Fokus

Gutereš: Neprihvatljivo nepristajanje na državnost palestinskog naroda

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2024

-

13:29

Gutereš: Neprihvatljivo nepristajanje na državnost palestinskog naroda
Gutereš: Neprihvatljivo nepristajanje na državnost palestinskog naroda - Copyright Tanjug/Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš osudio je danas Izrael zbog "užasne smrti palestinskih civila u Gazi" i ocenio da je neprihvatljivo nepristajanje na državnost palestinskog naroda.

"U izraelskim vojnim operacijama došlo je do masovnog uništavanja i ubijanja civila u razmerama bez presedana tokom mog mandata kao generalnog sekretara", rekao je Gutereš na otvaranju samita G77 plus Kina u prestonici Ugande Kampali.

Prema njegovim rečima, to je potpuno neprihvatljivo.

"Bliski istok je zapaljivo područje, moramo učiniti sve što možemo da sprečimo rasplamsavanje sukoba širom regiona", istakao je on.

Gutereš je dodao da je odbijanje prihvatanja rešenja o dve države za Izraelce i Palestince potpuno neprihvatljivo, rekavši da bi uskraćivanje Palestincima prava na državnost "neograničeno produžilo sukob koji je postao velika pretnja globalnom miru i bezbednosti".

Gutereš u Kampali prisustvuje samitu G77 plus Kina i zemljalja Pokreta nesvrstanih (NAM). G77 plus Kina je grupa od 134 zemlje u razvoju koji zastupa zajedničke interese zemalja globalnog juga.

Komentari (0)

Svet