Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Napad 7. oktobra na Izrael bio "neophodan korak", Borelj sutra predstavlja plan za mir

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2024

-

08:32

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Napad 7. oktobra na Izrael bio "neophodan korak", Borelj sutra predstavlja plan za mir
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Hamas: Napad 7. oktobra na Izrael bio "neophodan korak", Borelj sutra predstavlja plan za mir - Copyright AP Photo/Ariel Schalit/ Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 106 dana, a situacija na Bliskom istoku je tenzična da mnogi strahuju od prelivanja sukoba. Izraelski vojnici otkrili su na kraju klimetarskog tunela u kome su bile postavljene mine u Pojasu Gaze skučene ćelije u kojima je Hamas, kako je navela izraelska vojska, držao oko 20 talaca. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da je pravo palestinskog naroda da izgradi sopstvenu državu koju moraju svi da priznaju. Istovremeno, predsednik Irana Ebrahim Raisi obećao je da će kazniti Izrael za jučerašnji napad u kojem je ubijeno pet pripadnika Iranske revolucionalne garde u Siriji.

Ključni događaji:

  • Izraelski vojnici otkrili tunel u Gazi u kome je Hamas ranije držao neke taoce
  • U izraelskom napadu na južni Liban ubijen pripadnik Hezbolaha i jedan Libanac
  • U izraelskom napadu na Damask poginulo pet pripadnika Iranske revolucionarne garde
  • Antivladini protesti u Tel Avivu i Jerusalimu

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu: 

Euronews

 

23.01 Netanijahu: Odbacujemo Hamasov zahtev za "predajom" Izraela u zamenu za taoce

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je večeras da Izrael odbacuje Hamasove zahteve za "predajom" Izraela u zamenu za oslobađanje preostalih 136 talaca u Pojasu Gaze.

"Doveli smo kućama 110 talaca, ostajemo posvećeni da ih sve vratimo. Radim na tome 24 sata dnevno. Ali, da budem jasan: potpuno odbacujem predlog da se predamo Hamasovim monstrumima", rekao je Netanijahu, preneo je Tajms of Izrael.

Izraelski premijer je dodao da u zamenu za oslobađanje talaca, Hamas traži "kraj rata, povlačenje izraleske vojske iz Pojasa Gaze, oslobađanje svih ubica i silovatelja jedinica Nukbe, i da se ostavi Hamas netaknut".

"Ukoliko pristanemo na ovo, naši vojnici su pali uzalud. Ako pristanemo na ovo, ne možemo garantovati bezbednost našim građanima. Sledeći 7. oktobar će biti samo pitanje vremena. Nisam spreman na ovakav fatalan udarac za izraelsku bezbednost, stoga, ne mogu pristati na tako nešto", poručio je Netanijahu.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

18.06 Hamas: Napad 7. oktobra bio je "neophodan korak"

Palestinska grupa Hamas saopštila je da je njen napad 7. oktobar na Izrael bio "neophodan korak" i "normalan odgovor" da bi se suprotstavila "svim izraelskim zaverama protiv palestinskog naroda".

Hamas, u prvom javnom izveštaju na engleskom i arapskom jeziku na 16 strana, navodi da su se ipak dogodile "neke greške zbog brzog kolapsa izraelskog bezbednosnog i vojnog sistema, kao i haosa koji je izazvan duž graničnih oblasti sa Gazom".

U saopštenju Hamas, takođe, pozvao je na "prekid izraelske agresije, zločina i etničkog čišćenja koji su počinjeni nad celokupnim stanovništvom Gaze”.

"Palestinski narod ima kapacitete da odlučuje o svojoj budućnosti i da uredi svoje unutrašnje stvari", navodi se u saopštenju i dodaje da niko na svetu nema pravo da odlučuje u njihovo ime.

17.50 U Izrael stiže delegacija stranih tužilaca da se informiše o napadu Hamasa

Delegacija tužilaca iz zemalja čiji su državljani među ubijenima ili su oteti 7. oktobra u napadu Hamasa, doći će sutra u Izrael kako bi iz prve ruke dobili informacije o napadu u kojem je ubijeno više od 1.200 ljudi, a oteto oko 240.

Šefovi tužilaštava Nemačke, SAD, Bugarske, Češke, Portugala i Estonije, kao i predstavnici japanske, australijske i danske ambasade - posetiće gradove i opštine na granici sa Pojasom Gaze gde je Hamas izvršio smrtonosni napad, saopštilo je izraelsko ministarstvo pravde.

Tužioci će se susresti sa generalnim tužiocem Izraela Galijem Baharav-Mijarom i državnim tužiocem Amitom Ajsmanom, kao i članovima pravnog tima koji su branili Izrael pred Međunarodnim sudom pravde od optužbi Južne Afrike za genocid, naveo je Tajms of Izrael.

17.25 Oko 1.000 ranjenih u Gazi lečeno u francuskoj bolnici-brodu u blizini Egipta

Oko 1.000 ljudi koji su ranjeni u Pojasu Gaze lečeno je u francuskoj bolnici-brodu koji je usidren u blizini egipatske obale, rekao je kapetan broda Aleksandar Blons.

Blons je istakao da brod pruža zdravstvenu negu povređenima u Gazi jer je zdravstveni sistem u toj palestinskoj enklavi doživeo kolaps zbog izraelskih napada, preneo je Rojters.

Blons je precizirao da je gotovo 120 povređenih hospitalizovano na brodu, a da je na stotine drugih lečeno ambulantno, uključujući i psihijatrijske probleme.

"Diksmud", francuski nosač helikoptera, usidren je od novembra u egipatskoj luci Al-Ariš na oko 50 kilometara zapadno od Pojasa Gaze. Plovilo je opremljeno bolničkim krevetima i operacionim salama i ima 70 medicinskih radnika.  

(Lumir Lugue/Etat Major des Armees via AP

 

15.30 WSJ: SAD, Egipat i Katar podstiču Izrael i Hamas da prihvate mirovni plan

SAD, Egipat i Katar podstiču Izrael i Hamas da prihvate sveobuhvatan plan kojim bi bio okončan rat u Pojasu Gaze, omogućeno oslobađanje talaca koje drži palestinska militantna grupa i na kraju doveo do pune normalizacije odnosa Izraela sa susedima i pregovora o uspostavljanju palestinske države, objavio je Vol strit džornal (WSJ), pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske izvore.

List navodi da bi pregovori o prekidu vatre trebalo da počnu u Kairu narednih dana. Prema tom planu, trebalo bi da bude uspostavljen prekid vatre tokom 90 dana, a tokom tog perioda Hamas bi oslobodio sve taoce civile, dok bi Izrael oslobodio na stotine palestinskih zatvorenika, povukao se iz gradova u Pojasu Gaze, dozvolio slobodu kretanja u toj enklavi, prekinuo aktivnost dronova nad tim područjem i dozvolio dopremanje duplo veće pomoći za enklavu.

14.25 Borelj sutra u Briselu predstavlja plan za mir između Izraela i Palestinaca

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj će sutra na sastanku Saveta za spoljne poslove Evropske unije u Briselu predstaviti plan u 10 tačaka za mir između Izraela i Palestinaca. U pismu državama članicama, Borelj je napisao da će njegova mapa puta "razraditi, sa praktičnim predlozima, dogovoreni princip da će samo političko, održivo, dugoročno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba doneti mir između dva naroda i stabilnost u regionu", preneo je Tajms of Izrael.

Boreljov plan poziva na mirovni proces koji vodi do stvaranja palestinske države uz Izrael i punu normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih država.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

14.02 U napadu dronom na vozilo na jugu Libana poginula dva borca Hezbolaha

Dva borca Hezbolaha poginula su danas u direktnom udaru izraelskog drona u njihovo vozilo na jugu Libana, izjavili su bezbednosni izvori. Za sada se ne zna koje pozicije su imali u Hezbolahu, dodali su bezbednosni izvori, preneo je Rojters. Oni su ranije naveli da je u napadu povređeno još nekoliko osoba. Kola Hitne pomoći stigla su na lokaciju u blizini kontrolnog punkta libanske vojske, rekli su stanovnici i bezbednosni izvori.

13.35 Gutereš osudio Izrael zbog užasne smrti palestinskih civila u Gazi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je danas Izrael zbog "užasne smrti palestinskih civila u Gazi" i ocenio da je neprihvatljivo nepristajanje na državnost palestinskog naroda. "U izraelskim vojnim operacijama došlo je do masovnog uništavanja i ubijanja civila u razmerama bez presedana tokom mog mandata kao generalnog sekretara", rekao je Gutereš na otvaranju samita G77 plus Kina u prestonici Ugande Kampali.

Više pročitajte OVDE.

12.57 Velika Britanija i Francuska podržavaju pravo Palestinaca na državu

Šef britanske diplomatijei njegov francuski kolega Stefan Sežurne izjavili su danas da Palestinci imaju pravo na svoju državu. Ministar spoljnih poslova Francuske napisao je na društvenoj mreži X da "Palestinci imaju pravo na suverenitet i državnost", a Šaps je za BBC rekao da veruje da ne postoji drugo rešenje za izraelsko-palestinski sukob u Gazi osim rešenja sa dve države, prenosi londonski Gardijan.

"Palestinci zaslužuju suverenu državu, Izrael zaslužuje da ima punu sposobnost da brani sopstvenu bezbednost. Osim ako se ne teži rešenju sa dve države, zaista ne vidim da postoji neko drugo rešenje", rekao je Šaps.

Tanjug/AP/Yui Mok/PA

 

12.04 Izrael zamrzava palestinska poreska sredstva, koja će držati treća zemlja

Izraelska vlada usvojila je danas plan o zamrzavanju palestinskih poreskih sredstava, koja će držati treća zemlja, i saopštila da zadržava pravo da odluči kada će sredstva biti prebačena palestinskim vlastima. Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je da su odluku izraelske vlade podržale Norveška i SAD, što će biti garancija za sprovođenje tog plana.

Prema privremenim mirovnim sporazumima, izraelsko ministarstvo finansija prikuplja porez u ime Palestinaca i na mesečnom nivou šalje sredstva palestinskim vlastima koje imaju ograničenu samoupravu na okupiranoj Zapadnoj obali, ali su postojali stalni problemi u vezi sa sprovođenjem tog aranžmana, prenosi Rojters.

10.54 Broj mrtvih u Gazi prešao 25.000

Najmanje 25.105 Palestinaca poginulo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontolom Hamasa.

U istom periodu povređen je najmanje 62.681 Palestinac, prenosi Rojters.

U protekla 24 sata u Gazi je stradalo oko 178 Palestinaca, dok je njih 293 povređeno, dodaje se u saopštenju.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

09.52 Šef turske diplomatije razgovarao sa liderom Hamasa

Ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan sastao se sa liderom Hamasa Ismailom Hanijeom, što je njihov prvi zvanični kontakt posle više od tri meseca, potvrdili su upućeni diplomatski izvori, prenosi Gardijan. Fidan i Hanije sastali su se u subotu u Turskoj, prenosi Tajms of Izrael.

Razgovarano je o mogućem oslobađanju talaca u Gazi uporedo sa uspostavljanjem primirja "što je brže moguće", potvrdio je jedan od izvora za izraelski dnevnik. Dodaje se da su tokom sastanka dve strane razgovarale i o povećanju humanitarne pomoći, trajnom miru i rešenju sa dve države.

09.30 Napadi na Kan Junis, u prethodna 24 sata poginulo 165 osoba

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je u prethodna 24 sata ubijeno najmanje 165 osoba, što je dvostruko više nego u petak, piše AFP. Dopisnik te agencije izvestio je o pucnjavi, vazdušnim napadima i tenkovskom granatiranju koje je bilo posebno teško u Kan Junisu, glavnom gradu na jugu Gaze. Svedoci su takođe rekli za AFP da su izraelske snage rano jutros bombardovale grad Gazu i druga područja na severu.

U Rafi, blizu granice sa Egiptom, najmanje pet osoba je poginulo u napadu tokom kojeg je pogođen civilni automobil. Izraelska vojska je takođe u danas saopštila da su njeni vojnici ubili 15 palestinskih naoružanih napadača tokom borbi u severnom pojasu Gaze, prenosi Gardijan.

profimedia

 

08.30 Vojska SAD potvrdila raketni napad na svoju bazu u Iraku, povređeni vojnici

Centralna komanda vojske SAD (CENTCOM) potvrdila je da je vazduhoplovna baza na zapadu Iraka koju koriste američka vojska i koalicione snage napadnuta sa više balističkih raketa i da je u tom napadu povređeno nekoliko američkih i jedan irački vojnik. CENTCOM je naveo da su napad na bazu Al-Asad izvele militante grupe koje podržava Iran, prenosi Rojters.

Američka vojska navodi da su većinu raketa presreli sistemi vazdušne odbrane, a da je nekoliko pogodilo bazu. U toku je procena štete i izvestan broj osoblja SAD ima traumatske povrede mozga, a najmanje jedan irački vojnik je ranjen, precizirao je CENTCOM.

08.15 Netanjahu: Izrael mora imati bezbednosnu kontrolu na palestinskim teritorijama

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je da Izrael mora da zadrži bezbednosnu kontrolu nad svim palestinskim teritorijama i naglasio da je ovaj uslov "suprotan" uspostavljanju buduće palestinske države.

Kancelarija predsednika Izraela saopštila je u subotu da je on u razgovoru sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom ponovio svoj dugogodišnji dosledan stav, koji je izneo i na konferenciji za novinare dan ranije - da nakon eliminacije Hamasa Izrael mora da ima potpunu bezbednosnu kontrolu Pojasa Gaze kako bi osigurao da Gaza više neće predstavljati pretnju Izraelu, a to je u sukobu sa zahtevima za palestinskim suverenitetom, prenosi Tajms of Izrael. BBC piše da izjava Netanjahua prkosi pritisku koji SAD i druge države vrše na njegovu vladu da se "posveti budućoj palestinskoj državnosti".

Tanjug/AP/Ronen Zvulun

 

07.44 Gutereš: Pravo Palestinaca da izgradi sopstvenu državu moraju svi da priznaju

Pravo palestinskog naroda da izgradi sopstvenu državu moraju svi da priznaju, izjavio je juče generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na samitu Pokreta nesvrstanih u Ugandi.

"Odbijanje prihvatanja rešenja o dve države za Izraelce i Palestince i uskraćivanje prava na državnost palestinskom narodu su neprihvatljivi", istakao je on u prestonici Ugande Kampali, preneo je Tajms of Izrael. 

Takav stav bi "neograničeno produžio sukob koji je postao velika pretnja globalnom miru i bezbednosti, pogoršao polarizaciju i svuda ohrabrio ekstremiste", istakao je Gutereš.

"Pravo palestinskog naroda da izgradi sopstvenu državu moraju svi priznati", rekao je on.

Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

 

07.26 Raisi obećao da će kazniti Izrael za napad na pripadnike Revolucionarne garde

Predsednik Irana Ebrahim Raisi obećao je da će kazniti Izrael za jučerašnji napad u kojem je ubijeno pet pripadnika Iranske revolucionarne garde u Siriji, javili su državni mediji.

"Islamska Republika neće ostaviti zločine cionističkog režima bez odgovora", naveo je Raisi u saopštenju u kojem se osuđuje napad, objavila je državna televizija IRIB na svom sajtu, preneo je Rojters.

U izraelskom napadu na sirijsku prestonicu Damask poginulo je pet pripadnika Iranske revolucionarne garde (IRGC), među kojima je i visoko pozicionirana ličnost njene informativne jedinice, dok je nekoliko osoba ranjeno, rekao je izvor iz regionalne Sirijske alijanse za britansku agenciju.

Tanjug/AP/Vahid Salemi

 

07.00 Izraelski vojnici otkrili tunel u Gazi u kome je Hamas ranije držao neke taoce

Na kraju kilometarskog tunela u kome su bile postavljene mine u Pojasu Gaze, izraelski vojnici su otkrili skučene ćelije u kojima je Hamas, kako je navela izraelska vojska, držao oko 20 talaca.

Izraelska vojska je pronašla pet uskih prostorija iza metalnih rešetki, toalete, dušeke, pa čak i crteže deteta taoca koje je oslobođeno tokom novembarskog primirja, rekao je portparol izraelska vojske Danijel Hagari, preneo je Rojters.

U trenutku kada je otkriven tunel, nije pronađen nijedan talac. Vojska je objavila fotografije iz podzemnog lavrinta i navela da je dovela novinare da dokumentuju postojanje tunela, pre nego što su ga uništili.

Neki od talaca koji su se tamo nalazili oslobođeni su tokom jednonedeljnog primirja postignutog uz posredstvo Katara.

Komentari (0)

Svet