Evropa

Ministri spoljnih poslova EU o mirovnom planu: Predstavnik Izraela zbunio okupljene zbog plana o veštačkom ostrvu u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/01/2024

-

21:08

Ministri spoljnih poslova EU o mirovnom planu: Predstavnik Izraela zbunio okupljene zbog plana o veštačkom ostrvu u Gazi
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac izazvao je kontroverzu nakon što je iskoristio važan sastanak ministara spoljnih poslova EU za promovisanje plana za izgradnju veštačkog ostrva kod obale Gaze.

Ministarski sastanak EU u ponedeljak imao je za cilj da se razgovara o humanitarnoj krizi koja je zahvatila pojas Gaze i potencijalnim prvim koracima ka mirnom rešenju dugoročnog sukoba između Izraela i Palestine.

Šef za spoljne poslove EU Žozep Borelj, koji je ranije tog dana opisao skup kao "izuzetan", rekao je da je Kacova intervencija tokom sastanka, gde je postavio veštačko ostrvo u Sredozemnom moru blizu obale Gaze, bila "irelevantna" za diskusiju.

"Mislim da je ministar mogao bolje da iskoristi svoje vreme da se brine o situaciji u svojoj zemlji ili velikom broju poginulih u Gazi", rekao je Borelj novinarima posle sastanka.

Kac, koji je nedavno imenovan za ministra spoljnih poslova Izraela, pokazao je evropskim kolegama dva video-snimka tokom sastanka, rekao je Borelj.

Prvi je promovisao projekat železničke infrastrukture koji povezuje Gazu sa okupiranom palestinskom teritorijom Zapadne obale. Drugi je pokazao predlog za izgradnju veštačkog ostrva u Sredozemnom moru kod obale Gaze koje bi služilo kao komercijalno središte koje povezuje pojas Gaze sa ostatkom sveta.

Infrastrukturni projekat datira još iz Kacovog vremena kao izraelskog ministra saobraćaja i prvi put je predstavljen u video snimku iz 2017. godine kao "odgovor na realnost koja je loša za Palestince, a nije dobra za Izrael", navodi Rojters.

Pprema diplomatskom izvoru koji je govorio pod uslovom anonimnosti, Kacova odluka da pokrene inicijativu tokom diskusija usredsređenih na potencijalne buduće mirovne pregovore je ostavila ministre EU "zbunjenima".

Kac nije sugerisao da bi ostrvo moglo da se koristi za smeštaj stanovnika Gaze, niti je povezao inicijativu sa takozvanim rešenjem dve države, dodao je diplomatski izvor.


Borelj je rekao da video snimci imaju "malu, ako ne i nikakvu relevantnost za pitanje o kome se raspravlja".

Skup je održan samo dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovio svoje protivljenje stvaranju palestinske države u okviru takozvanog rešenja o dve države posle rata, koji besni od napada na Izrael 7. oktobra. Napad je organizovala militantna grupa Hamas koja kontroliše pojas Gaze.

profimedia

 

Rešenje sa dve države, koje bi Palestincima obezbedilo državnost, je sveobuhvatni cilj koji su želele EU i zapadni saveznici posle rata.

Borelj je u ponedeljak insistirao da samo rešenje o dve države može dati Izraelcima i Palestincima bezbednosne garancije koje su im potrebne. On je rekao i da EU i šira međunarodna zajednica imaju "moralnu obavezu" da pronađu i predlože rešenje.

Ova informacija dolazi nakon što je u petak dao kontroverzne komentare tvrdeći da je Netanjahu "lično bojkotovao" rešenje o dve države u poslednje tri decenije.

Ministri spoljnih poslova koji predstavljaju 27 država članica EU, koji su povremeno pokazivali nejedinstvo u svom odgovoru na rat između Izraela i Hamasa, koji blok smatra terorističkom organizacijom, bili su jednoglasni u svojoj podršci rešenju o dve države, rekao je Borelj.

"Sve države članice su mu (Kacu), naravno, rekle da veruju da rešenje za trajni mir koji garantuje bezbednost Izraela (...) dolazi sa stvaranjem palestinske države. Ovo ga sigurno nije nateralo da se predomisli, ali nismo očekivali ništa suprotno", objasnio je Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa