Fokus

Južna Koreja još nije donela odluku o vojnim vežbama sa SAD

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2021

-

22:56

Južna Koreja još nije donela odluku o vojnim vežbama sa SAD
Južna Koreja još nije donela odluku o vojnim vežbama sa SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Južna Koreja je saopštila danas da još nije doneta odluka o zajedničkim vojnim vežbama sa SAD, ali da ne bi trebalo da se stvaraju tenzije.

Južna Koreja i SAD redovno izvode vojne vežbe, uglavnom u proleće i na leto, ali Severna Koreja ih kritikuje, nazivajući ih "probom rata".

Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una, izjavila je u nedelju da će Južna Koreja, ako izvede planiranu zajedničku vojnu vežbu sa SAD, naštetiti odlučnosti dve Koreje da obnove odnose.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je danas da su Seul i Vašington razgovarali o vežbama, ali da odluka još nije doneta, preneo je Rojters.

"Nemamo komentar na njenu izjavu, ali vreme i način vežbi nisu finalizovani", rekao je portparol Ministarstva odbrane J. Koreje Bo Seung-Čan na konferenciji za novinare.

On je kazao da će saveznici doneti odluku nakon što razmotre situaciju sa kovidom 19, zajednički odbrambeni stav, planirani prenos ratne operativne kontrole i pitanje podrške diplomatskim naporima za uspostavljanje trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Li Džong-Džo, portparolka južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, koje se bavi međukorejskim poslovima, rekla je da vežbe ni u kom slučaju ne bi trebalo da budu izvor vojne napetosti.

Komentari (0)

Svet