Fokus

Misterija pada ruskog aviona u Avganistanu: Prvi na mesto nesreće stigli talibani, nestalo 1,2 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RIA Novosti

25/01/2024

-

21:20

Misterija pada ruskog aviona u Avganistanu: Prvi na mesto nesreće stigli talibani, nestalo 1,2 miliona dolara
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od milion dolara ukradeno je iz ruskog aviona "Falkon 10" koji se u nedelju srušio u Avganistanu, nakon čega je poginulo dvoje članova posade, prenosi RIA novosti.

"Milion i 200.000 američkih dolara ukradeno je iz srušenog ruskog aviona u ovoj provinciji", navodi se u saopštenju ruskih zvaničnika.

Nakon krađe, talibanski guverner provincije Badakšan, u ime šefa privremene vlade Avganistana, Mohameda Hasana Akhunda, osnovao je komisiju za sprovođenje istrage, na čijem čelu je šef lokalne obaveštajne službe.

Osim toga, navodi se da su talibani, bliski šefu štaba Oružanih snaga Avganistana, prvi stigli na mesto pada aviona.

"Falkon 10" srušio se u nedelju u planinama avganistanske provincije Badakšan. Avion je obavljao privatni let medicinske evakuacije iz Pataje na Tajlandu do Moskve sa dva tehnička sletanja.

U letelici je bilo šest osoba, od kojih su četvoro članovi posade koji su preživeli (dva pilota i dva lekara), dok su dva putnika - supružnici poginuli u nesreći. 

Avion je upisan u državni registar civilnih aviona Rusije, a izvor u ruskim vazduhoplovnim krugovima kao mogući uzrok pada naveo je "grešku u proračunu goriva, koga verovatno nije bilo dovoljno".

Prema navodima ruskog Istražnog komiteta, verovatno je došlo do kvara motora, nakon čega je došlo do pada aviona koji je prevozio ruske putnike.

Zbog incidenta je pokrenut krivični postupak zbog kršenja pravila bezbednosti saobraćaja i rada vazdušnog saobraćaja, usled čega su poginule dve.

U padu poginuli ruski milioner i njegova supruga?

Strahuje se da su ruski milioner Anatolij Evsjukov (65) i njegova supruga Ana (64) poginuli kada je njihov avion udario u planinu u Avganistanu, piše Dejli mejl. Britanski list navodi da su njih dvoje, prema nekim izveštajima, bili u avionu "falkon 10" kada je nestao sa radara u ruralnom delu pokrajine Badahšan, na severoistoku Avganistana, u subotu.

Dodaje se da se Ana ozbiljno razbolela tokom luksuznog letovanja na Tajlandu i da je krenula nazad u Rusiju na lečenje.

Njenog supruga i biznis partnera Anatolija odlikovao je ruski predsednik Vladimir Putin za "odvažan" rad u izgradnji ekonomije u regionu Rostov, gde je bio guverner.

Nakon što je Ana dobila nepoznatu infekciju, što je zahtevalo priključenje na respirator, njen suprug je iznajmio medicinski avion da je prebaci iz bolnice u Pataji, u Moskvu.

Njihovom sinu Vitaliju (41) nije bilo dozvoljeno da uđe u avion jer samo jedan pratilac pacijenta može da bude u letelici. On je bio na redovnom letu za Moskvu, a onda je nakon sletanja čuo za tragediju.

Među ostalim žrtvama je Arkadij Gračev, bivši suprug Jekaterine Agapove, šefa kompanije koja je vlasnik aviona. Veruje se da je njih troje među šest putnika koji su nastradali u padu "falkona 10".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet