Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Nakon jučerašnjih napada na mete u Iraku i Siriji, Amerika pokrenula nove udare na Jemen

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, CNN

03/02/2024

-

08:30

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Nakon jučerašnjih napada na mete u Iraku i Siriji, Amerika pokrenula nove udare na Jemen
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Nakon jučerašnjih napada na mete u Iraku i Siriji, Amerika pokrenula nove udare na Jemen - Copyright Tanjug/AP/Palestinian Health Ministry, Fatima Shbair, Sam McNeil

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 120 dana. SAD su sinoć počele da izvode vazdušne napade na grupe u Iraku i Siriji koje su povezane sa Iranom. Gađani su objekti koje Iranska revolucionarna garda i sa njom povezane grupe koriste za napade na američke snage. Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je sinoć da je on izdao naređenje za napad i poručio: "Ako povredite Amerikanca, odgovorićemo". 

Ključni događaji:

  • SAD počele vazdušne napade na grupe koje podržava Iran u Siriji i Iraku
  • Bajden: Naredio sam napad, "ukoliko naudiš Amerikancu, mi ćemo odgovoriti"
  • Izrael nezadovoljan odlukom Bajdena da četvorici Izraelaca uvede sankcije
  • Izraelska vojska presrela raketu ispaljenu iz pravca Crvenog mora
  • Francuski šef diplomatije Sežurne na putovanju na Bliskom istoku
  • UN: Rafa je "pretis-lonac" očaja, hiljade Palestinaca i dalje beži na jug

 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.14 SAD izvode nove udare u Jemenu

Sjedinjene Američke Države pokrenule su danas seriju napada na mete povezane s Iranom u Jemenu.

Kako navodi Rojters, pozivajući se na izjave dva američka zvaničnika, ovo je drugi dan odmazde nakon smrtonosnog napada na američke trupe prošlog vikenda u Jordanu. Zvaničnici, koji su govorili pod uslovom anonimnosti, nisu izneli više detalja.

SAD su u petak izvele udare u Iraku i Siriji na više od 85 ciljeva povezanih sa iranskim Korpusom garde islamske revolucije i milicijama koje podržavaju, pri čemu je navodno ubijeno skoro 40 ljudi, podseća britanska agencija.

SAD su ove napade pokrenule iz odmazde nakon što su tri američka vojnika ubijena u američkoj vojnoj bazi u Jordanu.

21.28 Irak uručio notu otpravniku poslova SAD zbog američkih vazdušnih udara

Ministarstvo spoljnih poslova Iraka saopštilo je da je danas pozvalo na razgovor otpravnika poslova SAD u Bagdadu kako bi mu uručilo protestnu notu zbog nedavnih američkih vazdušnih napada u zapadnom Iraku.

Otpravnik poslova SAD primio je protestnu notu u kojoj je Irak izrazio svoju osudu američkih vazdušnih napada na iračke snage bezbednosti, kao i civilne lokacije u oblastima Akašat i Al Kaim, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe navodi da je u noti naglašeno odbijanje Iraka da od svojih teritorija napravi arenu za obračun između sukobljenih zemalja, rekavši da Irak ''nije odgovarajuće mesto za slanje poruka i pokazivanje sile između protivnika", prenosi Sinhua.

20.19 Borelj: EU nije obustavila pomoć UNRWA, bilo je mnogo dezinformacija

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da Evropska komisija nije obustavila finansiranje Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), ističući da je bilo mnogo dezinformacija o ovom pitanju u poslednje vreme.

"Da razjasnim jednu stvar: Evropska komisija, ili ako hoćete, Evropska unija, nije suspendovala finansiranje UNRWA. Pre nekoliko dana dogodilo se 'efekat grudve snega' da svi obustavljaju finansiranje, i pošto su svi to uradili, onda navodno moramo i mi tako", rekao je Borelj, kako je objavljeno na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS)

On je dodao da se danas u Briselu razgovaralo o situaciji u Gazi i o optužbama na račun dela osoblja UNRWA, da su učestvovali u napadu na Izrael 7. oktobra.

profimedia

 

19.47 Kanal 12: Izrael očekuje odgovor od Hamasa u narednih dan, dva

Izrael očekuje od Hamasa da u narednih dan ili dva dobije odgovor na pitanje da li je ta militantna grupa spremna da počne pregovore o oslobađanju izraelskih talaca, preneo je Kanal 12.

Izrael se nadao da će danas dobiti odgovor, ali, kako navodi Tajms of Izrael, izgleda da politički lider Hamasa Ismail Hanije odugovlači.

19.29 Berbok: Izraelska ofanziva na Rafu bi bila pogrešna

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je danas da bi ofanziva izraelske vojske na najjužniji deo Pojasa Gaze bila pogrešna.

"Preduzimati akcije u Rafi, kako je najavio izraelski ministar odbrane, ne bi bio opravdan, to je trenutno najnaseljenije mesto (u Pojasu Gaze)", rekla je Berbok za RND.

Tajms of Izrael objavio je da izraelska vojska (IDF) planira da proširi operacije u oblast Rafe, navodeći da je izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao da bi IDF mogao da dođe do Hamasove brigade u Rafi i uništi je.

Berbok je rekla da je bila šokirana kada je čula takve planove, preneo je Dojče vele.

"Većina žrtava su žene i deca. Hajde samo da zamislimo da je reč o našoj deci. Zajedno sa američkim partnerima, stavila sam do znanja izraelskoj vladi da narod u Gazi ne može da se pretvori u vazduh", poručila je Berbok.

19.00 Šef turskih obaveštajaca se susreo sa Ismailom Hanijeom

Šef turske obaveštajne službe (MIT) Ibrahim Kalin sastao se danas sa predsednikom političkog krila palestinskog Hamasa, Ismailom Hanijeom i njegovom delegacijom u glavnom gradu Katara, Dohi.

Kako prenosi turski list Hurijet, na sastanku je istaknuto da je uspostavljanje nezavisne palestinske države, sa Jerusalimom kao glavnim gradom, osnova regionalne stabilnosti.

Dodaje se i da je jedna od glavnih tema sastanka bila je razmena zarobljenika, kao i razvoj situacije u Gazi, obezbeđivanje primirja i traženje načinia da se okonča izraelska opsada. Hanije, koji je bivši palestinski premijer, rukovodi političkim krilom Hamasa iz Dohe, gde trenutno živi.

16.00 Irački premijer proglasio trodnevnu žalost zbog žrtava vazdušnih udara SAD

Premijer Iraka Muhamed Šija al-Sudani proglasio je tri dana žalosti nakon američkih napada tokom noći. Pres služba iračkog ambasadora objavila je da je Al-Sudani proglasio trodnevnu žalost u svim državnim resorsima i institucijama, navodi Iračka novinska agencija (INA).

"Molimo se za milost mučenika, pripadnika naših oružanih snaga i civila koji su ubijeni u bombardovanju američkih snaga područja Akašata i Al-Kaima, zapadno od pokrajine Anbar", navodi se u saopštenju.

15.40 SAD: Oborili smo nekoliko bespilotnih letelica iznad Crvenog mora

Američka Centralna komanda (Centcom) saopštila je danas da su američke snage oborile nekoliko bespilotnih letelica iznad Crvenog mora. Letelice su oborene u petak, a dodaje se i da su uništena četiri drona koja su pobunjenici Huti planirali da ispale sa teritorije Jemena, navodi Rotjers. "Američke snage identifikovale su bespilotne letelice u oblastima koje kontrolišu Huti u Jemenu i utvrdile da predstavljaju neposrednu pretnju teretnim brodovima i američkim ratnim brodovima u regionu", istakli su iz Centcoma.

AP/AP Photo

 

15.37 Hamas: Vašington udarima na Siriju i Irak samo doliva ulje na vatru na Bliskom istoku

Palestinski militantni Hamas osudio je noćašnje vazdušne udare SAD na Siriju i Irak, ocenivši da Vašington "doliva ulje na vatru" na Bliskom istoku. Hamas dodaje da SAD snose "punu odgovornost za posledice ovog agresivnog napada na Irak i Siriju", preneo je "Tajms of Izrael". "Vi koji dolivate ulje na vatru, uveravamo vas da region neće dobiti stabilnost, ni mir, dok se cionistička agresija, genocidni zločini i etničko čišćenje Palestinaca u Pojasu Gaze ne zaustavi", navela je ta palestinska grupa.

15.13 Izrael zasipa stanovnike Gaze propagandnim lecima protiv Hamasa

Avioni izraelskog ratnog vazduhoplovstva zasuli su Pojas Gaze pamfletima naslovljenim sa "Realnost", u kojima stanovništvo poziva da se "probudi" i shvati da "Hamas ubija njihovu decu". Taj pamflet uključuje članke o sankcijama EU uvedene lideru Hamasa Jahji Sinvaru, o povećanju humanitarne pomoći i negiranju tvrdnji "portparola terorističke grupe", prenosi "Tajms of Izrael".

"Spalili su narodni novac na pravljenje tunela i kupovinu oružja. Uništili su sve dobro, tukli vas i mučili, terali vaše porodice na ulice, a oni se kriju u tunelima. Ćutite? Sve ovo je samo kap u moru. Vaša budućnost je u vašim rukama", piše u izraelskim lecima bačenim u Pojas Gaze.

Associated Press

15.02 BBC: Odmazda SAD odlagana da bi se izbegao direktan sukob SAD i Irana

Američka vojna odmazda za napad na američke vojnike u Jordanu počela je kasnije nego što se očekivalo da bi se omogućilo Iranu da povuče svoje osoblje sa ciljnih lokacija i izbegne širi sukob između SAD i Irana, ocenjuju spoljnopolitički eksperti za BBC. U međuvremenu je Bajdenova administracija počela da se suočava sa nezgodnim pitanjima i kritikama republikanaca usmerenim da vreme i snagu američkog vojnog odgovora, prenosi BBC.

"Američki udari usmereni su na smanjenje vojnih kapaciteta frakcija koju podržava Iran, ali ne i na eskalaciju sukoba između Vašingtona i Teherana, iako to verovatno neće sprečiti neke buduće napade", izjavio je za BBC Mik Malroj, bivši zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane za Bliski istok.

14.37 Zaharova: O američkim udarima na Irak i Siriju treba da se razgovara u SB UN

Rusija je osudila američke vazdušne napade u Iraku i Siriji i smatra da situacija treba da se razmatra u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Jasno je da su vazdušni napadi namerno upereni ka tome da se dalje rasplamsa konflikt. Konstantim napadima, skoro bez pauze, na objekte navodnih proiranskih grupa u Iraku i Siriji, SAD namerno pokušavaju da uvuku najveće zemlje regiona u konflikt", istakla je Zaharova, preneo je Rojters.

14.20 Ministarstvo u Gazi: U poslednja 24 sata ubijeno još 107 Palestinaca

Najmanje 107 Palestinaca je ubijeno, a 165 je ranjeno u poslednja 24 sata u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze. Dodaje se da je u poslednja 24 sata "izraelska okupacija počinila 12 masakra nad porodicama u Pojasu Gaze", navodi Anadolija. "Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima jer spasioci ne mogu da dođu do njih", ističe se u saopštenju. Od 7. oktobra je, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti, ubijeno najmanje 27.238 Palestinaca, uglavnom žena i dece, a 66.452 povređeno.

Associated Press

13.08 UAE izdvojili pet miliona dolara za podršku operacijama UN u Pojasu Gaze

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) izdvojili su pet miliona dolara za podršku humanitarnim operacijama Ujedinjenih nacija u Pojasu Gaze i podršku višem koordinatoru UN za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Gazu Sigrid Kag u njenim naporima da ublaži patnje naroda Gaze i poveća isporuku hitne humanitarne pomoći, javila je danas državna novinska agencija WAM.

Ministar spoljnih poslova UAE šeik Abdulah bin Zajed Al Nahjan razgovarao je juče sa Kag u Abu Dabiju o pogoršanju humanitarne krize u Pojasu Gaze, kao i načinima za rešavanje njenih posledica slanjem hitne pomoći u cilju ublažavanja patnje civila.

12.56 Palestina upozorava na posledice ako Rafa bude napadnuta

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je na posledice moguće izraelske vojne operacije na grad Rafa. Ministarstvo je saopštilo da bi takva operacija rezultirala "uništenjem oko 1,5 miliona Palestinaca ili pokušajem njihovog raseljavanja", prenosi Al Džazira pozivajući se na saopštenje koje citira palestinska novinska agencija Vafa.

12.18 Borelj izrazio zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

"Neprekidno uozoravamo da je Bliski istok uzavreli kotao koji u svakom trenutku može da eksplodira. Ima sukoba i na granici sa Libanom, postoje napadi u Siriji, postoje napadi u Iraku, napadi u Crvenom moru. Zato smo pozivali sve da pokušaju da izbegnu eskalaciju. Dok traje rat u Gazi, veoma je teško poverovati da će se, na primer, situacija u Crvenom moru popraviti, jer je jedno povezano sa drugim. To je domino efekat u regionu", upozorio je Borelj na konferenciji za medije.

On je najavio da će danas biti održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU (Gimnih format) na kojem će se razgovarati o tri dominantne teme - Bliskom istoku, Ukrajini i Africi.

12.10 Iran: Američki vazdušni napadi krše suverenitet Iraka i Sirije

Iransko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je noćašnje vazdušne udare SAD u Iraku i Siriji i optužilo zvanični Vašington da je "povredio suverenitet i teritorijalni integritet" te dve zemlje. U saopštenju portparola iranskog ministarstva spoljnih posova Nasera Kananija navodi se da su američki napadi "još jedan avanturistički i strateški promašaj Sjedinjenih Država koji će rezultirati povećanjem napetost i nestabilnosti u regionu", prenosi Rojters.

12.00 Rojters: Na američku bazu Al-Harir u Iraku danas nisu izvršeni napadi

Na američku vazdušnu bazu Al-Harir na severu Iraka danas nisu izvršeni napadi, rekla su tri neimenovana bezbednosna izvora za Rojters, demantujući na taj način tvrdnje militanata iz Islamskog otpora u Iraku da su gađali bazu. Grupa islamski otpor saopštila je, nekoliko sati nakon što su SAD izvršile napade na ciljeve u Iraku i Siriji koji su u vezi sa Iranom, da su njeni pripadnici pogodili vazdušnu bazu Al Harir na severu Iraka.

10.26 Rasol: Američki vazdušni napadi kršenje suvereniteta Iraka

Portparol iračke vojske Jahja Rasol nazvao je sinoćne vazdušne napade SAD na Irak i Siriju "kršenjem suvereniteta Iraka", prenosi Rojters.

"Ovi vazdušni napadi predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, podrivaju napore iračke vlade i predstavljaju pretnju koja bi mogla da ima katastrofalne posledice po Irak i region", rekao je Rasol u saopštenju.

AP Photo/Karim Kadim

 

10.15 Islamski otpor gađao američku vazdušnu bazu u Iraku

Militanti Islamskog otpora u Iraku u subotu su gađali vazdušnu bazu Al Harir u kojoj se nalaze američke snage u severnom Iraku, saopštila je grupa, a prenosi Rojters.

09.55 Velika Britanija podržala američke napade na Siriju i Irak

Velika Britanija je nazvala SAD svojim "postojanim" saveznikom i rekla da podržava pravo vašingtona da odgovori na napade. "Velika Britanija i SAD su čvrsti saveznici. Ne bismo komentarisali njihove operacije, ali podržavamo njihovo pravo da odgovore na napade. Mi smo dugo osuđivali destabilizujuću aktivnost Irana u celom regionu, uključujući njegovu političku, finansijsku i vojnu podršku nizu militantnih grupa", navodi se u saopštenju.

09.45 Damask: Američka okupacija sirijske teritorije "ne može da se nastavi"

Damas je u subotu saopštio da američka okupaija sirijske teritorije "ne može da se nastavi" nakon što je Vašington izveo udare u znak odmazde za napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika u Jordanu.

U napadima preko noći je ubijeno "više civila i vojnika, ima ranjenih i nanesena je značajna šteta javnoj i privatnoj imovini", navodi se u saopštenju sirijske vojske.

"Okupacija delova sirijske teritorije od strane američkih snaga ne može da se nastavi", dodaje se i potvrđuje "odlučnost vojske da oslobodi svu sirijsku teritoriju od terorizma i okupacije".

09.30 Sirija osudila američke udare

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u subotu noćašnje američke vazdušne napade na više od 85 ciljeva u Siriji i Iraku koji su povezani sa iranskom Revolucionarnom gardom i milicijom koje ona podržava.

"Ono što su SAD počinile poslužilo je za podsticanje sukoba na Bliskom istoku na veoma opasan način", navelo je ministarstvo spoljnih poslova Damaska u saopštenju u koje je uvid imao Rojters.

08.33 Američka vojska: Bačeno više od 125 bombi na 85 ciljeva

Centralna komanda američke vojske saopštila je da je koristila više od 125 bombi u napadu koji se dogodio sinoć oko ponoći po lokalnom vremenu, što je opisano kao prvi od višestrukih napada na te grupe.

"Vojsne snage SAD su pogodile više od 85 ciljeva, sa brojnim avionima, uključujući bombardere dugog dometa, koji su doleteli iz Sjedinjenih država", navodi se u saopštenju.

Napadi su bili usmereni na objekte za koje se veruje da su pod kontrolom IRGC i srodnih grupa milicija.

Nije poznato koliko su precizni bili napadi, kao i broj žrtava.

08.32 Komandant Iranske garde: Nećemo rat sa SAD, ali se ni ne plašimo

Komandant Iranske revolucionarne garde (IRGC) Hosein Salami izjavio je, povodom američkih pretnji Iranu usred pojačanih tenzija zbog pogibije tri američka vojnika u Jordanu, da Teheran ne traži rat sa Vašingtonom, ali i da se ne plaši toga.

"Ono što je zajedničko nama i vama je da se poznajemo. Mi ne tražimo rat, ali ga se i ne plašimo. Nismo ratni huškači, već branimo sebe i svoju čast. Nećemo dozvoliti da bilo koja pretnja ostane bez odgovora“, rekao je Salami obraćajući se vlastima SAD.

08.28 Iračka vojska: Vazdušni napadi SAD pokrenuti na iračke pogranične oblasti

Američki vazdušni napadi pokrenuti su na iračke pogranične oblasti, saopštila je iračka vojska, upozoravajući da bi napadi mogli da izazovu nestabilnost u regionu.

"Vazdušni napadi predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka, podrivaju napore iračke vlade i predstavljaju pretnju koja bi mogla da dovede do katastrofalnih posledica u Iraku i regionu", rekao je portparol iračke vojske Jahja Rasol, preneo je Rojters.

08.10 Bajden: Naredio sam napad - ukoliko naudiš Amerikancu, mi ćemo odgovoriti

Bela kuća je objavila saopštenje Džoa Bajdena nakon vesti da su SAD pokrenule vazdušne napade na ciljeve u Siriji i Iraku kao odgovor na nedeljni napad dronom na američku vojnu bazu u kojem su ubijena tri vojnika, prenosi Gardijan.

U saopštenju stoji: "Danas popodne, po mom naređenju, američke vojne snage su gađale mete na objektima u Iraku i Siriji koje IRGC i povezane milicije koriste za napad na američke snage. Naš odgovor je počeo danas. Nastaviće se u vreme i na mestima koje mi izaberemo. Sjedinjene Države ne traže sukob na Bliskom istoku niti bilo gde drugde u svetu. Međutim, neka znaju ovo svi oni koji bi mogli da nam naude: ukoliko povrediš Amerikanca, mi ćemo odgovoriti".

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

07.57 Šta znače američki udari na mete u Iraku i Siriji?

Napadi koje je Amerika sinoć počela da izvodi na mete u Iraku i Siriji verovatno će biti početak serije udara većeg obima na milicije koje podržava Iran i koje su izvele napade na američke trupe na Bliskom istoku, navela su dva američka zvaničnika, a prenosi CNN.

Zvaničnici su nagovestili da bi ovi američki napadi mogli da budu značajniji nego napadi koji su izvođeni prethodnih nedelja na grupe koje podržava Teheran, a koji su primarno bili fokusirani na skladišta oružja i postrojenja za obuku.

CNN piše da Bajdenova administracija sada želi da bude faktor odvraćanja i da zaustavi dalje napade, ali i da izbegne sukob punih razmera sa Iranom koji bi bio žestok udarac za region gde već bukti rat Izraela i Hamasa.

07.20  SAD tokom noći počele vazdušne napade na grupe koje podržava Iran u Siriji i Iraku

Sjedinjene Države su počele sinoć vazdušne napade protiv grupa koje podržavaju Iran u Siriji i Iraku, rekla su dva američka zvaničnika za CBS News, a prenosi BBC. Ovi napadi su odgovor na napad na američku bazu u Jordanu u kojem su ubijena tri američka vojnika, a još desetine  povređeno.

06.55 Izraelska vojska presrela raketu ispaljenu iz pravca Crvenog mora

Izraelska vojska saopštila je juče da je presrela raketu zemlja-zemlja koja je navodno bila ispaljena na izraelski lučki grad Eilat iz pravca Crvenog mora. Balistička raketa, koju je navodno lanisrala jemenska pobunjenička grupa Huti koje podržava Iran, oborena je pomoću sistema protivvazdušne odbrane dugog dometa ''Strela'', saopštila je vojska, a prenosi Tajms of izrael.

06.00 Izrael nezadovoljan odlukom Bajdena da četvorici Izraelaca uvede sankcije

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu kritikovao je američke sankcije prema Izraelcima umešanim u nasilje nad Palestincima na Zapadnoj obali. Ova reakcija je došla nakon što je predsednik Džozef Bajden potpisao izvršnu naredbu kojom se uvode sankcije četvorici izraelskih državljana zbog učešća u nasilju jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali prema Palestincima.

 

Komentari (0)

Svet