovara na naučnim osnovama o različitim načinima za rešavanje problema vode u Fukušimi".

 

Komentari (0)

Svet