Fokus

Krstić: Bajdenu se zamera ekonomski učinak, smatra se da je Tramp bolje vodio ekonomiju

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2024

-

12:45

Krstić: Bajdenu se zamera ekonomski učinak, smatra se da je Tramp bolje vodio ekonomiju
Krstić: Bajdenu se zamera ekonomski učinak, smatra se da je Tramp bolje vodio ekonomiju - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Građani administraciji američkog predsednika Džozefa Bajdena zameraju ekonomske učinke, imajući u vidu da je prethodnih godina inflacija obeležila ekonomiju SAD, iako je Bajden određenim regulativama uspeo da zaustavi inflaciju, smanji je i obezbedi dalji ekonomski rast SAD, izjavio je docent sa Fakulteta političkih nauka Milan Krstić.

On je za Tanjug rekao da se u poslednje vreme u SAD javljaju još neke teme pored ovih unutrašnjepolitičkih, a to su spoljnopolitičke teme zbog situacije u Izraelu.

"Jedan broj njegovih birača mu zamera da nije dovoljno oštar prema Tel Avivu, da bi Amerika trebalo da bude jasnija u tome da mora da se zaustavi rat u Gazi i da mora da se pronađe rešenje koje involvira dve države za Palestince i Izraelce", kaže Krstić.

Prema njegovoj oceni, postoje tri ključna faktora koja Bajdenu ne idu u prilog, od kojih je prvi percepcija njegovih godina i njegove agilnosti, odnosno mentalnih i fizičkih sposobnosti gde, kako je naveo, mnogi smatraju da on nije kadar da vodi državu u još jednom mandatu.

Drugi faktor, dodaje Krstić, je percepcija njegovih ekonomskih performansi i učinaka za vreme njegovog mandata. Prema rečima Krstića, iako neki objektivni pokazatelji ukazuju na to da američka ekonomija ide na bolje, da se oporavlja, da se inflacija smanjuje i da je nezaposlenost na rekordno niskom nivou, mnogi Amerikanci smatraju da je bivši američki predsednik Donald Tramp, makar do 2020. godine, bolje vodio ekonomiju.

"Treća stvar, koja je sada postala akutna, jeste pitanje upravljanja imigracijama, imajući u vidu da imamo veliki broj imigranata koji svakodnevno ulaze na teritoriju SAD. To je pitanje koje neke neopredeljenje birače može da odluči da stanu na Trampovu stranu, koji tu zagovara čvršći pristup nego Džozef Bajden", naveo je Krstić.

Dodaje da Teksas jeste tačka koje pokazuje koliko je duboka podeljenost između republikanaca i demokrata u vezi sa načinom upravljanja ilegalnim imigracijama.

"To nije tačka koja pokazuje bilo koju sklonost prema secesionizmu, iako postoje takvi pokreti u Teksasu, ali ove podela u Teksasu između guvernera Abota i američke federalne vlasti je podela na liniji konzervativaca i liberala u vezi sa tim kako treba upravljati ilegalnim imigracijama, gde republikanci zagovaraju čvrst pristup, izgradnju žica. To se nadovezaje na onaj Trampov narativ o izgradnji zidova, a nasuprot njih su demokrate koje zagovaraju daleko mekši pristup", rekao je Krstić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet