Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Arapska liga pozvala SB UN da donese obavezujuću odluku o prekidu napada na Gazu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2024

-

07:53

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 108 dana. SAD i Velika Britanija započele su novi zajednički vazdušni napad na ciljeve Huta u Jemenu što je drugi zajednički napad dve zemlje od 11. januara. Prethodno je američki vicegeneral saopštio da je Iran direktno umešan u napade jemenskih Huta na teretne brodove u Crvenom moru. U međuvremenu, u izraelskim vojnim udarima na južni grad Kan Junis u Gazi poginulo je 50 Palestinaca, dok je najmanje 100 ranjeno.

Ključni događaji: 

  • SAD i Velika Britanija započele novi vazdušni napad na ciljeve Huta u Jemenu
  • Američki viceadmiral: Iran direktno umešan u napade Huta na teretne brodove
  • Netanijahu: Nema nikakvog predloga Hamasa o oslobađanju talaca
  • Borelj: Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rešenje s dve države
  • U Kan Junisu poginulo najmanje 50 osoba, IDF zatvorio dve bolnice
  • Izraelska vojska saopštila da su iz Libana ispaljene tri rakete na sever Izraela
  • Od početka rata ubijeno 25.295 Palestinaca, ranjeno 63.000

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu:

23.55 SAD izvele vazudšne napade na militante u Iraku

Sjedinjene Američke Države su večeras izvele vazdušne napade u Iraku na militante koje podržava Iran, nakon napada na američke snage, objavio je CNN, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

Nije poznato koliko je lokacija napadnuto, niti kojim projektilima su gađane.

Udari su usledili samo nekoliko dana nakon što je američko osoblje u vazdušnoj bazi Al Asad u Iraku povređeno u napadu balističkim projektilima i raketama.

Iz američke Centralne komande su saopštili da je većina projektila i raketa presretnuta, ali da su neki projektili ipak pogodili bazu. Portparol Pentagona Pet Rajder rekao je da su četiri američka vojnika dobila traumatsku povredu mozga usled napada.

23.20 Zvaničnica SAD: Ne sme da dođe do prisilnog iseljavanja civila u Gazi

Američka podsekretarka za civilnu bezbednost, demokratiju i ljudska prava Uzra Zeja izjavila je danas da ne sme da dođe do prisilnog iseljavanja civila u Pojasu Gaze. Ona je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekla da SAD nastavljaju da traže od izraelskih zvaničnika da učine više na zaštiti civila i da poštuju međunarodno pravo.

22.49 Predstavnici arapskih zemalja napustili sednicu SB UN tokom govora Erdana

Predstavnici nekoliko arapskih zemalja napustili su današnju sednicu Saveta bezbednosti o situaciji u Gazi tokom govora izraelskog ambasadora Gilada Erdana.

Nakon obraćanja palestinskog ministra spoljnih poslova Rijada al Malikija, reč je dobio Erdan, međutim određeni broj diplomata je napustio salu gde se održava sednica, prenosi RIA.

Oni su se vratili tek pošto je izraelski zvaničnik završio svoje izlaganje.

Erdan je tokom govora rekao da je palestinska militantna grupa Hamas pretvorila Pojas Gaze u "ratnu mašinu", otkako su se izraelske snage povukle iz te oblasti pre 18 godina.

22.23 Lavrov: SB UN da nastavi da poziva na primirje,diskusije o danu posle besmislene

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da nastavi da poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, dodavši da su diskusije o "danu posle" besmislene.

"Savet bezbednosti tek treba da pruži adekvatan odgovor da okonča sukob i preduzme korake da spreči dalju destabilizaciju Bliskog istoka zbog stava Sjedinjenih Država, koje stavljaju veto na rezolucije o prekidu vatre, omogućavajući nastavak kolektivnog kažnjavanja Palestinaca", rekao je Lavrov na sednici SB UN o situaciji u Gazi.

21.28 Erdan: Hamas pretvorio Gazu u ratnu mašinu

Izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je danas da je Hamas pretvorio Pojas Gaze u "ratnu mašinu", otkako su se izraelske snage povukle iz Gaze pre 18 godina. "Neki se zalažu za trajni prekid vatre, čime bi Hamas ostao na vlasti. To bi Izrael stavilo u egzistencijalni rizik jer Hamas nastoji da uništi Izrael", rekao je Erdan na sednici Saveta bezbednosti UN o situaciji u Gazi.

On je, međutim, dodao da bi se ''rat bi se odmah završio'' kada bi Hamas oslobodio taoce koje drži u Gazi. Erdan je dodao da je prelivanje sukoba bilo planirano, aludirajući na napade Huta iz Jemana na komercijalne brodove u Crvenom moru.

20.43 Gutereš: Neprihvatljivo izraelsko odbacivanje rešenja o dve države

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je neprihvatljivo to što izraelska vlada odbacuje rešenje o dve države. "Neprihvatljivo je uzastopno odbacivanje rešenja o dve države na najvišem nivou izraelske vlade", rekao je Gutereš na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Pojasu Gaze.

Profimedia

 

On je zatražio momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze. Istakao je da ništa ne može da opravda "namerno ubijanje, ranjavanje ili otmicu civila", kao ni seksualno nasilje i neselektivno lansiranje raketa prema njima.

Gutereš je naveo da Izrael predlaže dvomesečnu pauzu u borbama u zamenu za "postepeno oslobađanje" preostalih talaca u Gazi, objavljeno je na sajtu UN.

18.59 Arapska liga pozvala SB UN da donese obavezujuću odluku o prekidu napada na Gazu

Arapska liga pozvala je danas na hitnom sastanku te organizacije Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) da donese obavezujuću odluku da budu zaustavljeni izraelski napadi na Pojas Gaze. Na poziv Palestine, Arapska liga je održala hitan sastanak na nivou stalnih članica u sedištu u Kairu, pod predsedavanjem Maroka, javila je Anadolija.

U saopštenju nakon sastanka, navodi se da je Arapska liga zatražila od SB UN da ispuni svoje odgovornosti u održavanju međunarodnog mira i bezbednosti i da donese obavezujuću odluku da se zaustave izraelski zločini protiv palestinskog naroda i da se izraelska vojska povuče iz Pojasa Gaze.

17.34 Levi: Nema prekida vatre koji predviđa ostanak talaca u Gazi i Hamasa na vlasti

Izrael neće pristati na sporazum o prekidu vatre sa Hamasom koji predviđa ostanak talaca u Gazi i Hamasa na vlasti u toj palestinskoj enklavi, izjavio je danas portparol vlade Izraela Ejlon Levi. On je dodao da su u toku napori da se oslobode taoci, ali je odbio da o tome iznese više pojedinosti, objasnivši da tim ljudima životi vise o koncu, prenosi Rojters.

Upitan o izveštajima o sporazumu o prekidu vatre u Gazi, Levi je rekao da su ciljevi nepromenjeni. "Uništenje vlasti i vojske Hamasa u Pojasu Gaze i povratak svih taoca. Neće biti prekida vatre koji predviđa ostanak talaca u Gazi i Hamasa na vlasti", rekao je Levi.

17.27 Iran: Hamnei pozvao islamske zemlje širom sveta da prekinu sve veze sa Izraelom

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je danas islamske zemlje širom sveta da prekinu sve veze sa Izraelom umesto da mu pomažu. "Zadatak za sve islamske zemlje je da preseku svaku arteriju izraelskog cionističkog režima. Oni moraju da prekinu svoje političke i ekonomske veze sa Izraelom umesto da mu pomažu", rekao je Ali Hamnei za novinsku agenciju IRNA, prenosi TASS.

15.44 Borelj: Izraelu se ne može dozvoliti da blokira stvaranje palestinske države

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je u Briselu da se Izraelu ne može dozvoliti da jednostrano blokira stvaranje palestinske države nakon rata u Pojasu Gaze.

"Jedna stvar je jasna - Izrael ne može imati pravo veta na samoopredeljenje palestinskog naroda", rekao je Borelj na konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem.

Borelj je ukazao da Ujedinjene nacije priznaju i da su mnogo puta priznale pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje i da zbog toga niko ne može da stavi veto na to, objavio je Tajms of Izrael.

Komentari dolaze nakon što je Borelj u ponedeljak predsedavao razgovorima ministara spoljnih poslova članica EU i najviših diplomata Izraela, Palestinske uprave i ključnih arapskih država.

Borelj je izneo mapu puta koja uključuje međunarodnu konferenciju o rešenju izraelsko-palestinskog pitanja sa dve države.

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da postoji "međunarodni konsenzus o neophodnosti rešavanja sukoba na osnovu rešenja sa dve države".

"Vreme je da se to sprovede i međunarodna zajednica ima sredstva, ima resurse, ima mehanizme da to učini", naveo je Šukri.

profimedia

 

14.40 MSP Sirije osudilo vazdušne udare Jordana u kojima su poginule žene i deca

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da "nema opravdanja" za vazdušne udare Jordana u kojima su poginule žene i deca u Siriji. Jordan je tokom poslednjih nedelja pojačao bezbednosnu kampanju protiv krijumčara narkotika nakon prošlomesečnih sukoba sa više desetina osumnjičenih za veze sa proiranskim milicijama koje preko granice sa Sirijom prenose velike terete droge, zajedno s oružjem i eksplozivom, navodi Rojters.

14.10 Državni vrh Izraela najavio nastavak rata punom snagom, uprkos pogibiji vojnika

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu, ministar odbrane Joav Galant i ministar ratnog kabineta Beni Ganc saopštili su danas, u zajedničkoj video izjavi, da će rat protiv Hamasa biti nastavljen punom snagom, uprkos jučerašnjoj pogibiji 24 izraelska vojnika. "Klanjamo se sećanju na naše pale borce, a ipak ni na trenutak ne prestajemo da težimo zacrtanom cilju – ostvarenju potpune pobede. Zajedno ćemo se boriti i zajedno ćemo pobediti", rekao je Netanjahu uoči sastanka u Ramat Korazimu sa čelnicima opština na severu Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

13.55 Primećene letelice bez posade nadomak jemenske luke Moka

Britanske vlasti istražuju izveštaje o aktivnostima letelica bez posade na oko 85 kilometara južno od jemenskog lučkog grada grada Moke, saopštila je danas agencija za pomorske puteve i trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO). UKMTO navodi da je primila izveštaje o aktivnostima dronova kod obala Jemena,preneo je Rojters. Proiranski pobunjenici Huti napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela.

13.32 Huti poručili da američki i britanski vazdušni udari neće ostati bez odgovora

Jemenski pobunjenici, proiranski Huti poručili su da američki i britanski vazdušni udari "neće ostati bez odgovora", preneli su američki mediji. Avioni Tajfun i Vojadžer britanskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) vratili su se danas u bazu Akrotiri na Kipru nakon što su izveli vazdušne napade na vojne ciljeve Huta u Jemenu, prenosi CNN.

"Američki i britanski vazdušni napadi izvedeni tokom protekle noći neće ostati bez odgovora", poručio je na svom X nalogu portparol jemenske pobunjeničke grupe i potvrdio da su američki i britanski avioni danas napali četiri provincije i izvršili ukupno 18 vazdušnih udara.

Portparol je rekao da je 12 vazdušnih udara izvršeno na ciljeve u glavnom gradu Sani, tri na grad Hodejdu, dva na Taiz i jedan na Al Bajdu. Današnji napadi ratne avijacije SAD i Velike Britanije su osmi talas napada na infrastrukturu jemenskih pobunjenika u nešto više od 10 dana, navodi se u zajedničkom saopštenju američkih i britanskih snaga.

profimedia

 

11.53 Hezbolah gađao kancelariju kontrole leta na severu Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah saopštila je danas da je ispalila projektile na kancelariju kontrole vazdušnog saobraćaja u Meronu, na severu Izraela. Ranije ovog meseca Izraelske odbrambene snage navele su da je ta zgrada oštećena u raketnom napadu Hezbolaha. Prema saopštenju izraelske kompanije za snabdevanje električnom energijom, u toj oblasti dolazi do prekida napajanja električnom energijom, verovatno zbog raketne vatre, prenosi Tajms of Izrael. Hezbolah je u poslednjih nekoliko sati, prema pisanju izraelskih medija, ispalio najmanje tri projektila na severni Izrael.

11.40 Izraelska vojska: Ubijeno desetine terorista, završeno opkoljavanje Kan Junisa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je ubila "desetine terorista" tokom žestokih borbi u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, kao i da su njene trupe tokom noći završile opkoljavanje grad Kan Junis. "Trupe IDF-a izvele su opsežnu akciju tokom koje su opkolile Kan Junis i proširile operaciju u toj oblasti", navedeno je u saopštenju, prenosi Tajms of Izrael.

Associated Press

10.10 Netanjahu: Doživeli smo jedan od najtežih dana u ratu, nastavljamo do pobede

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas, nakon što je u eksploziji u Pojasu Gaze poginuo 21 izraelski vojnik, da će Izrael nastaviti borbe u Gazi do "apsolutne pobede", uprkos tome što je pretrpeo jedan od najtežih dana od početka vojne ofanzive na palestinsku enklavu. "Juče smo doživeli jedan od najtežih dana od izbijanja rata. U ime naših heroja, u ime naših života, nećemo prestati da se borimo do apsolutne pobede", rekao je Netanjahu, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

09.30 Kameron: Nastavićemo akcije usmerene na uništenje vojne sposobnosti Huta

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron izjavio je danas da će se akcije usmerene na uništenje vojne sposobnosti Huta nastaviti, nakon što su SAD i Britanija izvele još jedan talas napada na jemenske pobunjenike. "Ono što smo ponovo uradili jeste da pošaljemo najjasniju moguću poruku da ćemo nastaviti da degradiramo njihovu sposobnost da izvode ove napade“, rekao je Kameron, prenosi Rojters.

07.52 Najmanje 21 izraelski vojnik poginuo u eksploziji u Pojasu Gaze

Izraelska vojska je saopštila da je njenih 10 pripadnika poginulo u Pojasu Gaze, kada su se dve zgrade srušile nakon velike eksplozije, a tenk navodno pogođen projektilom. Kako prenosi Tajms of Izrael, iIzraelska vojska još istražuje uzrok eksplozije, ali se smatra da ju je izazvao projektil ispaljen na zgradu u kojoj su bile uskladištene mine.

07.05 Ministri spoljnih poslova EU "zbunjeni" zbog predloga Izraela

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izazvao je kontroverzu nakon što je iskoristio važan sastanak ministara spoljnih poslova EU za promovisanje plana za izgradnju veštačkog ostrva kod obale Gaze.

Ministarski sastanak EU u ponedeljak imao je za cilj da se razgovara o humanitarnoj krizi koja je zahvatila pojas Gaze i potencijalnim prvim koracima ka mirnom rešenju dugoročnog sukoba između Izraela i Palestine.
 
Šef za spoljne poslove EU Žozep Borelj rekao je da je Kacova intervencija tokom sastanka bila "irelevantna" za diskusiju.

"Mislim da je ministar mogao bolje da iskoristi svoje vreme da se brine o situaciji u svojoj zemlji ili velikom broju poginulih u Gazi", rekao je Borelj novinarima posle sastanka.

profimedia

 

06.51 Netanijahu: Izrael se neće obavezati na okončanje rata nakon oslobađanja talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se Izrael ne može obavezati na okončanje rata, ako planira da nastavi borbe nakon oslobađanja talaca.Netanjahu je predstavnicima porodica talaca tokom današnjeg sastanka rekao da su informacije o Hamasovom predlogu za oslobađanje njihovih najmilijih lažni i da ta militantna grupa nije iznela takvu ponudu. Međutim, dodao je, Izrael je stavio sopstvenu ponudu na sto, ne navodeći više detalja, kako ne bi naštetio pregovorima, prenosi Tajms of Izrael.

06.35 Borelj: Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rešenje s dve države

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je pred početak sastanka EU posvećenog mirovnom planu za Gazu, da od sada neće govoriti o mirovnom procesu, već da želi rešenje sa dve države.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

"Situacija u Pojasu Gazi ne može da bude gora... Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, već želim proces rešenja sa dve države", rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu, kako navodi Tajms of Izrael.

06.14 Američki viceadmiral: Iran direktno umešan u napade Huta na teretne brodove

Iran je vrlo direktno umešan u napade jemenskih Huta na teretne brodove u Crvenom moru, nakon izraelskog napada na palestinski Hamas, rekao je komandant američke mornarice za Bliski istok, viceadmiral Bred Kuper. On je potvrdio da su se napadi povezani sa ranijim iranskim pretnjama, koje su se ticale samo Persijskog zaliva i Ormuskog moreuza, sada proširili na veći deo Bliskog istoka.

06.00 SAD i Velika Britanija izvele novi vazdušni napad na ciljeve Huta u Jemenu

SAD i Velika Britanija izvele su novi zajednički vazdušni napad na ciljeve Huta u Jemenu, prenela su dva američka zvaničnika CBS-u. Zvaničnici su rekli da su u napadima bili uključeni američki borbeni avioni sa nosača Ajzenhauer.

Komentari (0)

Svet