Fokus

Japan sutra počinje sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2023

-

10:29

Japan sutra počinje sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime
Japan sutra počinje sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime - Copyright Tanjug AP/Shohei Miyano/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Japan će od sutra početi da ispušta prečišćenu radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u more, ako vremenski uslovi budu to dozvolili, izjavio je japanski premijer Fumio Kišida, uprkos zabrinutosti lokalnih ribara i upornom protivljenju Kine.

Kontroverzna odluka doneta je na sastanku vlade u utorak, a Kišida je obećao da će uložiti maksimalne napore da se prečišćena voda ispusti na bezbedan način, prenosi Kjodo.

''Vlada će preuzeti potpunu odgovornost, čak i ako za to budu potrebne decenije'', rekao je on.

Japanska nacionalna ribarska federacija nastavila je da se protivi ispuštanju prečišćne radioaktivne vode, navodeći da se plan sprovodi bez njihovog pristanka ili dovoljnog objašnjenja o tome da li vlada zaista može da zaštiti reputaciju njihovih proizvoda od morskih plodova.

U procesu ispuštanja koji bi mogao da traje oko 30 godina, tokijska energetska kompanija TEPCO planira da počne ispuštanje ''pažljivo i u malim količinama''.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zaključila je u julu da je japanski plan usklađen sa globalnim bezbednosnim standardima i da bi imao "zanemarljiv radiološki uticaj na ljude i životnu sredinu", što je navelo vladu Japana da nastavi sa planom ispuštanja vode.

U Južnoj Koreji, vlada je saopštila da poštuje zaključke IAEA-e, ali opozicione stranke u zemlji i dalje su zabrinute zbog negativnih efekata ispuštanja vode.

Kinesko Minsitarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će Kina preduzeti neophodne mere za zaštitu morske sredine, bezbednosti hrane i javnog zdravlja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet