Fokus

Borelj: Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rešenje s dve države

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2024

-

09:30

Borelj: Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rešenje s dve države
Borelj: Od sada neću govoriti o mirovnom procesu, želim rešenje s dve države - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da humanitarna situacija u Pojasu Gaze "ne može biti gora" i poručio da od sada više neće govoriti o mirovnom procesu, već o dvodržavnom rešenju.

"Humanitarna situacija ne može biti gora. Nema reči da se objasni kakva je situacija, sa stotinama hiljada ljudi bez ičega, bez hrane, bez lekova i pod bombama. Svaki dan je veliki broj ubijenih civla. Mnogi ministri su rekli da ih ima previše. Pa pitanje je koliko je previše?", rekao je Borel novinarima, uoči sastanka Saveta za spoljne poslove EU, tokom kojeg će biti održani razgovori sa palestinskim i izraelskim ministrom spoljnih poslova.

On je dodao da će tokom današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU izneti sveobuhvatan pristup ovom pitanju i poručio da smatra da je potrebno prestati govoriti o miru i mirovnom procesu, a konkretnije razgovarati o procesu dvodržavnog rešenja.

"Jer mir može biti mnogo različitih delova. O kakvom miru govorite? Hajde da razgovaramo o tome šta želimo da uradimo, a ono što želimo da uradimo je da izgradimo dvodržavno rešenje. Hajde da pričamo o tome onda. Važan je način imenovanja. Od sada neću govoriti o mirovnom procesu već o procesu dvodržavnog rešenja", poručio je Borelj.

profimedia

 

On je dodao da je potrebno proučiti osnovne uzroke koji sprečavaju primenu takvog rešenja, a Hamas je, kako je naveo, jedan od njih.

"Ali postoje i drugi", rekao je Borelj i dodao da se o sveobuhvatnom pristupu mora razgovarati i da se on mora proučiti, kao i da treba sarađivati sa arapskim svetom.

"Naša moralna obaveza je da pokušamo da damo sve od sebe da tražimo rešenje. Od sada pričajte o procesu dvodržavnog rešenja", rekao je Borelj.

On je dodao da zna da Izrael ima drugačiji stav i tom kontrekstu podsetio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče rekao da je neprihvatljivo izraelsko odbijanje tog rešenja.

"To je rešenje koje su odobrile UN. Cela međunarodna zajednica stoji iza toga", rekao je Borelj. Borelj je istakao da, ako Izrael nije saglasan po tom pitanju, mora da se o tome razgovara i dodao da će se ispitati to koja druga rešenja Izrael ima na umu.

"Koja su druga rešenja koja imaju na umu? Da nateraju sve Palestince da odu?nDa ih pobiju? Već 25.000 (stradalo je) u Gazi, a 70 odsto su žene i deca", rekao je Borelj.

On je osudio napade Hamasa, ali je ocenio da način na koji Izrael pokušava da uništi Hamas "nije način na koji to radi jer seje generacijsku mržnju".

"Ali mir i stabilnost se ne mogu izgraditi samo vojnim sredstvima", rekao je Borelj i naglasio da to kaže uz puno poštovanje prema žrtvama terorističkih napada Hamasa.

Na dnevnom redu i Ukrajina

On je dodao da će i Ukrajina biti na dnevnom redu današnjeg sastanka.

"To je prva tačka dnevnog reda. To što smo angažovani u traženju rešenja na Bliskom istoku ne znači da ne nastavljamo da podržavamo Ukrajinu", rekao je Borelj.

On je dodao da će se sa ministrima razgovarati o kontinuiranoj podršci Ukrajini i poručio Ukrajincima da ne moraju da brinu jer je evropska podrška snažna kao i uvek. "I nastaviće se", poručio je Borelj.

Kako je ranije najavljeno iz EU, tokom današnjeg sastanka Saveta za spoljne poslove EU održaće se neformalni razgovori, prvobitno sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Izraelom Kacem, potom sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abulom Geitom i ministrima spoljnih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana, a popodne i sa palestinskim minitstrom spoljnih poslova Rijadom Al Malikijem.

Komentari (0)

Svet